Gazete Vatan Logo

İşte özel yetkili-normal farkı!

Bir televizyon kanalında “Biz şeriat istiyoruz” diyen Aczmendi lideri Müslüm Gündüz için...

Bir televizyon kanalında “Biz şeriat istiyoruz” diyen Aczmendi lideri Müslüm Gündüz için Özel Yetkili Savcı 5 yıl hapis istedi, Şişli Cumhuriyet Savcısı ise takipsizlik verdi.

Aczmendi tarikatının lideri olan Müslüm Gündüz 26 Ekim 2010 gününde NTV televizyonunda katıldığı bir programda, “Rejim bizi aldı yere vurdu, eyvallah. Rejimin taşları öyle oynadı ki 6 ay boyunca her gece laiklik nedir bu tartışıldı. Biz imanımızın gereğini yaptık. O sarsıntı bu değişimi getirdi. Biz şeriat istiyoruz. Bizim derdimiz harf inkılabıyla, medeni hukukla. 28 Şubat’ta devletle minderdeydik. Onlar bizi o zaman yendi, fakat şimdi biz yeniyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

İki soruşturma Şişli’den

Gündüz’ün bu konuşmasının ardından Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı “Halkı kanunları uymamaya tahrik”, “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” ve “halkı kin ve düşmanlığa alanen tahrik etme” suçlarından soruşturma başlatırken Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise Gündüz hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçundan soruşturma başlattı. Her iki savcılık da Müslüm Gündüz’ü programlarına davet eden Mirgün Cabas ve Ruşen Çakır’ı da soruşturmaya dahil etti.

Şişli’den takipsizlik kararı

Aynı konuşma üzerinden farkılı suçlama ile soruşturma açan savcılıklardan karar aşamasında da farklı sonuçlar çıktı. Şişli Cumhuriyet Savcısı Hakan Bölükbaşı soruşturmaya takipsizlik kararı verdi. Savcı Bölükbaşı takipsizlik kararında ise, düşünce ve ifade özgürlüğünün sadece toplumda beğenilen, kabul gören, zararsız ve kayıtsızlık içeren bilgiler veya fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici olanlar için de geçerli sayılması gerektiği, bunun demokratik bir toplumun olmazsa olmaz unsurlarından olan çok seslilik, tolerans ve hoşgörünün gereği olduğunun vurgulandığını belirtti.

16. Ağır Ceza’da

Öte yandan aynı sözlerle ilgili özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturmayı tamamlayarak Gündüz hakkında “örgüt propagandası yapmak” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen’in onayından geçen iddianame İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ne düştü. Gündüz’ün önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Fadime Şahin’le basılmıştı

28 Şubat sürecinin aktörlerinden Müslüm Gündüz, 29 Aralık 1996 tarihinde Hüseyin Üzmez’e ait evde Fadime Şahin’le uygunsuz kıyafetlerle basılmıştı.

Haberin Devamı