Gazete Vatan Logo

Just Stop Oil ne demek? Just Stop Oil protestoları neden yapılıyor? İklim aktivistleri neden sanat eserlerine saldırıyor?

Birleşik Krallık merkezli Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) protestoları devam ediyor. İklim aktivistlerinin Vincent van Gogh'un tablosuna domates çorbası fırlatmasının ardından, Fransız ressam Claude Monet'nin milyon dolarlık tablosuna patates püresi fırlatılmasıyla devam eden protestolar hız kesmiyor. Peki, Just Stop Oil ne demek? Just Stop Oil protestoları neden yapılıyor? İklim aktivistleri neden sanat eserlerine saldırıyor? Just Stop Oil neyi protesto ediyor? Vandallık ne demek? İşte detaylar…

Just Stop Oil ne demek? Just Stop Oil protestoları neden yapılıyor? İklim aktivistleri neden sanat eserlerine saldırıyor?

Birleşik Krallık merkezli Just Stop Oil (Sadece Petrolü Durdurun) protestoları devam ederken, aktivistlerin hedefinde sanat eserleri yer alıyor. Milyon dolarlık tablolara, çorba fırlatmak ve patates püresi atmak gibi eylemlerde bulunan aktivistler pek çok kesim tarafından eleştiriliyor. Sanat eserlerine yapılan saldırıları vandallık olarak nitelendiriliyor. İklim aktivistlerinin eylemlerine her gün bir yenisi ekleniyor.

JUST STOP OIL NE DEMEK?

ust Stop Oil, Britanya hükümetinin yeni fosil yakıt ruhsatlandırmasını ve üretimini durdurmayı taahhüt etmesini sağlamak amacıyla sivil direniş ve doğrudan eylem kullanan Birleşik Krallık'taki bir çevre aktivisti grubudur. Just Stop Oil “Sadece Petrolü Durdurun” anlamına geliyor.

İKLİM AKTİVİSTLERİ NEDEN SANAT ESERLERİNE SALDIRIYOR?

Akademisyenlere göre, aktivistlerin eylemlerinde eserlerin seçimi bilinçli olarak yapılıyor.  Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Mimarlık Şehir Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esma İgüs TRT Haber’e yapıtığı açıklamada bu eserlerin, dünya sanat tarihinin ikonik işleri olduğunu belirterek müzelerde sergilenmesinin en önemli neden olduğunu ifade ediyor. Doç. Dr. Esma İgüs protestoların nedenini şu şekilde açıkladı:

Haberin Devamı

“Müzeler de iktidarların kendilerini temsiliyet mekanlarıdır. Daha doğrusu müzelerin temel gayesi, içlerinde barındırdıkları etnografik, arkeolojik ya da sanat eserleriyle insanlığı ortak bir paydada buluşturmaktır.

İklim aktivistleri ünlü sanatçıların eserlerine karşı bu eylemleri yaparken, muhtemelen bunu toplumsal bir hareket olarak zihinlerinde kurgulayarak gerçekleştiriyor.”

VANDALLIK NE DEMEK?

Vandallık veya akım olarak vandalizm, bilerek ve isteyerek, kişiye ya da kamuya ait bir mala, araca ya da ürüne zarar verme eylemidir.