Gazete Vatan Logo

İzmir 21 yıl sonra kar tuttu

İzmir 21 yıl sonra kar tuttu

En son örtü bırakan kar yağışının 1991 yılında görüldüğü İzmir'de, 21 yıl aranın ardından etkili kar yağışı başladı

İzmir'de, sabah saatlerinden itibaren kar yağışı başladı.

Yaklaşık bir haftadır, hissedilir sıcaklığın sıfırın altında 9 dereceye kadar düştüğü İzmir'de, hava sıcaklığının yükselmesiyle birlikte İzmirliler karlı bir sabaha uyandı.

İşlerine gitmek için sabah evlerinden çıkan İzmirliler, nadir olarak yaşadıkları bu hava olayını, cep telefonları ile görüntüledi.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, kar yağışının kent genelinde hava sıcaklığı durumuna bağlı olarak öğle saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor. İzmir 21 yıl sonra kar tuttu

Öğle saatlerinde rüzgarın lodos yönüne dönmesiyle birlikte yağışın önce karla karışık yağmura, akşam saatlerinden itibaren de sağanağa dönmesi bekleniyor.

İzmir'de en son etkili kar yağışı 29 Aralık 1991 yılında görülmüş, bu tarihte kent merkezindeki kar kalınlığı 3 santimetre olarak ölçülmüştü.

İZMİR-İSTANBUL YOLU ZAMAN ZAMAN KAPANDI

İzmir’i İstanbul’a bağlayan İzmir-Manisa karayolunun Sabuncubeli rampalarında kar trafiği aksattı. Zincir satan seyyarlar yolun iki yanına sıralanırken yol zaman zaman trafiğe kapatıldı. Bazı araç sürücüleri Sabuncubeli rampasını çıkamayında İzmir’e geri döndü. Karayolu ekipleri de tuzlama yaptı. Araçlarına binen bazı İzmirliler de kırsal bölgelere gidip çocuklarıyla kartopu oynadı.

KAR, İZMİR’İN İLÇELERİNDE DE ETKİLİ OLDU

İzmir’de iki haftadır etkili olan soğuk havanın ardından gelen kar yağışı, kentin dış ilçelerinde de görüldü, bazı dağ köyleri ile Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince’nin de yolları trafiğe kapandı. Uzun bir aradan sonra İzmir ve ilçelerini beyaza bürüyen kar yağışını fırsat bilenler, kar topu oynayıp kardan adam yaptı.

İzmir merkezde saat 06.00’da etkili olmaya başlayan kar yağışı, dış ilçelerde de etkili oldu. Kentin turizm merkezi Çeşme’de yaklaşık yarım saat boyunca yağan kar, daha sonra yerini yağmura bıraktı. Çeşme’nin dışında kalan ilçelerde kar etkisini gösterdi.

KÖY YOLLARI KAPANDI

Torbalı İlçesi’nde kar yağışı saat 02.00 sıralarında başladı ve halen devam ediyor. Beyaz bir güne uyanan Torbalı’nın bazı dağ köylerinin yolları kapandı. İlçeye bağlı Dağkızılca, Dağtekke, Ormanköy ve Karaot adlı dağ köylerinin yolları şiddetli kar yağışı nedeniyle kapandı. Belediyeye bağlı ekipler, yolların açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca ilçedeki Perşembe Pazarı’nda bazı pazarcı esnafı, kar yağışı nedeniyle tezgah açamadı.

BELEDİYE BAŞKANI KÖYLERİ DOLAŞIYOR

Yıllar sonra beyaza bürünen Foça’da, balıkçı barınağındaki tekneler kartpostallık görüntü oluşturdu. İlçede yaşayanlar, yıllar sonra tutan karın sevincini yaşadı. Ellerine fotoğraf makinelerini alıp sokağa çıkan Foçalılar, bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Çarşıdaki esnaf, belediye çalışanları ve vatandaşlar kar topu oynadı. Belediye Başkanı CHP’li Gökhan Demirağ, saat 06.00 sıralarında başlayan kar yağışının ardından makam aracıyla ilçeye bağlı köyleri gezmeye başladı. Herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için gerekli önlemlerin alındığını kaydeden Başkan Demirağ, "Buzlanma nedeniyle trafik kazalarının yaşanmaması için önlemlerimizi aldık. Ben de köyleri dolaşıp incelemelerde bulunuyorum. Şuana kadar bir problemle karşılaşmadık" dedi.

HAYAL KIRIKLIĞI

İzmir’in güneyinde yer alan Seferihisar İlçesi’nde sabah saatlerinde başlayan kar yağışını sevinçle izleyenler, yaklaşık bir saat sonra yağışın kesilmesiyle hayal kırıklığına uğradı.

KAR YAĞIŞI ETKİSİNİ ARTTIRIYOR

İzmir’in yanı başındaki dış ilçesi Kemalpaşa’da saat 07.00’da başlayan kar yağışı etkisini giderek artırıyor. Belediye ekipleri, Çevreyolu ve İnönü Caddesi’nde saat 09.00’dan itibaren tuzlama çalışmalarına başladı. Beşpınar ve Bayramlı Köyleri’ne, yollarının kapanma ihtimali üzerine Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından tedbir amacıyla birer kar kürüme aracı gönderildi. Trafik ekipleri ise Torbalı yönünden gelen araçları ağır seyretmeleri konusunda uyarırken, zincirsiz ağır araçların ilçeye girişine izin vermiyor. İlçede karın tadını çıkaranlar da oldu. Yıllar sonra beyaza bürünen ilçede vatandaşlar bol bol hatıra fotoğrafı çektirip, kar topu oynadı.

EKİPLER TUZLAMA ÇALIŞMASI YAPIYOR

İzmir’in kuzeyinde bulunan Bergama ve Kınık İlçeleri’nde de kar yağışı sabahın erken saatlerinde kendini gösterdi. Karayolları ekipleri, buzlanmaya karşı Bergama- Soma karayolunda tuzlama çalışması yapıyor. Kınık’a bağlı bazı dağ köylerine ulaşım sağlanamıyor. Kar nedeniyle kapanan yolların açılması için çalışmalar sürüyor.

YER BUZ TUTTU

Menemen İlçesi’nde sabah saatlerinden bu yana etkisini gösteren kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle yerler buz tuttu, eğimli yollarda sürücüler zor anlar yaşadı. İlçeye bağlı köy yollarının açık olduğu öğrenildi.

HATIRA FOTOĞRAFI ÇEKTİRDİLER

Uzun yıllar sonra etkili olan kar yağışının ardından beyaz bir görüntüye kavuşan Aliağa İlçesi’nde, kar hasreti çekenler yaşadıkları anı ölümsüzleştirmek için hatıra fotoğrafı çektirdi. Aliağa Belediyesi’ne bağlı ekipler, buzlanma tehlikesi bulunan bölgelerde tuzlama çalışması yapıyor. Aliağa Belediye Başkanı CHP’li Turgut Oğuz, "Ekiplerimiz çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Tüm önlemleri aldık. Ana arterlerde tuzlama çalışmalarımız sürüyor. Ciddi bir sorunla karşılaşmadık" dedi.

SOKAKLAR MİNİKLERE KALDI

Diğer bütün ilçelerin aksine Kiraz’da kar yağışı saat 11.00 sıralarında başladı. Vatandaşların sabah işe gitmeleri nedeniyle sokaklar çocuklara kaldı. Kar yağışına şaşıran minikler, yağışın devam etmesini istediklerini söyledi.

KAR SEVİNCİ YAŞADILAR

İzmir’e yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Tire İlçesi’nde kar saat 08.30 sıralarında etkili olmaya başladı. Halen devam eden kar yağışının bir olumsuzluğa neden olmadığı, köy yollarının da ulaşıma açık olduğu belirtildi.

ŞİRİNCE YOLU KAPANDI

Selçuk’ta saat 07.00 sıralarında başlayan kar yağışı 11.00’da yerini yağmura bıraktı. Efes antik kentinde kar yağışına tutulan turistler gezilerini yağış altında sürdürdü. Selçuk’a bağlı turistik Şirince Köyü’nün yolu kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı. Karayollarına bağlı ekiplerin kar küreme araçları köyün yolunu açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Bülbül Dağı’ndaki Meryem Ana Evi’ne de ulaşım sağlanamıyor, ekipler yolun açılabilmesi için aralıksız çalışıyor.

İZMİR ADNAN MENDERES HAVALİMANI’NDAN UÇUŞLAR İPTAL OLDU

İzmir’de sabah saatlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Adnan Menderes Havalimanı’nda uçuşlar saat 10.00’dan itibaren iptal edildi.

Sabah saatlerinde başlayan öğleye doğru etkisini yitiren kar yağışı Adnan Menderes Havalimanı’nda uçuşların durmasına yolaçtı. Sabah yurtiçi iki uçuş yapıldıktan sonra pistler karla kaplanınca iniş ve kalkışlar durduruldu. İstanbul, Ankara ve Antalya’dan kalkıp İzmir’e gelen uçaklar geri çevrildi. Saat 10.00’dan sonra hiçbir uçak kalkamazken havaalanına gelenler yoğunluk oluşturdu. Öğleden önce yapılması gereken İstanbul, Ankara, Erzurum, Samsun, Düsseldorf seferleri iptal oldu. Öğleden sonra 15.00’de yapılacak Londra seferi de iptal oldu.
Bu arada Adnan Menderes Havalimanı’na en son 21 yıl önce kar yağması nedeniyle bu konuda hiçbir önlem alınmadığı da öne sürüldü. Kar kürüme, tuzlama, solüsyon ve uçaklara alkol püskürtecek hiçbir aracın bulunmadığı iddia edilirken, yetkililer bu araçların bulunduğu ve çalışmaya başlayacağını saat 14.00 gibi uçuşların başlayabileceğini bildirdi. Ancak birkaç santime ulaşan kar, uluslararası havaalanının kapanmasına neden olması tepkilere yolaçtı.

METEOROLOJİ UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, kuvvetli yağış ve rüzgar, buzlanma ve don ile çığ uyarısında bulundu. Ankara en soğuk gecelerinden birini yaşadı, -19'u gördü. Başkent'te bugün de kar yağışı bekleniyor. 21 yıl sonra İzmir'de kar yağıyor. İstanbul’da kar yağışı bugün de sürecek, haftasonu hava ısınıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarılar şöyle:



KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; bugün akşam saatlerinden sonra Balıkesir, Bursa, Bilecik, Eskişehir ve Bolu çevrelerinde yoğun kar, gece saatlerinde İzmir, Aydın ve Muğla'nın kıyı ilçelerinde kuvvetli sağanak şeklinde olacağı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (Çığ tehlikesi, ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

BUZLANMA VE DON UYARISI: Marmara ile Karadeniz kıyılarında orta kuvvette, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli olmak üzere, buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın, Güney Ege kıyılarında güney, Orta Karadeniz Kıyıları ile Sinop çevrelerinde doğu ve güneydoğu, Doğu Anadolu'nun doğusu ile Çanakkale, Bozcaada ve Gökçeada çevrelerinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (30-50 km/saat) olarak eseceği beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

ÇIĞ UYARISI: Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.

Bu arada hava sıcaklığı iç ve batı bölgelerde 3 ila 5 derece artacak.

KARADENİZ BİLE DONDU

Hava sıcaklığının -28 dereceye düştüğü Ukrayna’da Karadeniz buz tuttu. Ukrayna’nın liman kenti Odessa’da aşırı soğuklar nedeniyle donan deniz böyle görüntülendi. Ülkede çoğu evsiz 43 kişi yaşamını yitirdi. Donma tehlikesi geçiren 720 kişi ise hastanelerde tedavi altına alındı. Yetkililer, başkent Kiev’de evsizler için sıcak içecek ve yiyecek dağıtan 1730 ısıtmalı çadır kurulduğunu belirtti.

TÜRKİYE´NİN EN SOĞUK YERİ TOMARZA İLÇESİ -32,7

METEOROLOJİK verilere göre dün gece Türkiye’nin en soğuk yerleşim birimi, sıfırın altında 32.7 ile , Kayseri’nin Tomarza İlçesi oldu.

TRAKYA´DA KAR YENİDEN BAŞLADI

BALKANLAR üzerinden gelen soğuk havanın üç gündür etkisinde olan Trakya, güne kar yağışı ile başladı. Edirne’de sabah erken saatlerde başlayan kar yağışı kenti beyaza bürürken, Tekirdağ ve Kırklareli’nde ise soğuk hava yerini hafif kar yağışına bıraktı.

Üç gündür aşırı soğuk havanın etkisinde olan Edirne, güne kar yağışı ile başladı. Sabah erken saatlerde etkili olan kar nedeniyle şehir bir anda beyaza büründü. Yolların kapanmaması için Karayolları ekipleri tuzlama çalışmalarına başlarken, Edirne Belediyesi ekipleri kaldırımlarda biriken karları temizlemek için çalışmalara başladı. Kar yağışı nedeniyle kavşaklarda uzun araç kuyrukları oluştu. Balkanlar üzerinden gelen soğuk havanın etkisinde olan Edirne’de sıcaklık sıfırın altından 13 dereceden sıfırın altında 7 dereceye kadar yükseldi. Kar yağışının gün boyu aralıklarla devam etmesi beklenirken, vatandaşların kendi araçları yerine toplu taşıma araçlarını kullanmaları istendi.

Edirne’de etkili olan yoğun kar yağışı günlük yaşamı da olumsuz etkiliyor. Karayolları ekipleri, kar yağışı nedeniyle Bulgaristan’a geçişi sağlayan Kapıkule ile Hamzabeyli Sınır Kapısı yolunun ulaşıma kapanmaması için aralıksız kar kürüme ve tuzlama çalışması yapıyor.

SİLİFKE’DE HORTUM SERALARI YIKTI

MERSİN’in Silifke İlçesi’nde dün akşam çıkan hortum domates seralarını yıktı.

Silifke’ye bağlı Kurtuluş Köyü Gölbaşı mevkiinde dün akşam saatlerinde fırtınalı havada hortum oluştu. Kurtuluş Köyü’nden geçen hortum birçok serayı yerle bir etti. 2 dönümlük domates serasının naylonları parçalanan üretici 56 yaşındaki Süleyman Sezer, zararın büyük olduğunu söyledi. Serada domateslerin dalından döküldüğünü belirten Sezer, "21 yıldır serada sebze yetiştiriyorum, ilk kez böyle bir felaket gördüm" dedi. Bölgede birçok seranın da zarar gördüğünü belirten Sezer, 5 aydır yetiştirmeye çalıştıkları domateslerin zarar görmesi nedeniyle perişan olduklarını kaydetti.

KARAKIŞ BURSA´DA YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

KAR yağışı ve soğuk, yurdun büyük bölümünde olduğu gibi Bursa’da da yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bursa’da dün kar yağışı nedeniyle kapanan 109 köy yolu Özel İdare ekiplerinin çalışmaları sonucu ulaşıma açıldı. Şiddetli poyraz nedeniyle Bursa- Yenikapı- Kadıköy deniz otobüsü ve feribot seferleri iptal edildi.
Karadeniz üzerinden gelen dondurucu soğuklar Güney Marmara’da etkisini sürdürüyor. 3 gündür devam eden kar yağışı nedeniyle kapanan Bursa’nın Gemlik ilçesinde 8, Gürsu’da 2, İnegöl’de 15, İznik’te 10, Karacabey’de 10, Kestel’de 8, Mudanya’da 10, Mustafakemalpaşa’da 20, Nilüfer’de 8, Orhangazi’de 4, Osmangazi’de 10 ve Yenişehir’de 4 köy yolu Özel İdare Köy Yolları Şefliği ekiplerinin sürdürdüğü çalışmalar sonucu yeniden ulaşıma açıldı. Sadece İznik İlçesi’ne bağlı Elmalı Köyü’nün mahallerinin kar nedeniyle ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.
Karayolları 14’üncü Bölge Müdürlüğü tarafından da Uludağ yolunda kar mücadelesi, Bursa-İzmir ve Bursa-Ankara ve Bursa-İstanbul yollarında buzlanmaya karşı tuzlama çalışması yapılıyor.

Dondurucu soğuk ve kar yağışının yanı sıra şiddetli poyraz da deniz ulaşımını aksatıyor. Bursa Yenikapı- Kadıköy hızlı feribot seferleri şiddetli poyraz nedeniyle iptal edildi.
Türkiye’nin en önemli kış turizm merkezlerinden biri olan Uludağ’da dün duran kar yağışının bugün öğleden sonra yeniden başlaması bekleniyor. Dün gece hava sıcaklığının sıfırın altında 16 derece olduğu zirvede kar kalınlığı bu sabah 225 santimetre olarak ölçüldü.

BANDIRMA’DA KAR YAĞIŞI

Dondurucu soğuktan etkilenen ancak yağış görülmeyen Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde de bu sabah kar yağışı başladı. İlçede hava sıcaklığı eksi 5 dereceye düşünce çiçekçiler buzlanan çiçekleri piknik tüpü ile ısıttı. Yılmaz Çiçekçilik sahibi Mehmet Yılmaz, "Çiçekler üzerindeki buzları ancak piknik tüp yakarak eritebiliyoruz. Bunun yapılmaması halinde çiçeklerin ömrü azalacak ve çürüyecekler. Bu uygulamayla çiçeklerin ömrünü uzatıyoruz" dedi.

AYDIN´DA 11 YIL SONRA KAR YAĞIŞI

TÜRKİYE’nin büyük bölümünde görülen kar yağışı, Ege Bölgesi’nde de etkisini gösterdi. İzmir’in ardından Aydın’da da kar yağışı başladı.

Aydın’da etkili olan soğuk hava, bugün yerini kara bıraktı. Sabah saatlerinde yağmaya başlayan kara, vatandaşlar hazırlıksız yakalandı. İşe gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar, kar sürprizi yaşadı. Otomobillerin ve çatıların üstü beyaz örtüyle kaplandı. Uzun süredir kar görmeyen vatandaşlar ise yol kenarlarında ve parklarda kar topu oynadı. Özellikle çocukların çok keyifli olduğu gözlendi.

Kuşadası İlçesi’nde de sabahın erken saatlerinde başlayan kar etkili oldu. Bazı araçların yokuş çıkarken zorlandığı görüldü. Vatandaşlar, uzun süredir kar görmediklerini ve çok eğlendiklerini söyledi.

Devlet Meteoroloji İşleri Aydın İl Müdürü Mustafa Yılmaz, kente karın en son 2001 yılında yağdığını hatırlattı. Yılmaz, "Bugün soğuk havanın son günü. Akşam saatlerinden itibaren sıcaklık artacak. 4- 5 derecelik artıştan sonra hafta başına kadar yağışların yağmur şeklinde sürmesini bekliyoruz" dedi.

ÇANAKKALE KARLA UYANDI

ÇANAKKALE bu sabaha beyaz örtüyle uyandı. Saat 08.15’te başlayan ve kısa sürede kenti beyaza bürüyen kar yağışı nedeniyle CHP’li Çanakkale Belediyesi özellikle ana caddelerde tuzlama çalışması yaparak, araç trafiğini rahatlattı.

Çanakkale’nin 11 ilçesinde de etkili olan kar yağışı sırasında, Yeni Otogar karşısında 2 otomobil kayarak yoldan çıktı. Maddi hasarla sonuçlanan kazaların ardından buzlanan bölgede tuzlama çalışması yapıldı. Kar yağışı nedeniyle Çanakkale Emniyet Müdürlüğü de alarma geçti. Bölge Trafik Şubesi Müdürlüğü ekipleri Çanakkale yönünden, İstanbul, İzmir ve Bursa yönüne giden tüm araçlarda kontroller yaptı. Zincirsiz ve kış lastiksiz araçların trafiğe çıkmasına izin vermedi.

Kar yağışı nedeniyle Çanakkale Boğazı Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi Müdürlüğü, bir dizi önlem aldı. Sabah saatlerinde, Marmara Ereğlisi’ndeki BOTAŞ Rafinerisi’ne doğalgaz dolumu yaptıktan sonra Cezayir’e dönüş için yola çıkan, 279 metre boyundaki Cezayir bayraklı ’Mostefa Ben Boulait’ adlı tankerin güvenli geçişi için Çanakkale Boğazı, güneyden kuzeye tek yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Gemi trafiğinin, doğalgaz tankerinin geçişini tamamlamasının ardından 14.30’da açılacağı belirtildi.

Acil Afet Müdürlüğü yetkilileri, Yenice İlçesi’ne bağlı 12 köy yolunun buzlanma nedeniyle trafiğe kapandığını bildirdi.
Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri de Çanakkale’de hava sıcaklığının sıfırın altında 2 derece olduğunu, kar yağışının etkisini gün boyu sürdüreceğini belirtti.

DOĞU’DA KAR ESARETİ

SON bir haftadır Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor. Hayatın durma noktasına geldiği Van’da 272, Bitlis’te 280, Hakkari’de 132 köy ve 375 mezranın yolu kapandı. Şehir merkezlerinde kardan tüneller oluşurken, birçok kişi de yollarda mahsur kaldı. Hakkari’nin Mergabütan Yaylası’ndaki kayak tesislerinin güvenlikçileri 3 gün boyunca mahsur kaldıkları bölgeden, ekiplerce kurtarıldı.

Doğuda son bir haftadır beyaz esaret yaşanıyor. Aralıksız yağan kar, Bitlis il merkezinde evleri ve araçları adeta kapladı. Şehir merkezinde 1 metreyi aşan kar yüksek kesimlerde 3 metreye ulaştı. Van, Bitlis ve Hakkari’de 684 köy ve 375 mezraya ulaşım sağlanamıyor. Karla mücadele ekipleri, köy yollarını açmak için gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor.

GÜVENLİKÇİLER 3 GÜN MAHSUR KALDI

Hakkari’ye 12 kilometre uzaklıktaki 2 bin 600 rakımlı Mergabütan Yaylası’ndaki kayak tesislerinin 2 güvenlik elemanı, 3 gündür tesiste mahsur kaldı. Yardım çağrısı yapan güvenlikçiler için İl Özel İdaresi ekipleri seferber oldu. Kayak tesislerinde yaktıkları sobayla ısınarak donmaktan kurtulan güvenlikçiler Fadıl Harmancı ve Mecit Acar’a ulaşmak için ekipler yer yer 2 metreyi aşan kar ve tipiye rağmen aralıksız çalıştı. Ailelerin de katıldığı kurtarma çalışmalarında ekipler, 8 saat sonra kayak tesislerine ulaşıp güvenlikçileri kurtardı.

DONMAK ÜZEREYKEN KURTARILDI

İSTANBUL’da kar yüzünden yolunu kaybettikten sonra jandarmayı arayarak yardım isteyen bir kişi, ölmek üzereyken son anda kurtarıldı. Jandarma komando timi tarafından kurtarılan ve hastanede tedavi altına alınan Serdar Nalbenter’nin (52) sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

156 Jandarma İmdat Telefonu’nu arayan bir kişi "Ben çöplerden şişe toplayarak yaşayan biriyim. Çatalca’da kar yüzünden yolumu kaybettim. Donmak üzereyim çok üşüyorum. Yardım edin" dedikten sonra telefonu kapattı. Görevlilerin cep telefonu numarasına geri döndüklerinde telefonun kapandığını tespit etti.

İl Jandarma Alay Komutanlığı’nın yaptığı teknik çalışmalarda telefondan yapılan son aramanın yeri tespit edildi. Çatalca’nın Ovayenice Köyü civarından aradığı belirlenen kişiyi bulmak için bir kurtarma timi oluşturuldu. Hadımköy Jandarma Komando Taburu’ndan bir tim ile iz takip köpek timi bölgeye gönderildi.

Yapılan çalışmalar ile aranan kişi, saatler sonra Silivri, Selimpaşa Mahallesi, Yoğurthane mevkiinde bulundu. Karın üzerinde baygın bir şekilde yatan Serdar Nalbenter’in donmak üzere olduğu anlaşıldı. Serdar Nalbenter hemen ambulansla hastaneye kaldırıldı. Serdar Nalbenter’nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

SİVAS -30 İLE BUZ TUTTU

SİVAS’ta etkili olan soğuk havada hava sıcaklığı sabah saatlerinde sıfırın altında 30 dereceye kadar düştü.

Kent merkezinde sabahın erken saatlerinde eksi 30 dereceye kadar düşen hava sıcaklığı hayatı felce uğrattı. Hava sıcaklığının düşmesi nedeniyle kente yer yer don olayları görüldü. Cadde ve kaldırımlar buz tabakası ile kaplanırken, sabah işlerine gitmek isteyenler araçlarını çalıştıramadı. Soğuk hava, dışarıda bulunanlara da zor anlar yaşattı. Gitmek istedikleri yerlere yaya olarak ulaşmak isteyenler atkı bere ve eldivenlerle vücutlarını kapatarak kendilerini soğuktan korumaya çalıştı.

Soğuk havanın etkisiyle Örtülü Pınar Mahallesi Taşlı Sokak’ta bulunan içme suyu şebeke borusu soğuk nedeniyle patladı. Belediye görevlileri sokağa taşan suyu tahliye edebilmek için yoğun çaba sarfetti. Kent merkezinde evlerin çatılarında metrelik buz sarkıtları oluştu. Bazı ağaçlarda da buz sarkıtlarının oluştuğu görüldü. Kent içerisinden geçen Kızılırmak başta olmak üzere çok sayıda akarsu ve göllerin yüzeyleri de tamamen buzla kaplandı.

SAKARYA SON 35 YILIN EN SOĞUK GECESİNİ GEÇİRDİ

SAKARYA Meteoroloji Müdürlüğü ilde son 35 yılın en düşük hava sıcaklığının kaydedildiğini açıkladı. Adapazarı’nda bugün saat 05.30’da hava sıcaklığı sıfırın altında 9.2 dereceye kadar düştü. Bu rakamın son 35 yılın en düşük hava sıcaklığı olduğu belirtildi.

Sakarya Meteoroloji İl Müdürü Akif Mamur Adapazarı’nda en düşük hava sıcaklığının 1985 yılında sıfırın altında 9 derece ölçldüğünü söyledi. Mamur, 1975 ile 2012 yılları arasındaki ölçümler dikkate alındığında Adapazarı merkezde en düşük hava sıcaklığı 2 Şubat sabanı sıfırın altında 9.2 derece olarak ölçüldüğünü söyledi. Sakarya genelinde hava sıcaklıkları 2 Şubat sabahı Geyve İlçesi’nde sıfırın altında 10.6, Karasu İlçesi’nde de - 5.3 olarak ölcüldü. Sakarya’da hava sıcaklıklarının düşüşler nedeniyle elektrikli ısıtıcıların kullanılması şehir merkezinde elektrik kesintilerine neden olmaya başladı.

MUĞLA´YA YILIN İLK KARI DÜŞTÜ

MUĞLA kent merkezine yılın ilk karı bugün saat 11.00’den itibaren yağmaya başladı.

Kenti beyaza bürüyen ve yüksek kesimlerde kalınlığı 30 santimetreyi bulan karın yağmasına en çok çocuklar sevindi. Kar topu oynayan çocuklar fotoğraf da çektirdi. Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, kar yağışına karşı tüm önlemlerin alındığını söyledi.

Merkeze bağlı Göktepe, Dokuzçam, Sungur, Esençay ve Şenyayla köylerinin yolları ulaşıma kapandı. Muğla İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı iş makineleri köy yollarının açılması için çalışma başlattı.
Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının akşama kadar etkili olacağını bildirdi.

UÇAKLAR BODRUM VE DALAMAN’A YÖNLENDİRİLDİ

İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda uçuşların iptal edilmesiyle ilgili olarak havalimanından sorumlu Vali Yardımcısı Zülkif Dağlı, açıklama yaptı. Dağlı, "Bugün saat 10.07 itibariyle 7 uçak iniş yapamayarak 5 tanesi Bodrum, 2 tanesi de Dalaman Havalimanı’na yönlendirildi. Pistimiz açık, 35 milimetre kar var. Pistte frenleme zayıf olduğundan dolayı inişleri gerçekleştiremiyoruz. Pilotlar, böyle bir riski almıyorlar, biz de izin vermiyoruz. Meteorolojiyle yaptığımız görüşmeler sonrasında öğleden sonra, akşam saatlerine doğru kar, yağmura döneceği için uçuşların yeniden başlayabileceğini söyleyebiliriz" dedi.
Bu arada 10’a yakın uçağın apronda beklediği havalimanında, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nden tuzlama aracı istendi. Buradan gelen araç piste tuz döktü. İtfaiye araçları da kimyasal maddeleri piste püskürttü. Yolculardan bazıları havalimanında beklerken, bazıları da uçuş tarihlerini değiştirip evine döndü.

ÇIĞ, TUNCELİ’DE GEÇİT VERMİYOR

TUNCELİ’nin Pülümür bağlantılı Erzincan karayoluna çığ düşmesi üzerine, karayolu ulaşıma kapanırken, 30’dan fazla araç yolcuları ile mahsur kaldı. Kal kalınlığının 2 metreye yaklaştığı Pülümür İlçesi’nde kar esareti yaşanırken, tek katlı evler kar altında kaldı.
Tunceli’de yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilirken, son günlerde görülen çığ düşmeleri karayolu ulaşımında sık sık kesintilere neden oluyor. Tunceli’nin Pülümür bağlantılı Erzincan karayolunun 40’ıncı kilometresindeki Ağlayan Kayalar Mevkii’nde dün gece yarısı iki ayrı yere çığ düşmesi üzerine karayolu kapandı. Bölgede mahsur kalan 30’dan fazla aracı kurtarmak ve karayolunu açmak için çalışmalar sürdürüyor. Yetkililer düşen çığların büyük olduğunu ve bu nedenle yol açma çalışmalarını çok sayıda ekibin katıldığını söyledi. Tunceli-Erzincan karayolunun 90’ıncı kilometresindeki 2 bin rakımlı Cankurtaran Tepesi’nde yoğun kar ve fırtına nedeniyle yaklaşık 50 aracın mahsur kaldığı belirtildi. Dün geceden itibaren mahsur kalanlara ulaşmak için çalışmaların aralıksız sürdürülüyor.

Tunceli’nin Pülümür İlçesi’nde günlerden bu yana etkili olan kar yağışı yaşamı durma noktasına getirirken, ilçede ’kar esareti’ başladı. İlçede tek katlı evler yer yer 2 metreyi bulan kar kanlığı nedeniyel beyaz örtü altında kaldı. İlçede yolların büyük bölümü kapalı bulunurken, ilçe sakinleri evlerinden çıkmamayı tercih etti.

Haberin Devamı