Gazete Vatan Logo

Kanıksama Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kanıksama Cümleleri Nelerdir?

Kanıksama, kanmak kelimesinden türetilmiştir ve anlamı da Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre alışmak anlamına gelmektedir. Genelde kanıksama kelimesi olumsuz durumlar için kullanılan bir sözcük olarak karşımıza çıkar.

Kanıksama Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Kanıksama Cümleleri Nelerdir?

Kanıksama Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

 Türk Dil Kurumu Sözlüğüne göre kanıksama sözcüğünün iki farklı anlamı vardır. Kanıksama sözcüğünün ilk anlamı sık aralıklarla yenilenen bir şeye alışmak ya da rutin hale gelmiş demektir. Birinin üzülmesine ya da sinirlenmesine sebep olan biri eğer bu durumu kanıksamışsa başka birini etkilemez. Çünkü üzülmeyen ya da sinirlenmeyen kişi bu olayı kanıksamıştır yani alışmıştır.

 Kanıksama kelimesinin ikinci yani yan anlamı ise yılmak, bezmek ya da usanç duymak demektir. Bu anlamına bakıldığı zaman kanıksama kelimesi yaka silmek deyimi ile eş anlama gelmektedir. Kişiler isteseler ya da istemeseler de bir duruma alışmak zorunda kalıyorlarsa o durumu kanıksamış olurlar.

Kanıksama Cümleleri Nelerdir?

 

Artık o kadar uzun süredir o kiloda kalmış ki zayıf olmayı hiç kanıksamamış, bu duruma aldırış etmiyor.

 

Senin bu tavırlarını kanıksadığımız için bizden sakın herhangi bir tepki vermemizi bekleme.

 

Çok uzun süredir öğrenci evinde arkadaşlar ile yaşadığımız için her gün makarna yemeyi kanıksadık.

Haberin Devamı

 

Zaten o her zaman yalan söylediği için her işini yalan ile yapıyor olmasını artık kanıksadık.

 

Adam o kadar tembel ki patronu bile onu kanıksamış ofiste dolaşırken gördüğünde hiçbir şey söylemiyor.

 

Vatandaş ardı ardına gelen zamları öyle bir kanıksamış ki artık hiçbir tepki vermiyor.

 

Adam her gün şikayet edilmeyi kanıksamış hiç umurunda değil.

 

 Kanıksama Duygusu Nedir ve Nasıl Olunur?

 Kanıksama ya da kanıksamak kelimeleri dilimizde çok fazla kullanıldığı için nasıl bir durum olduğu ve duygusunun nasıl olduğu merak edilmektedir. Kanıksama kelimesinin kökeni kanmaktan gelmektedir. Kelimenin anlamı ise alışmak ya da bezmek, yılmak anlamlarında kullanılır. Genelde olumsuz durumlara alışmak anlamında kullanılır ve ilk anlamı en fazla kullanım alanına sahiptir. Kanıksama duygusunu da bir duygu tepkimesi olarak ele almak mümkündür.

 Alışma ya da duyarsızlaşma duygusu ile benzer özellikler taşıyan bir duygudur. İnsanlar hoşlarına gitmeyen duygulara önce tepki verse de bu durum tekrarlandıkça artık buna duyarsızlaşır ve tepki vermez hale gelir. Bu durumda tepki vermez hale gelmiş olan kişi o durumu kanıksamış yani o duruma alışmış olur. Bazen ne olursa olsun o duruma alışmak yani o durumu benimsemek gerekir. Bu duygu da kanıksama duygusu olarak kabul edilir.

Haberin Devamı

 Kanıksama Nasıl Olur?

 Eğer sevmediğiniz ya da hoşunuza gitmeyen bir durum ile karşılaşırsanız öncelikle o durumu değiştirmeye çalışırsınız ve tepkinizi ortaya koyarsınız. Fakat bazen bazı durumların değiştirilmesi mümkün olmaz, bu durumda onları kabul etmek ve tepki göstermemek gerekir. Tepki göstermemek için de durumu benimsemek yani bunun olacağına alışmak gerekir. Bu durum tam olarak kanıksamadır.