Gazete Vatan Logo

Kadir gecesi tesbihi nasıl çekilir, tesbih çekerken ne söylenir? Kadir gecesi tesbihleri - Kadir gecesi okunacak dua ve çekilecek zikirler

Ramazan ayının 26. Gecesi idrak edilen bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi okunacak dualar ile çekilecek zikir ve tesbihler araştırılmaya başlandı. Corona nedeniyle sokağa çıkma yasağına denk gelen Kadir gecesi namazlar kılarak, dualar ederek, zikir ve tesbih çekerek bu geceyi evlerde eda edecek vatandaşlar kadir gecesi ibadetlerini arama motorlarından arıyor. Peki kadir gecesi çekilen tesbihler ve zikirler nelerdir? Kadir gecesi okunacak dua hangisidir?

Kadir gecesi tesbihi nasıl çekilir, tesbih çekerken ne söylenir? Kadir gecesi tesbihleri - Kadir gecesi okunacak dua ve çekilecek zikirler

Kadir gecesi hangi tesbih çekilir? Kadir gecesi okunacak dur hangisi? Soruları bugün idrak edilecek Kadir gecesi nedeniyle yoğun bir şekilde soruluyor. “Hüküm, güç, şeref” gibi anlamlara gelen kadir gecesi okunacak dua ve çekilecek zikirler ile Kadir gecesi tesbihleri

KADİR GECESİ HANGİ TESBİHLER ÇEKİLİR

Kadir Gecesi'nde bir Sübhanallah, bir Elhamdülillah, bir La ilahe illallah söylemek 700 bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir.

Laihahe illahül hakimül kerimü sübhane rabbis semavati sebği ve rabbi arşil azim. (Hz. Peygamber (S.A.V.) buyurdu: "Her kim bu duayı üç defa okursan sanki Kadir Gecesini idrak etmiş gibi sevaba nail olur.")

Sübhanallahi velhamdülillahi vela ilahe illahu vallahu ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyil azim.

Kadir gecesi üç defa "La ilahe illallah" söyleyen müslümanın, birincisinde bütün günahları bağışlanır. İkincisinde Cehennemden kurtulur, üçüncüsünde Cennete girer. [Tefsir-i Mugni]

KADİR GECESİ OKUNACAK DUA

Peygamber Efendimiz bir hadisi şeriflerinde “İnanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihya edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini” müjdelemiştir. (Buhari, “Fazlu Leyleti’l-Kadr, 1) Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevi işlerinden uzaklaşıp itikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de ibadet için uyanık tutardı.

Haberin Devamı

Hz. Aişe validemiz : “Ya Resulallah, Kadir Gecesi’ne rastladığım zaman nasıl dua edeyim?” diye sorunca, Peygamber Efendimiz : “Ey Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua ve niyazda bulunmasını tavsiye buyurmuştur (Tirmizi, Deavât 84). Bu gece melekler yeryüzüne inerken bereket ve rahmet de iner. Bu gece her iş için bir selamet ve saadet gecesidir. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikle ve ibadetlerle ihya eden kimse Allah katında yüksek yer ve şeref sahibi olur.

KADİR GECESİ İBADETLERİ

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Haberin Devamı

Süfyan-i Sevri: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir" demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.