Gazete Vatan Logo

‘Kotayı geçemeyenin maaşı kesiliyordu’

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma faciasıyla ilgili dava duruşmasında ‘üretim baskısı’ itirafı geldi. Tanık mühendis kotanın altında kalınması durumunda kesintiye gidildiğini söyledi

‘Kotayı geçemeyenin maaşı kesiliyordu’

MANİSA’nın Soma İlçesi’nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8’i tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde, iki günlük aradan sonra kaldığı yerden devam edildi. Tanık olarak ifade veren makine mühendisi Tolga Bayar, ‘üretim istenilen seviyede olduğu zaman prim aldıklarını, kotanın altında kalınması durumundaysa ücretlerinde kesintiye gidildiğini’ söyledi. Halen, facianın yaşandığı ocakta çalıştığını söyleyen Tolga Bayar, özellikle vardiya amirlerinden, en fazla kömür tonajını yapanın prim aldığını anlattı.

Eğitim almadım

Savcılık ifadesinde neden değişikliğe gittiğini soran mahkeme başkanına, “Neden öyle söylediğimi hatırlamıyorum” karşılığını veren Bayar, çalıştığı makineyle ilgili özel eğitim almadığını, sertifikasının bulunmadığını, acil durum eylem planında, çalıştığı bölümle ilgili yazılardan da haberinin olmadığını savundu. Bayar’ın ardından tanık olarak ifade veren maden işçisi Sadettin Kaya ise, faciadan iki ay sonra bile ocakta yangının halen devam ettiğini söyledi. Kaya, “Burada dördüncü bant boyunda, tabanda, bir metre genişlikteki alanda yangın vardı. Taşların arasından alev çıkıyordu. Ondan önce araya baraj yapılmamıştı. Ben de hemen çektiğim hattan oraya su sıktım. Sonra da hemen ayrıldım” dedi.

Haberin Devamı