Gazete Vatan Logo

Kawasaki sendromu nedir? Kawasaki sendromu corona bağlantısı ne, yeni bir salgın mı geliyor? Kawasaki hastalığı belirtileri ve nedenleri…

İngiltere'de corona virüsü bulaşmış birçok çocukta görülen 'Kawasaki hastalığı', corona virüsten sonra yeni bir salgın tehditi mi geliyor sorularını akıllara getirdi. Dünyaca corona virüsü ile mücadele edilirken, tedirginlik arttı. Hastalığı merak edenler arama motorları üzerinden 'Kawasaki hastalığı nedir? Kawasaki belirtileri nelerdir?' ve 'Kawasaki hastalığı nasıl anlaşılır, tanı kriterleri nelerdir?' sorularına cevap aramaya başladı. İşte detaylar…

Kawasaki sendromu nedir? Kawasaki sendromu corona bağlantısı ne, yeni bir salgın mı geliyor? Kawasaki hastalığı belirtileri ve nedenleri…

Dünya corona virüsü salgını ile mücadele ederken, İngiltere'de, insanları endişelendiren yeni bir hastalık haberi geldi. 'Kawasaki hastalığı' olarak bilinen rahatsızlık, sıklıkla çocuklarda görülüyor. Corona virüsü bulaşmış olan çocuklarda teşhis edilen 'Kawasaki hastalığı', ardından birçok soruyu akıllara getirdi. İngiltere'deki görülen hastalık sonrası vatandaşlar arama motorlarından, 'Kawasaki hastalığı nedir?' 'Kawasaki hastalığı bulaşıcı mı?' ve 'Kawasaki hastalığı belirtileri nelerdir?' şeklinde arama yapmaya başladı. Peki, 'Kawasaki hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

KAWASAKİ HASTALIĞI NEDİR?

Kawasaki sendromu olarak da bilinen Kawasaki hastalığında, hastanın vücudundaki orta büyüklükteki damarlarda enflamasyon gelişir. Bu duruma tıpta vaskülit denir. Enflamasyon en çok kalbe kan taşıyan koroner arter damarlarda gözlenir.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Çocuk İnfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, “Japonya’da Tomisaki Kawasaki adlı bir pediatrist tarafından tesadüfen bulunmuş bir hastalık. Üzerinden 60 yıl geçse de halen tanısının tam bilinmediği, sebebinin bilinmediği bir hastalık. Kawasaki hastalığı küçük damarların iltihabı ile giden bir hastalık. Damarların iltihabı olabiliyor. Bu küçük damarları tutuyor. Özellikle de kalbin ve kronerlerin iltihabı ile gittiğinden o bölgede inflamasyon meydana geliyor. Sebebi maalesef hala belli değil.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KAWASAKİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kawasaki hastalığ belirtilerine dair kendisine yöneltilen soruya cevap veren Tezer, şu ifadeleri kullandı:

“Hastanın 5 gün düşmeyen bir ateşi oluyor. Verdiğimiz ateş düşürücülere yanıt vermiyor. Yanında gözde kızarıklık, dudakta ve ciltte kızarıklık gibi, parmak uçlarında soyulma gibi bir tablo ile seyrediyor. Daha küçük çocuklarda hastalık kendisini biraz gizleyerek sürebiliyor.”

HASTALIK BELİRTİLERİ HER ÇOCUKTA AYNI MI?

Hastalığın şiddeti çocuktan çocuğa değişir. Her hastada bütün klinik tablolar görülmeyeceği gibi, hastaların çoğunda kalp tutulumu gözlenmez. Kawasaki hastalığı için tedavi gören 100 çocuktan yalnız ikisinde anevrizmalara rastlanır.

Haberin Devamı

Çok küçük çocuklarda (1 yaşın altı) sıklıkla hastalığın tam olmayan formu ortaya çıkar. Böyle durumlarda bütün karakteristik klinik bulguları taşımadıkları için tanı konması daha zordur. Bu çocukların bazılarında anevrizma gelişebilir.

HASTALIĞIN TANISI NASIL KONULUR?

Eğer açıklanamayan ve en az 5 gün süren yüksek ateş, ve aşağıdaki bulguların 5’inden 4’ü varsa kesin tanı konulabilir: 1) Benzer bulguları açıklayan başka bir hastalık olmaksızın çift taraflı konjunktivit, 2) Büyümüş lenf nodları, 3) Deri döküntüsü, ağız ve dil tutulumu ve 4) Kol ve bacaklarda görülen değişiklikler. Eğer kesin tanı mümkün değilse hastalığın tam olmayan (inkomplet) formu olduğu düşünülebilir.

TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Kawasaki hastası olan çocukların çoğu iyileştirilebilir ne var ki, bazı hastalar uygun tedaviye rağmen kalp komplikasyonları geliştirebilir. Hastalıktan korunmak mümkün değildir. Hastalık gelişmişse, koroner komplikasyonaları azaltmanın en iyi yolu erken tanı koyup tedaviye bir an önce başlamaktır.

Haberin Devamı

YENİ HASTALIK FRANSA’DA DA GÖRÜLDÜ

Daha önce İngiltere ve İtalya'da görülen şimdi de Fransa'da çocuklarda ortaya çıkan yeni bir ateşli enflamasyon endişelendiriyor. Uzmanlar hastalığın corona virüsü ile ilişkili olup olmadığını araştırıyor.

İngiltere, İtalya ve Fransa'da çocuklarda görülen ve corona virüsü ile bağlantılı olabileceği düşünülen, ateşli enflamasyon hastalığı kaygı yarattı.

İNGİLTERE DE UYARMIŞTI

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock da, Salı günü yaptığı açıklamada, çocuklarda ateşli enflamasyon vakalarına rastlandığını, hastalığın yeni tip koronavirüs ile bağlantılı olabileceğinin düşünüldüğünü belirtmişti.

İngiliz sağlık yetkilileri, Kawasaki hastalığının belirtilerine benzeyen semptomlarla hastanelere başvuran çocukların arttığını bildirmişti. 5 yaş altı çocuklarda görülen Kawasaki hastalığının, ateş, ciltte kızarıklık, bazı bezlerin şişmesi ve nadir durumlarda kalp damarlarının şişmesi gibi belirtileri bulunuyor. Hastalığın İngiltere'nin yanı sıra İspanya, İtalya ve İsviçre'de de bazı çocuklarda görüldüğü belirtiliyor.

Haberin Devamı