Gazete Vatan Logo

Kraliçem bizi Hollanda’ya götür

Dün Kayseri’ye giden Kraliçe Beatrix, Hollanda’da yıllarca çalışıp emekli olan Kayserili gurbetçilerle görüştü. Kesin dönüş yapan Türk işçilerden kimi Kraliçe’den vize kolaylığı, kimiyse oturum izni istedi

Hollanda Kraliçesi Beatrix’in Türkiye gezisindeki ikinci durağı Kayseri oldu. Kraliçe’nin programına Kayseri’yi almasının nedeni ise Hollanda’da çalışan gurbetçilerdi. Zira, Hollanda’nın 2001’de yaptığı bir araştırmada ülkede çalışan Türk işçilerin çoğunun Kayseri’nin Kayapınar Beldesi’nden geldiği ortaya çıkınca Veliaht Prens Willem bu şehre bir ziyaret gerçekleştirmiş, Kayserililer de Kraliçe’yi davet etmişti. İşte bu davete bu yıl karşılık veren Kraliçe, Erciyes Dağı manzaralı 2 katlı Kayseri Evi’nde, Hollanda’da çalışıp emekli olan 3’ü kadın 10 gurbetçiyle bir araya geldi. Emekli gurbetçiler anlattı, Kraliçe dinledi:

Maaşımı sordum
Veyis Bozacı (65): 1966’da Hollanda’ya gittim. Senelerce çalıştım, emekli oldum. İlk hanımım vefat ettikten sonra ikinci evliliğimi yaptım. Emekli maaşımı yarı yarıya indirdiler. Kraliçeye bunun nedenini sordum.

Kolay vize istedim
Zekeriye Safrantı (67): 1974 yılında Hollanda’ya gittim. 1975’te kanun çıkartıp bizi işçi yaptılar. 1993 yılına kadar 19 yıl Hollanda’da yaşadım. Bu kadar emeğim geçmesine rağmen oraya gitmek istediğimde vize sorunu yaşıyoruz. Kraliçe’den bizim gibi Hollanda emekçilerine vize konusunda kolaylık tanınmasını rica ettim. Kraliçe’nin yardımcıları ise bu sorunumu not aldı.

Avrat mantı yemedi
Hanefi Çelik (64): 1969 yılında Hollanda’ya gidip 1988’de sağlık sorunları yüzünden kesin dönüş yaptım. Beatrix’in annesini de uzaktan görmüştüm ama konuşmak kısmet olmamıştı, kızı misafirimiz oldu. Halimizi hatırımız sordu. Ama mantı yemedi, bir de mantı yeseydi iyi olacaktı. Avrat mantı yemeden gitti.

Beatrix ‘istemem’ dedi ama hediyesiz yollamadılar
Hollanda Kraliyet Ailesi geleneklerine göre, geziler sırasında hediye alınmıyor. Bu uygulamanın altında ise ’hediye verilmediği zaman hediye alınmaması’ kuralı yatıyor. Ancak Kayserililer, ‘Bizde gelenektir, Kayseri hatırası vermeden yollamayız’ deyince, ara formül bulundu. Çini işlemeli tabak, el yapımı altın varaklı cam vazo ve el halısı, Kraliçe’nin sekreteryasına verildi.

Boydaklar’dan turuncu jest
Kraliçe Beatrix’in Kayseri’deki ilk durağı İstikbal’in sahibi Boydak Holding’e ait Boytaş 3 Fabrikası oldu. Burada Kayseri Sanayi Odası ve Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak Kraliyet heyetine kentin sanayisi hakkında bilgi verdi. Boydak Ailesi üyeleri, Kraliyet rengi olan turuncu kravat takarak, Kraliçe’ye jest yaptı.

Seyahat Kraliyet uçağıyla
Oğluyla gelinini Ankara’da bırakan Kraliçe, dün sabah 10:00’da Kayseri Erkilet Havaalanı’na Kraliyet uçağıyla geldi. Kraliçe’nin Kayseri gezisinde Hollanda heyetine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül eşlik etti. Havalimanında Hollanda Kraliçesi’ni Kayseri Valisi Osman Güneş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Erten ve Kayseri İl Emniyet Müdürü Orhan Özdemir karşıladı.

Oturum izni için yardım edin
8 yıl önce işçi olarak çalıştığı Hollanda’dan Türkiye’ye kesin dönüş yapan Zekeriya Gümüş de tekrar Hollanda’ya dönmek istediğini söyleyerek, oturum izni almak için Kraliçe Beatrix’ten yardım istedi.

İşte Kraliçe farkı
Kraliçe Kayseri’den Ankara’ya döndüğünde yağmur bastırmıştı. Kraliyet uçağından Gül Ailesi’yle birlikte inen Beatrix’e hemen bir şemsiye tutuldu. Kraliyet Ailesi Başkent sokaklarında dolaşırken de sadece Kraliçe’ye özel şemsiye taşıyan bir görevli vardı. Prens ise şemsiyesiz dolaştı. Kraliçe gün içinde kıyafetini ve şapkasını da ikinci kez değiştirdi.

Maxima şapkayı attı
BEATRIX Kayseri’deyken, Prens Willem ve Prenses Maxima ise ODTÜ’de düzenlenen medya konferansını dinledi. Kısa bir konuşma yapan Prens Willem, yaşamlarının büyük bölümünü medyanın önünde geçirdiklerini söyledi ve “Artık buna alıştık” dedi. Gündüz etkinliklerinde, Kraliyet kuralı olarak sürekli şapka takan Prenses Maxima ise Kraliçe’nin yokluğunda şapkasını çıkardı.

Haberin Devamı