Gazete Vatan Logo

İşte havası en temiz kent!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, akciğer kanserini tetikleyen en önemli etkenlerden biri olan hava kirliliğinin azaltılmasıyla ilgili son yıllarda yapılan çalışmalar ile sayısal verileri açıkladı. Hava kalitesi ölçüm istasyonları sayısının son 6 yılda 112’den 165’e çıkarıldığı, bu sayının 2013 yılı sonuna kadar 190 olması hedeflendiği, 2017 yılında ise 330 hava ölçüm istasyonunun faaliyete geçeceği vurgulandı. Bakanlığın en önemli çalışmalarından biri de 2015 sonuna kadar ülke genelinde toplam 8 bölgesel temiz hava merkezinin kurulması oldu.

Bakanlığın son olarak hazırladığı hava kalitesi ölçümlerine göre Partiküler Madde (PM10) ortalaması en düşük il Çanakkale, Kükürtdioksit (SO2) ortalamasının en düşük olduğu yer ise Malatya olarak tespit edildi. Öte yandan Türkiye’de kirlilik potansiyeli en düşük 21 il ise şöyle sıralandı: “Aksaray, Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Burdur, Erzincan, Giresun, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Rize, Sinop, Tunceli, Uşak, Yalova”

İstanbul 20 kat daha temiz

İstanbul’da 1994 yılında 145 olan kükürtdioksit değerinin 2013 yılında 7 ug/m3’ e düştüğü ve hava kalitesinde yaklaşık 20 kat iyileşme sağlandığı ifade edildi. Çevre Bakanlığı uzmanları Bulgaristan’a çevre konusunda deneyim de aktardı.

Haberin Devamı