Gazete Vatan Logo

Kishi’nin anısına ‘haysiyet’ anıtı

İzmit Körfez Köprüsü’nde kopan halattan kendisini sorumlu tutup yaşamına son veren mühendis Kishi Ryoichi anısına Yalova’ya ‘haysiyet anıtı’ dikilecek

İstanbul- İzmir karayolu yolculuğunu 3.5 saate indireceği belirtilen Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu projesinin en önemli geçiş noktası İzmit Körfez Köprüsü, geçen cumartesi ‘halat kopması’yla gündeme geldi. Köprüde geçen şubattan itibaren iki yaka arasında ‘catwalk’ yani ‘kedi yolu’ olarak adlandırılan mühendis ve işçilerin geçici yürüyüş yolu montajına başlanmıştı. Cumartesi günüyse yolun Yalova - Hersek Burnu tarafındaki ayağı, üst bağlantı yerinden koptu.

Adını yaşatacağız

Projenin bu aşamasının sorumlusu Japon Başmühendis Kishi Ryoichi, kazanın kendi hatası olduğunu belirten bir not bırakıp yaşamına son verdi. Yalova Belediye Başkanı CHP’li Vefa Salman Ryoichi anısına Yalova’da anıt dikileceğini açıkladı: “Mesleki sorumluluk anlayışıyla gelecekte köprünün yıkılmasına neden olabilir düşüncesiyle olaya geniş bir çerçevede bakmıştır. Japon mühendisin kendisini sorumlu tutarak bu yolu seçmesi önemli bir olaydır. Adını Yalova’da yaşatmak istiyoruz.”

Yeni malzemeyle tekrar yapılacak

Köprüde detaylı inceleme devam ederken, teknik bir açıklama yapılmadı. Ancak ilk bilgilere göre kopan hattın, diğer hatta da baskı yaptığı belirlendi. Ayrıca her iki hat da aynı malzemeden yapılmıştı. Bu nedenle diğer hattın sökülmesi, iki hattın yurt dışından getirilecek malzemelerle yeniden yapılması görüşü ağırlık kazandı.

Haberin Devamı

Çatlak kaza sonrası...

Köprünün yapımını üstlenen Japon IHI firmasından yapılan açıklamada köprüde daha önce çatlak saptandığı ve bunların fotoğraflanıp bildirildiği yönündeki iddialar yalanlandı ve çatlakların kazadan sonra oluştuğu savunuldu. Açıklamada “Kedi yolunun eksik kalan kısmı en kısa zamanda tamamlanacaktır” dedi. Ryoichi’nin, bağlantı yerindeki çatlağı önceden gördüğü ileri sürülmüştü.

‘Gecikme olmayacak’

Otoyol A.Ş CEO’su Yavuz Batum ise dün Hürriyet’e yaptığı açıklamada, kaza nedeniyle köprü açılışında bir gecikme olmayacağını açıkladı: “Bina yapımında iskele ne ise; köprü yapımında ‘kedi yolu’ da aynısı. Köprünün halatını çekmek için kediyolu kuruldu. Kediyolu da çelik halatlar üzerine oturuyor. Çelik halatlar Japonya’dan geldi. Ara parçalar, bağlantı parçaları Türkiye’de yaptırıldı. Peki niye koptu, imalat hatası mı var? Tüm bu soruların yanıtlarını bulmak için laboratuar incelemesi yapılıyor. 3-5 günde sonuçlar ortaya çıkar. Planladığımız gibi bu yılın sonunda inşallah bitireceğiz. Yaşanan kaza nedeniyle ortaya çıkan gecikmeyi ilave ekipman ve işçilikle telafi edeceğiz. Köprüyü taşıyan ana sistemde, en küçük bir hasar söz konusu değildir. Bu yılın sonunda inşallah İzmit Körfez Geçiş Köprüsünü bitirmiş olacağız.”

Haberin Devamı