Gazete Vatan Logo

İstikla Marşı'nı kim besteledi? İstiklal Marşı'nın bestecisi kimdir, ne zaman besteledi?

İstiklal Marşı, insanlara Türkiye'de yaşadıklarını hatırlatan bir şiirdir. Mürekkeple değil şehitlerin kanıyla yazılmıştır ki içeriğiyle, manasıyla, ruhuyla biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına milli birliği ve bütünlüğü hatırlatır. İstiklal Marşı'nın yeri, bağımsızlığına düşkün olan Türk milleri için çok fazladr. Milli marşımızın kabulü için yarışma düzenlendiği gibi bestelenmesi de bir yarışmayla belirlenmiştir. İstiklal marşının bestelenme sürecine dair detayları ve ilk bestecisini haberimizde paylaştık.

İstikla Marşı'nı kim besteledi? İstiklal Marşı'nın bestecisi kimdir, ne zaman besteledi?

Milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı'mız, bu ülkenin Kurtuluş savaşı anlaşıldıkça sevilmeye ve dahi söylenmeye devam edecek bir şaheserdir. Tarihsel bilinci canlı tutan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu dönemi zihinlere adeta kazıyan İstiklal Marşı hakkında fikrimiz olsa da kıtaları ve yazıldığı tarih dışında birçok bilgiyi atlarız. Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı bu eserin bestelenmesi de büyük önem taşımıştır. Öyle ki bestecileri bile değişmiştir. İstiklal Marşı'nın ilk bestecisine ve ne zaman bestelendiğine dair bilgileri derledik.

İSTİKLAL MARŞI'NIN BESTECİSİ KİMDİR?

İstiklal Marşı'nın bestecisi Osman Zeki Üngör'dür. 1930 yılından günümüze kadar çalınan bestenin sahibini İstiklal Marşı bestecimiz olarak kabul etmekteyiz. İstiklal Marşı bestecimiz Osman Zeki Üngör, Osmanlı sarayında ilk Türk kemancısı olarak yetiştirilmiştir.

İSTİKLAL MARŞINI İLK KİM BESTELEDİ?

Meclis tarafından 12 Mart 1921 yılında milli marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı'nın bestelenme süreci de yarışmayla olmuştur. 17 Mart 1921'de İstiklal Marşı için beste yarışması duyurulmuştur. 24 bestecinin katıldığı yarışmada ilk olarak 1924'te Ali Rıfat Çağatay'ın bestesi kabul edilmiştir. 1930 yılına kadar bu beste kullanılmıştır. Ancak 1930 yılında Osman Zeki Üngör'ün bestesi kabul edilmiştir ve günümüzde hala bu beste kullanılmıştır. 

Haberin Devamı

İSTİKLAL MARŞI'NI İLK BESTELEYEN KİMDİR?

1924 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilen ilk beste Ali Rıfat Çağatay'ın olmuştur. Dolayısıyla İstiklal Marşı'mızın ilk bestecisi Ali Rıfat Çağatay'dır.