Gazete Vatan Logo

İstanbul'un baş belaları

Onlar ayda ortalama 8 trilyonluk soygun yapan iki büyük kapkaç çetesinin elebaşı. Memleketlerinden çocuk getirtip kapkaç yaptırıyorlar

İstanbul'da en can yakan ve baş edilemeyen suç kapkaç. 2002 yılında 2 bin 564 kez işlenen kapkaç suçu, bu yılın ilk 6 ayında bin 370'e ulaştı. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, "Kapkaçı en az seviyeye çekeceğiz ama 'yok edeceğiz' demek mümkün değil. DGM ile beraber bir çalışma yapıldı. Çünkü İstanbul'daki kapkaçlar, artık ferdi kapkaç olmaktan çıkmış organize suç niteliğinde birleşmiş" dedi. Bu açıklamadan bir ay sonra... Taksim'de silahlı bir çatışma yaşandı. Yaklaşık 30-40 kişilik iki grup arasındaki kavgada, 1'i sivil polis memuru 1'i de yoldan geçen bir genç kız olmak üzere 3 kişi yaralandı. Polis, tarafların Gani Güner ile Fırat Delibaş'ın adamları olduğunu saptadı. Bu iki isim de, Cerrah'ın kastettiği kapkaç çetelerinin elebaşlarıydı. Balıkesir'deki kaplıcalarda tatil yaparken yakalanan Gani Güner ile rakibi Fırat Delibaş'ın çatışmalarının nedeni ise rant kavgası. Güner, Delibaş'ın "kendi semtinde faaliyet göstermesini" istemiyordu.

Dosyaları kabarık
İstanbullu'ya "aman" dedirten Fırat Delibaş, Diyarbakır doğumlu ve 32 yaşında. Suç dosyası kabarık olan Delibaş istanbul'da ilk suçunu 17 yaşındayken yankesicilik yaparak işlemiş. 24 kez polis kayıtlarında yer alan Delibaş, Derya Tuna'nın vurulması için, 20 bin dolar karşılığında tetikçi Hüseyin Bozan'ı görevlendirdiği iddiasıyla hâlâ yargılanıyor. Polis kayıtlarına Diyarbakır'dan kandırarak getirdiği çocuklara kapkaç ve hırsızlık yaptıran Delibaş, adamlarına talimat vererek, çocukların nerelerde göreve çıkacaklarını belirtiyor. 13 kez polis kayıtlarına geçen Gani Güner ise, kaçakçılık, bıçakla yaralama, silahla yaralama ve çete kurma suçlarından sabıkalı. Güner, Beyoğlu'nda eğlence mekanlarından tehditle haraç toplamakla da suçlanıyor, doğu illerinden getirdiği küçük yaştaki çocuklara zorla yankesicilik ve kapkaç yaptırıyor.

Haftada 2 trilyon
Güner ve Delibaş'ın, sadece 1 haftada eline geçen paranın 2 trilyonu bulduğu öne sürülüyor. Elebaşılardan Gani Güner cezaevinde ama Fırat Delibaş hâlâ firarda.

Haberin Devamı