Gazete Vatan Logo

Kinin bitkisi nedir, hangi ilaçlarda bulunur? Kinin bitkisi corona virüs tedavisinde kullanılır mı?

Kinin bitkisi, corona virüsün tedavisinde kullanılabileceği iddiası ile yeniden gündeme geldi. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan kinin bitkisi, bu iddiadan sonra araştırılmaya başlandı. Peki kinin bitkisi nedir, hangi ilaçlarda bulunur? Kinin bitkisi corona virüs tedavisinde kullanılır mı? İşte detaylar...

Kinin bitkisi nedir, hangi ilaçlarda bulunur? Kinin bitkisi corona virüs tedavisinde kullanılır mı?

Kinin corona virüse iyi geliyor mu?” sorusu, internette trend oldu. Tüm dünyanın mücadele ettiği corona virüse iyi geleceği iddia edilen kinin bitkisi, pek çok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Kinin bitkisinin iyi geldiği söyleniyor fakat bu bilginin henüz bir kesinliği yok. Peki kinin bitkisi nedir, hangi ilaçlarda bulunur? Kinin bitkisi corona virüs tedavisinde kullanılır mı? İşte detaylar…

KİNİN NEDİR?

Kınakına ağacından elde edilen alkaloitlerin en önemlisidir. Tedavide kininin alkaloitleri yerine sülfat şekli (sulphate de quinine) kullanılır. Buradaki sülfat sözü yüzünden kinin halk arasında çok defa kısaca sulfata diye de anılır.

“Sulphate de quinine” tedavide ilk kullanılan en tesirli kinin tuzuydu. Sonraları “chloridrate de quinine” yapıldı. Bunun enjeksiyonda kullanılması uygun görüldü. Kininin bu şekillerinden başka “tannat de quinine”, “carobnate de quinine” (aris- tokin),”euquinine” (ökinin) gibi şekilleri de vardır. Kinin, kınakınadan elde edildiği ta-rihten beri sıtma savaşının en önemli ilacı olmuş, bu ilaç sayesinde sıtmaya karşı büyük başarılar elde edilmiştir.

Haberin Devamı

Daha sonraları atebrin, akridirı gibi ilaçlar da kinin yerine kullanılmaya başlanmıştır. Kinin, mikropları, mayaları, bazı asalakları, hele sıtma yapan plazmoduen yok eder. Ayrıca, iştah açıcı, kalp düzenini ayarlayıcı özellikleri de vardır. Bütün bunlardan başka, iltihap giderme, ateş azaltyna, az da olsa ağrıları dindirme gibi faydaları varsa da bu bakımlardan her zaman faydalı olmaz.

KİNİN İÇEREN İLAÇLAR NELERDİR?

Amazon'da yetişen Cinchona ağacının kabuğundan elde edilen kinin maddesi hem sıtma ile savaşta hem de sıtmaya karşı kullanılan sentetik ilaçların geliştirilmesinde moleküler model görevini yapmıştır. Cinchona ağacı kabuğundan kininden başka 20 farklı alkaloid madde çıkarılır. Bu maddeler, sıtmadan dolaşım bozukluklarına kadar çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılabilmektedir.

KİNİN NE İÇİN KULLANILIR?

Kininin ilaç olarak en çok kullanıldığı hastalık sıtma (malarya) dır. Yıllarca bu hastalığın tek ilacı olarak kalmış, yalnız, sıtma mikroplarının her çeşidine tesir edemediğinden, zamanla, kimya biliminin ilerlemesi üzerine, kininden daha kuvvetli sıtma ilaçları yapılmıştır. Bundan dolayı, kininin bugün sıtma ilacı olarak önemi azalmıştır, ancak, ateşli hastalıklarda, özellikle grip hastalığının tedavisinde, bu hastalıktan korunmada kullanılmaktadır.

Haberin Devamı