Gazete Vatan Logo

Kılıçdaroğlu: Ya tarafsız ol ya ayrıl

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a ‘tarafsızlık’ için şeref ve namusu üzerine yemin ettiğini hatırlatarak, “Tarafsız olmasını isteriz. Yoksa o koltuktan ayrılsın. AKP’nin eşbaşkanı olsun” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Geleceği Birlikte Kuruyoruz’ toplantıları kapsamında Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen Roman dernek ve federasyon temsilcileriyle bir araya geldi. Bakırköy Botanik Parkı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen toplantı yaklaşık iki saat sürdü. Kılıçdaroğlu, bu görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme dair sorularını da yanıtladı.

Yemin hatırlatması

Bir gazetecinin, önceki gün Kırşehir’de toplu açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamaları hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması iktidar partisine oy istiyor şeklinde değerlendirildi. Siz bu konuda ne söyleyeceksiniz?” sorusuna Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi:

“Anayasamızda temel bir kural var, cumhurbaşkanın tarafsızlığı...Cumhurbaşkanı bütün vatandaşlara bütün siyasi partilere eşit mesafede olmak zorundadır. Eşit mesafede olacağının sözünü TBMM’de verdi. Nasıl verdi? ’Namusum ve şerefim üzerine ant içerim’ diyerek bitirdi. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan bir insan tarafsızlığı konusunda namusu ve şerefi üzerine ant içmişse biz gereğinin yerine getirilmesini isteriz. Altını çiziyorum namusu ve şerefi üzerine ant içmişse tarafsız olmasını isteriz. Yoksa o koltuktan ayrılsın. AKP’nin eşbaşkanı olarak görev yapabilir.”

Haberin Devamı

‘Failleri bulunmalı’

Kılıçdaroğlu, Cizre’de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın öldürülmesiyle ilgili bir soruya karşılık şöyle dedi:

“12 yaşında bir çocuğun hayatını kaybetmesi üzerine sayın Başbakanın yaptığı bir açıklama oldu. O açıklamanın doğru olmadığı anlaşıldı ve görüldü. Acaba Davutoğlu ne söylüyor? Süratle faillerin ortaya çıkarılması ve hesabının verilmesi gerekiyor. Çocuklarımız öldürülmemeli. O görüntüleri izledim. Evlat acısı yaşayan bir baba olarak bunu söylüyorum. Bizim geleneğimizde ’Allah kimseye evlat acısı vermesin’ diye bir söz vardır. Acıların en büyüğüdür. Bu acıyı hissetmemek mümkün değil.”

Haberin Devamı

Romanlar eşit yurttaşlık istiyorlar

Romanların önceliğinin ’eşit yurttaşlık’ talebi olduğunu kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, “Roman kardeşlerimizin temsilcileri diyor ki, ’Bizi dezavantajlı grup olarak adlandırıyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu ülkenin eşit yurttaşları olmak istiyoruz.’ Biz buna yürekten katılıyoruz. Romanların sorunlarına yönelik mutlaka strateji planı hazırlanması lazım. Çocukların okul öncesi eğitim görmeleri için mutlaka kreş ve etüt merkezleri talep ediyorlar. Romanlar, yetenkeli çocukların müzik alanında eğitilmesini de istiyorlar” dedi.