Gazete Vatan Logo

Kanlı Ay Tutulması ne zaman, nereden görülecek? Kanlı Ay Tutulması’nın etkileri nelerdir?

2022 yılının ilk Ay Tutulması gerçekleşecek. Gökyüzü meraklıları bu nadir gök olayıyla ilgili detayları merak ediyor. Peki, Kanlı Ay Tutulması ne zaman, nereden görülecek? Kanlı Ay Tutulması saat kaçta? Kanlı Ay Tutulması’nın etkileri nelerdir? Kanlı Ay Tutulmasında ne olur? İşte detaylar…

Kanlı Ay Tutulması ne zaman, nereden görülecek? Kanlı Ay Tutulması’nın etkileri nelerdir?

Kanlı Ay Tutulması için geri sayım başladı. Akrep burcunda yaşayacağımız tam Ay tutulmasının etkileri pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Dünyanın gölgesinin ayı tamamen örtmesi manasını taşıyan Kanlı Ay Tutulmasını izlemek isteyenler de, bu nadir gökyüzü olayının ne zaman gerçekleşeceğini araştırıyor. Peki, Kanlı Ay Tutulması ne zaman, nereden görülecek? Kanlı Ay Tutulması’nın etkileri nelerdir? Kanlı Ay Tutulmasında ne olur? İşte detaylar…

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

Uzun dalga boyunda ki kırmızı ışık atmosferde dağılmadan ilerler. Bu yüzden de aslında gün içinde gökyüzünü masmavi görürken gün doğarken ve batarken kızıla çalan bir renge bürünür. Tutulma esnasında da Ay’ı bu kızıl dalga boyları aydınlattığından dolayı kızıla çalan- kırmızı- kan renginde bir renkte görürüz. Bu yüzden de “Kanlı Ay Tutulması” denir.

KANLI AY TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Kanlı Ay Tutulması Amerika, Antarktika, Avrupa, Afrika, Doğu Pasifik, Yeni Zelanda, Doğu Avrupa ve Orta Doğu'nun bazı bölgelerinde tamamen ya da kısmen görünebilecek. Türkiye'den ise hava açık olduğu takdirde başlangıç ve parçalı tutulma evresi izlenebilecek. Ayrıca ışık kirliliğinin tutulma deneyimine gölge düşürebileceğini hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'ne göre 16 Mayıs'ta meydana gelecek Tam Ay Tutulması'nın evreleri şu şekilde olacak:

Tutulmanın başlangıcı (Yarı gölgeli): 03.31

Parçalı tutulmanın başlangıcı: 05:28

Tam tutulmanın başlangıcı: 06:29

Tam tutulmanın ortası: 07:11

Tam tutulmanın sonu: 07:54

Parçalı tutulmanın bitişi: 08:55

Tutulmanın bitişi (Yarı gölgeli): 09:52

KAÇ DAKİKA SÜRECEK?

Tutulma sırasında Ay, Dünya'dan 362.1265 km uzakta olacak.

Tutulma, son on yılın en uzunlarından biri olacak. Tutulmanın tamamı yaklaşık 5 saat 20 dakika, tam tutulma ise yaklaşık 75 dakika sürecek.

Heyecan verici gökyüzü olayında Ay, Güneş Tutulması'nda olduğu gibi kararmayacak, bunun yerine kırmızı veya turuncu tonlarında parlayacak. Ancak Ay, kan kırmızısına dönmeden önce donuk kömür renginde gözükecek. Bu rengin, gezegenimizin atmosferindeki parçacıklara bağlı olarak değişebildiğini hatırlatalım. Örneğin, Güney Pasifik Okyanusu'ndaki Tonga Krallığı'nda yakın zamanda meydana gelen bir volkanik patlama nedeniyle stratosfere yayılan kül bulutlarının, Ay'ı daha kızıl gösterme olasılığı bulunuyor.

Haberin Devamı

Tabii Ay tamamen siyaha dönmeyecek olsa da, gökyüzü önemli ölçüde kararacak ve Samanyolu daha net bir şekilde gözükecek. Örneğin, tutulmayla Ay'ın sol alt tarafındaki turuncu renkli yıldız Antares'i görebilmek mümkün olacak.

Güneş Tutulması'nın ne kadar deneyimlenebileceği gözlemicinin konumuna bağlı. Fakat Ay gökyüzünde görülebildiği müddetçe Ay Tutulması'nı izleyebilirsiniz. Ayrıca özel ekipman gerektiren Güneş Tutulması'ndan farklı olarak, Ay Tutulması'nı çıplak gözle görebilirsiniz.

AY TUTULMASI BURÇLARA ETKİSİ NELER OLACAK?

Ay tutulması 30 Nisan’da yaşadığımız Güneş tutulmasının devamı niteliğinde. Güneş tutulması hayatlarımıza başlangıçları getirirken, peşi sıra gelen Ay tutulması yeniye yer açmak için vadesi dolanın gitmesi gerektiğinin mesajını verecek. İkili ilişkilerde artık ite kaka giden, üzüntü ve karmaşa yaratan durumların, vadesi dolanın gideceğini ortaya çıkartacak.

Haberin Devamı

Satürn’ün parmağı olan her durumda olduğu gibi gelene tamamlanma olarak bakarsak işimiz kolay. Israr etmenin bir anlamı yok diyor gökyüzü.. Israr edersen bu daha da büyük sorunlara sebebiyet verebilir.

Aile içinde ve ikili ilişkilerde dönüm noktasından geçebilirsiniz. Arkadaşlık ve dostluklarda sınav verebilirsiniz.

Büyük bir düzen değişimi mümkün. Bu sadece ilişkilerde değil, iyi gitmeyen bir kariyerin sonlanması, yeni bir başlangıç, görev ve pozisyon değişimleri, yaşadığınız şehirden ayrılış ve başka yerde yeni bir başlangıç gibi kuvvetli etkilere gebe. Farklı ülkelere yerleşmek isteyebilirsiniz.

Mars-Neptün kavuşumu tutulmada oldukça etkili. Aldatılmaları, kandırılmaları, aldanmaları ortaya çıkartabilir. Kafamız karışık, ruh halimiz dalgalı, eylemlerimiz kararsız olabilir. Sevmem bu açıyı… Zihnimiz bulanıklaşır, hareket etme isteğimiz yavaşlayabilir, üzerimizdeki yorgunluğu atmak için çaba göstermek zorunda kalabiliriz. Duygusal birlikteliklerde kurban bilinci tetiklenecektir. Silkelenmeli, tuzaklara düşülmemeli… Düşünülmeden yapılan her hareket hayal kırıklığına açık unutmayın.

Haberin Devamı

Mars-Neptün kavuşumuyla zehirlenmelere, bağımlılıklara, migren ve tansiyon rahatsızlıklarına, Ay tutulmasıyla virütik rahatsızlıklar, yumurtalık, rahim, üreme organları, kronik sağlık sorunlarına dikkat edilmeli…