‘Köşk süresi’ hâlâ netleşmedi!
Ak Parti'den Cumhurbaşkanlığı süresiyle ilgili iki farklı görüş
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: Tartışmayı sona erdirmek için cumhurbaşkanlığı seçimi kanun tasarısına süre eklenebilir
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli: Bu anayasal konu yasaya hüküm eklemekle olmaz. Süreci TBMM Başkanlığı başlatacak
AK Parti’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresine ilişkin ağırlıklı görüş 7 yıl olarak dillendirilirken, yaşanan tartışmalara nokta koyacak şekilde Gül’ün görev süresini netleştirme yöntemi konusunda ise görüş ayrılığı yaşanıyor. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, tartışmanın sona erdirilmesi amacıyla halen başında bulunduğu komisyonda görüşülmeyi bekleyen cumhurbaşkanlığı seçimi kanun tasarısına işaret etti. Kuzu, tasarıya Gül’ün görev süresini netleştirecek bir hüküm eklenebileceğini söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise, “Bu anayasal konu yasaya hüküm eklemekle olmaz” dedi. Kuzu, VATAN’ın konuya ilişkin sorularını yanıtlarken, özetle şu görüşleri dile getirdi:
HÜKÜM EKLENEBİLİR
Bu konu bir statünün korunması meselesidir. Eğer durduk yerde statüyü korumazsanız hukuk güvencesi kaybolur. İnsanlar iğreti otururlar bulunduğu konumda. 5 yılı savunanlara soruyorum; 7 yıllığına seçtiğimizin süresini 5’e indirebilir miyiz? ‘Evet’ diyorlar. ‘Peki 7’yi 9’a çıkarırsak’ diyorum ‘9 olmaz’ diyorlar. 5’e düşünce oluyor da 9’a niye çıkmıyor? Çünkü mantık ters olunca orda duruyor. Demek ki niyet süreyi indirmek, hukuku korumak değil. Bu yaklaşımı doğru bulmuyorum. Burhan Kuzu olarak görev süresinin 7 yıl olduğunu düşünüyorum. Hem sağ, hem sol görüşten pek çok anayasa uzmanı bilim adamı da ağırlıklı görüş olarak 7 yılı ifade ediyor. Buna karşın 5 yıl tezini savunanlar da. Bu durumda tartışmayı sona erdirmek için geçen dönem kadük kalan hükümetin bu dönem yenilediği cumhurbaşkanlığı seçimi kanun tasarısına süre eklenebilir. Bu konuyu muallakta bırakamayız, çözüm bulunması lazım. Madem bu kanun çıkacak, 7 yıl ifadesi bu kanuna yazılabilir bence. Anayasa değişikliği olmaz değil ama anayasa değişikliğini eğer 5 diyorsanız yapmak lazım. Anayasa’ya yazarak 5 yıl yapabilirsin.
YSK SÜRE BELİRLEYEMEZ
(YSK 5 yılın dolacağı 2012’de süreci re’sen başlatırsa ne olur? sorusu üzerine): Bunu yasama organı düşünsün, ben her şeyi düşünemem! Bu konuda kararı YSK veremez. YSK tarihi belli olan seçimi yürütür. Görev süresi, tarih belirleme durumu olmaz. YSK’nın bu konuda yetkisi yok. Yasama organının alacağı bir kararla düzenleme gerçekleşecek. Yalnız eğer böyle bir düzenleme yapılmazsa elbette bir kurum harekete geçer. Çünkü hukuk, devlet işleri boşluk kabul etmez. Parlamento olarak bir düzenleme yapmazsanız bir kurum harekete geçer. İşte o zaman YSK ilk akla gelen kurum olarak gözüküyor. Tarih konmazsa yasama tarafından o zaman naçar kalma durumudur.
Canikli: Süre 7 yıl ama düzenleme yasayla olmaz
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuyla ilgili şöyle konuştu.
ANAYASA İLE OLUR
Köşk seçimlerien ilişkin tasarıyı önümüzdeki haftalarda TBMM’nin gündemine getireceğiz. Ancak görev süresiyle ilgili bir hüküm burada yer almayacak. Çünkü bu anayasa konusu yasaya koyamayız. Mevcut Cumhurbaşkanı’na ilişkin bir intibak düzenlemesi ancak anayasa ile olur. Bizim bu yönde bir çalışmamız yok. Zaten bu yöndeki anayasa değişikliği ancak diğer partilerle mutabakat sağlanarak yapılabilir. Bana göre bu konuda TBMM’de partiler olarak karar verilmesi hukuken mümkün değil. Süreci başlatacak olan TBMM Başkanlığı’dır.
YSK’NIN YETKİSİ YOK
Şahsi görüşüm, Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin 7 yıl olduğu. 5 yıllığına seçilen milletvekillerinin süresinin 4 yıl’a indirilmesi ise erken seçim kararı ile yapıldı. Yani Meclis o konuda müdahil olunca sürecin sonunu görme imkanımız olmadı. Meclis erken seçim kararı almayıp müdahale etmeseydi süreç sonunda ne olacaktı. 5 yıl mı olacaktı 4 yıl mı uygulanacaktı, görecektik. Ama TBMM erken seçim kararı alarak tartışmanın seyrini değiştirdi. Erken seçim kararıyla milletvekilleri açısından bu konuyu tartışmadan bitirdik. Görev sürenin belirlenmesine ilişkin YSK’nın sürecin içinde olduğunu tahmin etmiyorum. Süreci başlatacak olan müracaatlarla ilgili TBMM Başkanlığı. TBMM Başkanlığı ‘Ben adayım’ diye biri başvurur ‘Süreci başlatın’ derse bu konuda yapılacak işlem idari işlemdir. İdari işlemlere yönelik eylem ve eylemsizliklere karşı yargı yolu açıktır. Bunların hepsi ilk defa olacak yorum yolu açık. Bu söylediklerim de benim şahsi görüşüşüm.
37 yıl sonra aynı sıraya oturdu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi’nin 75. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Tören, “İktisat Ocağında 75 yıl” adlı belgeselin izlenmesiyle başladı. Gül, konuşmasında törene katılan birçok hocadan ders aldığını aktaran Gül, “Gerçekten hepsi benim hocalarım oldu. Artık söylemeye gerek yok. Hem lisans, hem doktora mezunu olarak İktisat Fakültesi’nin 75. kuruluş yıldönümünde sizlerle beraber olmak, benim için ayrıca bir gurur kaynağıdır” dedi. Gül, şöyle devam etti: “Uzun yıllardan sonra okula ikinci girişim benim. Geçen sene ya da evvelki sene açılış merasimine katılmıştım ama merkez binaya bu ilk girişim. Bir insanin unutamadığı yıllar öğretim kurumlarıdır, üniversite öğrencilik yılları ise en çok hatıraların sürekli taze kaldığı yıllardır. 1970’li yıllarının ilk dönemini bu toplantı, bu bahçe içerisinde geçirmiş biri olarak tabii ki bu hatıraları tekrar canlandırmak ve yaşamak tabii ki ayrı bir duygu oluşturuyor. Bunlar çok insani duygulardır. Herkesin hayatında olduğu gibi benim hayatımda da vardır. Bu amfide hocalarımdan ders aldığımı biliyorum, hatırlıyorum. Bu binayı çok kullandık. Bu amfide çok güzel dersler dinlediğimi hatırlıyorum.”