Gazete Vatan Logo

Konsoloslukta kanıt bulundu: Kaşıkçı’yı öldürüp parçaladılar

Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili başkonsoloslukta yapılan arama 9 saat sürdü. AP haber ajansına göre, binada Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair kanıtlar bulundu. CNN ise Kaşıkçı’nın öldürüldükten sonra parçalandığını iddia etti

Konsoloslukta kanıt bulundu: Kaşıkçı’yı öldürüp parçaladılar

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girişinin ardından haber alınamayan Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı soruşturması kapsamında Türk ve Suudi ekipleri konsoloslukta inceleme yaptı. Önceki akşam 19.15’te başlayan aramalar saat 04.25’te bitti. Suudi ve Türk yetkililerden oluşan heyet, gündüz İstanbul Emniyeti ’nde toplantı yaptıktan sonra Levent’teki Suudi Konsolosluğu’na geldi.

Çekiç ve balyoz sesleri

İlk olarak 4 araç ve 9 kişiden oluşan Suudi heyet, saat 17.50’de binaya girdi. Suudi heyeti gelince binanın etrafına güvenlik şeridi çekildi. Saat 19.15’te ise inceleme yapacak Türk heyet binaya girdi. Olay yeri inceleme aracı da Türk heyetle birlikte geldi. Ekipler bina içerisinde, çatısında ve bahçede arama yaptı. Ekiplerin arama çalışmaları sırasında ara ara içeriden çekiç ve balyoz sesleri duyuldu.

Olay yeri inceleme ekipleri “Luminol” denilen özel ışıkla binada DNA örneği aradı. Arama ve incelemeler kapsamında “Melo” isimli polis köpeği de konsolosluğun bahçesinde dolaştırıldı. Ayrıca Beşiktaş Belediyesi’ne ait iki çöp aracı da geldi. Araçlarda, incelenmek üzere konsolosluğun bahçesinden alınan toprak numunesinin olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Başsavcı da ekipte

Heyetin başında Başsavcıvekili Hasan Yılmazve bir savcı yer aldı. İstanbul Terörle Mücadele, Asayiş ve Olay Yeri İnceleme Müdürlüklerine bağlı uzman personel de ekipteydi. Associated Press (AP) ajansı, aramalarda Kaşıkçı’nın öldürüldüğüne dair kanıt bulunduğunu duyurdu. AP’nin üst düzey bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberde, Suudi Konsolosluğu’nda inceleme yapan Türk polisinin, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında öldürüldüğüne dair bazı kanıtlar bulduğu bilgisine yer verildi. Ancak kanıtlar hakkında detaylı bilgi verilmedi.

CNN: Cesedi parçalandı

CNN International ise Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü ve cesedinin parçalara ayrıldığını iddia etti. CNN’nin bir Türk yetkiliye dayandırdığı açıklamaya göre, Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın cesedi öldürüldükten sonra bedeni parçalara ayrıldı.

Tubaigy 7 dakikada kesti

Haberin Devamı

Al Jazeera’nin ismini açıklamadığı bir Türk kaynağa dayandırdığı habere göre ise, Kaşıkçı’nın cesedini parçalara, Suudi Adli Tıp uzmanı Salah Mohammed al-Tubaigy’i ayırdı. Al-Tubaigy’nin cesedi kesme işlemi 7 dakika sürerken, otopsi uzmanı bu esnada yanındaki diğer Suudilere ‘müzik’ dinlemelerini tavsiye etti.

Konsolos uçtu, gitti

Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed EL Uteybi, dün saat 17.00’de Atatürk Havalimanı’ndan kalkan tarifeli uçakla ülkesine döndü. Uteybi’nin havalimanında VIP çıkışı kullandığı öğrenildi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ‘Konsolosun gitmesine neden izin verildi?’ sorusuna, “Dokunulmazlığı var. Seyahati engellenemezdi” yanıtını verdi.

Rezidans da arandı

Oluşturulan ortak çalışma grubunda yer alan Türk ve Suudi yetkililer, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosu’nun konutunda da arama ve inceleme yaptı.

Savcılık doktorun peşinde!

Savcılık yetkililerinin 4 kişinin bilgisine başvurmak istediği ortaya çıktı. Bu kişiler arasında ilk sırada Suudi Arabistan Askeri Adli Tıb Başkanı Dr. Salah Muhahhed Al Tubaigy geliyor. Olay günü özel uçak ile Türkiye’ye gelen Tubaigy’nin kilit isim olduğu düşünülüyor. Tubaigy’nin adli tıp konusundaki uzmanlığı dikkat çekiyor. Çünkü Tubaigy, ülkesinde 7 dakikada otopsi sonucu verebilen bir yöntem kullanması ile dünya tıp literatürüne geçmiş bir isim.

Haberin Devamı

İnfaz ekibi yemek yedi

Savcılık tarafından bilgisine başvurulmak istenen diğer üç isim ise İstanbul’daki konsolosluk çalışanları. Birinci sırada Suudi Arabistan Konsolos’u geliyor ki o dün ülkesine döndü. Diğer iki isim ise konsolosluğun güvenlik ataşesi ile Kaşıkçı’nın girişi sırasında dış güvenliği sağlayan görevli. Ayrıca Suudi ekibin, Türkiye’den ayrılmadan önce havalimanı yakınlarındaki bir restoranda yemek yediği ortaya çıktı.

BM: Dokunulmazlık kaldırılsın

Birleşmiş Milletler (BM), Kaşıkçı olayının aydınlatılması için Suudi Arabistan Başkonsolosu ve konsolosluk çalışanlarının dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, “Uluslararası hukuka göre, zorla ortadan kaybetme ve yargısız infaz çok ciddi bir suçtur ve dokunulmazlık sorumluların soruşturulmasını engellemek için kullanılmamalıdır” dedi.

Haberin Devamı

SUUDİ PRENS EL SUUD: Beni de kaçırmak istediler

Almanya’da yaşayan Suudi Arabistan Prensi Halid bin Farhan el Suud, ülke yönetiminin kendisini de kaçırmak istediği iddiasında bulundu. Alman Haber Ajansı DPA’ya konuşan el Suud, Kaşıkçı’nın kaybolmasından birkaç gün önce Kahire’de yaşayan bir akrabasının kendisine ulaştığını ve yazılı bir çekin olduğunu belirterek, “Akrabam bana bu çekin mali durumuma yardımcı olmak için hazırlandığını ifade etti. Ancak bunu almam için Kahire’deki büyükelçiliğe gitmem gerekecekti. Bunun bir tuzak olduğunu anladım’’ ifadelerini kullandı.

‘Serseri katiller’ örtbasa destek

WASHINGTON Post gazetesi yazarlarından Ishaan Tharoor, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kaşıkçı olayını örtbas etmeye yönelik girişimlerine destek verdiğini savundu. Trump’ın Kral Selman ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Aklını okumak istemem ama benim anladığım bu işin ardında serseri (kendi başına hareket eden) katiller olabilir. Kim bilir, bu işin içi yüzü yakında ortaya çıkacak ama o (Kral Selman) iddiaları kesin olarak reddetti” ifadelerini kullanmıştı. Tharoor, Trump’ın “serseri katiller” ifadesinin Kaşıkçı’nın sorgu sırasında “yanlışlıkla” öldüğüne dair olası bir açıklamaya hazırlık olduğu, Trump’ın bu yolla Riyad yönetimine bir çıkış yolu sağlamaya amaçladığını öne sürdü.

TRUMP TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

Prens Selman: İlgim yok

ABD Başkanı Donald Trump, kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili olarak Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Trump, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Az önce Suudi Arabistan Veliahtı ile konuştum ve Türkiye’deki konsolosluk binasında olup bitenle ilgili hiçbir bilgisi olmadığını söyledi. Bin Selman, telefon görüşmesi sırasında (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikteydi. Bu konudaki soruşturmayı tamamlamak için hızlıca ilerleteceğini söyledi. Cevaplar kısa süre içinde gelecek” ifadesini kullandı.

İşte Suudilerin Kaşıkçı raporu

CNN International, Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki başkonsoloslukta öldüğünü kabul etmeye hazırlandığını iddia etti. CNN’e konuşan iki kaynak, hazırlanma aşamasında olan raporda Kaşıkçı’nın “ters giden bir sorgu” sırasında öldüğünün kabul edildiğini kaydetti. Kaynaklar, asıl amacın, Kaşıkçı’nın Türkiye’den kaçırılması olduğunu ancak işlerin planladığı gibi gitmediğini belirtti.

‘Sorguda öldü’

Kaynaklardan biri, Suudilerin hazırladığı raporda, Kaşıkçı için planlanan operasyonun “izinsiz ve şeffaf olmayan” bir şekilde yürütüldüğü ve sorumluların cezalandırılacağı sonucuna varılacağını söyledi. Kaynaklar, hâlen hazırlanma aşamasında olan raporda bazı değişikliklere gidilebileceğini ifade etti.

Ne işiniz vardı?

Suudi basını da, Kaşıkçı’nın kaybolduğu gün İstanbul’a gelen 15 kişilik ekibin sorgulanacağını yazdı. Türk basınında çıkan o isimlere, “Türkiye’de ne işiniz vardı” diye sorulacağı iddia edildi.

11 dakikalık ses kaydı var

El Cezire’ye konuşan Türk güvenlik yetkilileri, Türkiye’nin elinde 11 dakikalık bir ses kaydı oluğunu ve bu ses kaydının Kaşıkçı’nın sorgu sırasında öldürüldüğünü kanıtladığını söyledi. Buna göre kayıtta Arapça konuşan 3 kişinin sesi Kaşıkçı ile birlikte duyuluyor. Türk yetkililer, ses kaydının Kaşıkçı’nın kolundaki Apple Watch’tan kaydedilmediğini, ‘başka bir kaynaktan’ olduğunu vurguladı.