Gazete Vatan Logo

Kimyasal henüz teyit edilmedi!

Ürdün ziyaretinin ardından Türkiye’ye geldi

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dün Ürdün ziyaretinin ardından Türkiye’ye geldi. Gaziantep’te Islahiye kampındaki Suriyeli sığınmacıların misafir edildiği barınma merkezini ziyaret eden Genel Sekreter, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanma olasılığına ilişkin olarak, bu yöndeki bilgilerin henüz teyit edilmediğini, ancak bunun doğru olması durumunda, insanlık adına acımasız bir suç işlenmiş olacağını söyledi.

Esad’ı mektupla uyardım

Birkaç ay önce Suriye Devlet Başkanı Esad’a bir mektup yazarak kimyasal silahları hiçbir şart altında kullanmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunduğunu belirten Ban, Suriye’nin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’ne (OPCW) üye olmadığını anımsattı. İki gün önce bir mektup daha göndererek, kimyasal silahların kullanılmasının doğurabileceği korkunç sonuçlar konusunda kendisini tekrar uyardığını ifade etti.

Yaşanan acizlikten bıktık

Gaziantep’ten Ankara’ya geçen Ban Ki-mun sırasıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Davutoğlu ile yaptığı görüşmeden sonra bir basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri “Şiddetten ve uluslararası camianın Suriye halkına barışı getirmek adına yaşadığı acizlikten bıktık. Uluslararası camia birlik olmalı. Bu birlik sayesinde eminim Esad ve Suriye hükümeti bu sorunu en kısa sürede çözmek için anlaşmak zorunda kalacak” dedi.

Sığınmacı çadırlarını gezdi

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Gaziantep’te Islahiye kampındaki barınma merkezinde misafir edilen Suriyelil sığınmacılarla bir araya geldi. Önce kamptaki sahra hastanesine giden Genel Sekreter, burada tedavi gören Suriyelileri ziyaret etti. Ardından çadırlara giderek, kalanlarla ilgilendi ve bir süre sohbet etti.

Haberin Devamı