Gazete Vatan Logo

Kadir gecesi ibadetleri, duaları ve namazı: Kadir gecesi nasıl ibadet edilir, neler yapılır, hangi dualar okunur? Oruç tutulur mu, yapılacak ibadetler nelerdir?

Ramazan ayı içerinde yer alan bin aydan hayırlısı kadir gecesi yarın idrak edilecek. Corona virüsü nedeniyle camiler ibadete kapanınca, vatandaşlar evde idrak edecekleri kadir gecesi ibadetlerini daha yoğun bir şekilde araştırmaya başladı. Müslümanların en kutsal günlerinden olan Kadir Gecesi nasıl ibadet edilir, kadir gecesi neler yapılır? Kadir gecesi yapılacak ibadetler nelerdir, oruç tutulur mu? İşte Kadir gecesi ibadetleri, duaları ve namazı…

Kadir gecesi ibadetleri, duaları ve namazı: Kadir gecesi nasıl ibadet edilir, neler yapılır, hangi dualar okunur? Oruç tutulur mu, yapılacak ibadetler nelerdir?

Hüküm, şeref, güç ve yücelik anlamına gelen kadri gecesi bu yıl corona virüsü gölgesinde evlerde idrak edilecek. Ramazan ayının 26. Gününe denk gelen Kadir Gecesi 19 Mayıs’ta idrak edilecek. Kur’an-i Kerim’in 97. Kadir süresi de bu gecenin faziletini “Şüphesiz biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir” şeklinde ifade ediyor. Peki, Kadir gecesi nasıl ibadet edilir, neler yapılır? Oruç tutulur mu, yapılacak ibadetler nelerdir? İşte Kadir gecesi ibadetleri, duaları ve namazı…

KADİR GECESİ İBADETLERİ, DUALARI VE NAMAZI: KADİR GECESİ NASIL İBADET EDİLİR?

Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.Süfyan-i Sevri: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir” demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

Haberin Devamı

Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır.

1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi

2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

Haberin Devamı

3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi

4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

Kadir namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa 'Allah-u Ekber ,Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd' denir. Bundan sonra 100 defa İşrah suresi 100 defa Kadir suresi okunur. Kadir gecesinde Tesbih Namazı da kılmalıdır.

KADİR SURESİ

Bismillahirrahmânirrahîm…

İnna enzelnahü fiy leyletilkadr

Ve ma edrake ma leyletülkadr

Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr

Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr

Selamün hiye hatta matle'ılfecr

TÜRKÇE MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla…

Biz o (Kur'ân)nu Kadir gecesinde indirdik.

Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?

Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.

Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.

O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.

KADİR GECESİ DUASI

Kadir Gecesi'nde özel olarak okunacak bir dua bulunmamakla birlikte, bu gecenin en aydınlatıcı bilgisi, Peygamber Efendimizin sözlerinin mazhar olduğu Hadis-i Şerif'tir.

Haberin Devamı

Bu hadiste Resûl-i Ekrem’in Kadir gecesinde, “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir (Tirmizî, “Da?avât”, 84; İbn Mâce, “Du?â?”, 5).

Bu gecede dilenirse Kuran-ı Kerim'in 97. suresi olan Kadir Suresi de okunabilir.

Mü’min, usul ve adabına uygun olarak dua ettiği zaman duası kabul olur ve bunun faydasını ve etkisini dünya ve ahirette görür. Yüce Allah, ayetlerde dua edenin duasını kabul edeceğini bildirmektedir:

“Kullarım, sana benden sorarlarsa (onlara söyle): Ben (onlara) yakınım. Dua eden, bana dua ettiği zaman onun duasına karşılık veririm. O hâlde onlar da bana karşılık versin (benim çağrıma uysun)lar, bana inansınlar ki, doğru yolu bulmuş olalar.” (Bakara, 2/186)

“Orada (mihrapta) Zekeriyyâ, Rabbine; ‘Rabbim, bana katından temiz bir nesil ver. Sen duayı işitensin’ diye dua etmişti.” (Âl-i İmrân, 3/38)

Haberin Devamı

“O’ndan mağfiret dileyin, sonra O’na tövbe edin! Çünkü Rabbim yakındır, (duaları) kabul edendir” (Hûd, 11/61)

İMAMI ŞARANİYE GÖRE KADİR GECESİ

İmamı Şarânî’nin (r.a.), Ramazan ayının giriş günlerine bakarak tespitlerde bulunduğu ve 30 yıl bu şekilde Kadir Gecesi’ne isabet ederek ihyâ ettiği rivayet edilir. Şöyle ki;

-Ramazan-ı Şerif Pazar günü girerse Kadir Gecesi, 28’i 29’a bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Pazartesi günü girerse Kadir Gecesi, 20’yi 21’e bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Salı günü girerse Kadir Gecesi, 26’yı 27’ye bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Çarşamba günü girerse Kadir Gecesi, 18’i 19’a bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Perşembe günü girerse Kadir Gecesi, 24’ü 25’e bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Cuma günü girerse Kadir Gecesi, 16’yı 17’ye bağlayan gece

-Ramazan-ı Şerif Cumartesi günü girerse Kadir Gecesi, 22’yi 23’e bağlayan gece

Bu usule göre 2020 Kadir Gecesi’nin, 16 Ramazan Cumartesi’yi 17 Ramazan Pazar’a bağlayan gece olduğu tahmin edilir.

KADİR GECESİ ÖNEMİ

Kadir, sözlükte, hüküm, şeref, güç, yücelik gibi anlamlara gelir. Dini literatürde, “leyletü’l kadr” şeklinde Kur’an-i Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan Kur’an-i Kerim’in 97. Kadir süresi, bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Bu sürede yüce Allah (cc) şöyle buyurmaktadır. “Şüphesiz biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik, Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin, Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır, Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir”

Görüldüğü üzere bu ayette, Kur’an-ı Kerim’in Kadir gecesinde indirildiği ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmektedir. Hayırlı olanın bu gecede yapılan amel olduğu, bin ayın ise içinde Kadir gecesinin bulunmadığı bir süreyi ifade ettiği anlaşılmaktadır.

Allah’ın insanlara peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kuran-i Kerimin indirilmesi, insanlığın hidayetine bir dönüm noktası teşkil ettiği için bu olayın gerçekleştiği gece özel bir anlam ve değer taşır.

Peygamberimiz (sav) bir hadisi şerifte, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanabilmelerine karşılık Müslümanlara Kadir gecesinin verildiğini bildirmektedir.

HAZRETİ MUHAMMED’İN KADİR GECESİ

Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Kenan Oral, Hazreti Muhammed’in bu önemli geceden önce ibadet etmeye başladığını şöyle anlattı:“Peygamber Efendimiz, bu kıymetli zaman diliminde ibadet etmiş olmak için, Ramazan'ın son on gününde başka hiçbir zaman olmadığı kadar ibadet eder ve dünyevi işlerden uzaklaşıp mescitte itikafa çekilirdi. Ayrıca biz Müslümanların bu geceyi iyi değerlendirmesini istemiştir. İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya eden kimsenin geçmiş günahlarının bağışlanacağı müjdesini vermiştir.”

Kadir suresi, Kur’an-ı Kerim’in 97. suresi olmasının yanı sıra, bu özel geceden bahseden ayetlerin yer aldığı sure: “Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh (Cebrail), rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”