Gazete Vatan Logo

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki kimdir? Deprem uzmanı Türkiye için ne dedi? Yoshinori Moriwaki’nin İstanbul depremi yorumu

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Türkiye'de depreme yönelik açıklama yaptı. Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya doğru harekete geçtiğini belirten Moriwaki, Bingöl, Bitlis, Muş ve Van tarafında bir deprem beklenebileceğini söyledi. Peki, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki kimdir, Türkiye için ne dedi?

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki kimdir? Deprem uzmanı Türkiye için ne dedi? Yoshinori Moriwaki’nin İstanbul depremi yorumu

1958 yılında Japonya’da doğan Yoshinori Moriwaki, yüksek mimar ve inşaat mühendisidir. Moriwaki’nin Türkiye macerası ise 1999 yılında ülkemizin yaşadığı acı deprem olayından sonra başlıyor. Deprem dolayısıyla 1 aylığına gelen Moriwaki, o tarihten beri Türkiye’de yaşamaktadır.

Yoshinori Moriwaki, Malezya’daki Petronas İkiz Kulelerinin ve Japonya’nın en uzun asma köprüsü AKASHI inşaatını yapan Hazama Ando Corporation şirketinin İstanbul Şubesi Genel Müdürü ve Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteridir. Ayrıca Türkiye’de pek çok kez seminer veren Moriwaki, deprem konusunda çocukları, halkı, toplumda yer alan her bireyi deprem farkındalığına karşı eğitim vermenin öneminin altını çiziyor.

Japonya’da deprem bölgesi SENDAI’da 13 yıl görev yapmış olan Moriwaki, Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği adına İstanbul’da Marmaray ve İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü projelerindeki denetim görevlerini üstlenmiştir. 1990 yılında Swiss Otel Projesi, YKK Fermuar Fabrikası, Çerkezköy-Honda Otomobil Fabrikası, Şekerpınar-Toyota Fabrikası, Adapazarı-Toyota Acil Yardım Hastanesi gibi büyük projelerde imzası bulunmaktadır. Moriwaki, Japon Otomotiv sektörünün Türkiye’de yapmış olduğu yatırımlarda görev almıştır.

Haberin Devamı

DEPREM UZMANI TÜRKİYE İÇİN NE DEDİ?

24 Ocak'ta meydana gelen Elazığ depremi ardından Kahramanmaraş ve Hatay'da olan depremlere dikkat çeken Moriwaki, Doğu Anadolu Fay Hattıyla ilgili şunları aktardı:

"Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) uzun zaman kırılmadı ve kırılmaya başladı. Bu kırılma devam ederken Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Denizli ve Kıbrıs taraflarında deprem oldu. Bazen depremde fay hattı geriye dönebiliyor. O zaman Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van'a kadar devam eden geriye dönüşte bir deprem olabileceğini söyleyebiliriz."

Beklenen İstanbul depremi için uyarılarda bulunan deprem uzmanı İzmir'in de unutulmaması gerektiğini hatırlattı. ''Türkiye genelinde Marmara Bölgesi ve İzmir'de deprem olabilir.'' Şeklinde açıklama yapan uzman isim Türkiye'nin her yerinde deprem olabileceğini vurguladı:

Haberin Devamı

"Dün Tunceli'de, birkaç gün önce Malatya'da deprem oldu. Bunların artçı deprem olduğunu söyleyebiliriz ve bunun iki sene devam edebileceğini söyleyebiliriz. Tabii 4 ve 5 büyüklüklerinde depremler yavaş yavaş azalacak ama 3 civarında ara ara depremler olabilir. Bunun için artık şaşırmamak lazım. Az önce söylediğim gibi Karlıova, Bingöl, Muş, Bitlis ve Van bölgesinde dikkatli olmak lazım. Ancak Türkiye'nin her yerinde artık deprem olabilir"