Gazete Vatan Logo

‘Kırmızılı kadın’: O polis yeniden yargılansın

‘Kırmızılı kadın’: O polis yeniden yargılansın

Gezi Parkı eylemleri sırasında İTÜ Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceyda Sungur’a biber gazı sıkan polis memuru Fatih Zengin geçtiğimiz aylarda İstanbul 73’ncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘Kasten Yaralama” suçundan 10 ay, “Görevi kötüye kullanmak” suçundan da 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Sanığın duruşmadaki iyi halini ve yeniden suç işlemeyeceği kanaatine varan mahkeme iki suç için de hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca sanık Zengin’e Orman İdaresi’nce temin olunacak ve gösterilecek alana 300 orman fidanı dikme, 6 ay süreyle de bakım ve gözetimi yükümlülüğü verildi.

Tazminat talebi

Bu karar üzerine Ceyda Sungur’un avukatı İlkay Bahçetepe, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Karara yaptıkları itirazın İstanbul 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmesi üzerine başvuru yollarının tüketildiğini belirten avukat Bahçetepe, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ‘Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz’ ilkesi ve Anayasa’nın ihlal edildiğini belirtti. Bahçetepe, sanık hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının, işkence ve kötü muamele suçlarında yargısal cezasızlığa ve mahkumiyet hükümlerinin etkisiz kalmasına yol açacağını savundu. Yeniden yargılama için dosyanın mahkemeye gönderilmesini isteyen Bahçetepe, müvekkilinin işkence ve kötü muamele görmesine rağmen sanık hakkında verilen cezanın ertelenmesi ile duyduğu elem ve ızdırap nedeniyle 30 bin TL manevi tazminat talep etti.

Haberin Devamı

Gezi Parkı eylemlerinin sembol isimlerinden olan ‘kırmızılı kadın’ Ceyda Sungur, bireysel başvurusunda yeniden yargılama talebinde bulundu. Sungur 30 bin TL de manevi tazminat talep etti.