Gazete Vatan Logo

Karikatür ‘usta’sını yitirdi

Usta karikatürist Turhan Selçuk 88 yaşında tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi

Türkiye’de mizahın en önde gelen isimlerinden olan usta karikatürist Turhan Selçuk önceki gece tedavi gördüğü hastanede yaşama gözlerini yumdu.

Pazar günü Acıbadem Maslak Hastanesi’nde ameliyat olduktan sonra yoğun bakıma alınan Turhan Selçuk (88), önceki gece 01.30 sıralarında hayatını kaybetti. 1922’de Muğla’da doğan Selçuk; Akbaba, Aydede, Yön, Devrim Örneği gibi dergilerin yanı sıra Milliyet ve Akşam gibi gazetelerde çalıştı. Abdülcanbaz tiplemesinin yaratıcısı olan Selçuk uzun yıllardan bu yana Cumhuriyet Gazetesi’nde çiziyordu.

Usta karikatürist için ilk tören yarın Cumhuriyet Gazetesi’nde yapılacak. Ardından Nevşehir Hacıbektaş’a götürülecek Selçuk’un cenazesi Pazar günü buradaki “Çilehane”ye defnedilecek.

‘Halkın karikatürü anlamasını sağladı’

’Bir devrin son temsilcisi’

Bedri Koraman (Karikatürist):
Çok önemli bir devrin son temsilcilerinin başında gelen sanatçılardan biriydi. Gazeteye çizdiği karikatürlerinin dışında çok önemli eserleri vardı. Çok önemli müzelerde bir çok eseri sergilenen önemli ve büyük bir sanatçıydı.

0 işinde bir duayendi’

Musa Kart (Karikatürist):
Kaybettiğimiz karikatürist dünyanın en iyi karikatüristleri arasında adı geçen bir isimdi. Turhan abi karikatüristlerin duayeniydi. Bizim kuşak karikatür çizmeye onu, Turhan Abi’yi örnek alarak başladı.

’Her zaman dürüst kaldı’

Melih Aşık (Gazeteci):
Türkiye’de karikatürün halk tarafından anlaşılmasını sağlayan sanatçıydı. Resimle karikatürün birbirinden nasıl farklı olduğunu nasıl ayrıldığını hepimize o öğretti. Çizdiği Abdülcanbaz gibi dürüstlükten ödün vermeyen ve dik duran bir adamdı.

’Karikatürleri başyapıttı’

Behiç Ak (Karikatürist):
Turhan Selçuk karikatürü grafik sanatının tepesine yerleştirmeye çalışan bir çizgi anlayışına sahipti. Politik duruşundan hiç esneklik vermedi. Bu yüzden politikacılar ondan hiç hoşlanmadı.

Haberin Devamı