Gazete Vatan Logo

İzni Vatikan verdi, ‘en girilmez’ yere girdi

İzni Vatikan verdi, ‘en girilmez’ yere girdi

Mehmet Ali Ağca, 33 yıl önce suikast düzenlediği Papa 2. Jean Paul’ün mezarına çiçek bırakınca İtalya karıştı. Ağca’nın vizesiz nasıl dolaştığı merak konusu oldu.

Vatikan’da 1981 yılında suikast girişiminde bulunduğu eski Papa 2. Jean Paul’ün mezarını ziyaret için başkent Roma’ya gelen Mehmet Ali Ağca’nın vizesi olmadan Avrupa’ya nasıl giriş yaptığı tartışılıyor

İtalyan basını, Ağca’nın birilerinden yardım almadan İtalya’ya giriş yapmasının imkansız olduğu görüşüne yer verdi. Mehmet Ali Ağca, cumartesi günü Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası’nın altında bulunan mezarlık bölümüne girerek, 2. Jean Paul’ün mezarına çiçek koydu.

Gözaltına alındı

İtalyan Adnkronos haber ajansından muhabir Piero Spinucci’nin eşlik ettiği Ağca, bazilika çıkışında Vatikan jandarması tarafından gözaltına alındı, ardından da İtalyan polisine teslim edildi. Ülkeye yasa dışı yollardan giriş yaptığı belirlenen Ağca’nın bugün Türkiye’ye gönderilmesi bekleniyor. Ağca’nın cuma günü otomobille Avusturya üzerinden İtalya’ya girdiği, başkent Roma’da bir gece konakladıktan sonra Vatikan’a geçtiği belirtiliyor. Ağca’nın Schengen bölgesine ilk olarak Belgrad üzerinden girdiği düşünülüyor. Corriere della Sera gazetesi, “Başkente nasıl ulaştığı gizemini koruyor. Müfettişler, İtalya’ya ve AB topraklarına girmesi mümkün olmayan Ağca’nın birilerinden yardım almış olabileceği şüphesini de göz ardı etmiyor. Türk’ün (Ağca), Avusturya sınırından, kendisinin kullanmadığı bir otomobille girdiği anlaşılıyor. Ama Schengen bölgesine kimlik göstermeden nasıl girdiği gizemini koruyor” diye yazdı. Gazete Ağca’nın Schengen kontrolünden rahatça kaçabilmek için Avusturya sınırında bulunan Brennero Kasabası’ndan İtalya’ya giriş yaptığının düşünüldüğünü de kaydetti.

Haberin Devamı

Sözcü izni doğruladı

Ağca, bazilika ziyaretinin ardından La Repubblica gazetesine yaptığı açıklamada, “Papaların mezarlarının bulunduğu bölüme gitmek için Vatikan’dan özel izin aldım. Oraya girmeme onlar yardım etti... Zaten ilk olarak beni affeden 2’nci Jean Paul olmuştu” dedi. Vatikan Sözcü Yardımcısı Peder Ciro Benedettini, Ağca’nın kabir ziyaretinin çok kısa sürdüğünü söyleyerek, “Vatikan ile olan bir husumeti yoktur. Kabre çiçek bırakmak istiyordu ve bunu sorunsuz olarak yaptı” dedi. Ağca, mezarına 2 demet beyaz gül bıraktığını belirtirken, “Yüreğimden gelen bir jestti. Cenazesine katılamamıştım ve bu nedenle adeta manevi kardeşime armağan sunmak istedim” dedi.

Haberin Devamı