Gazete Vatan Logo

İstanbulluya 1 Mayıs sıkıyönetim bayramı!

Bazı sendikaların Taksim ısrarına Valilik ‘sıkıyönetim’le cevap verdi. Meydana çıkan tüm yollar kapandı, metro ve füniküler seferleri iptal, Marmaray çalışacak ama Sirkeci’de durmayacak.

1 Mayıs İşçi Bayramı’nın Taksim’de kutlanmasını yasaklayan İstanbul Valiliği Taksim Meydanı’na çıkan tüm yolları yaya ve araç trafiğine kapattı. İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, şöyle dendi:

‘Güvenlik sorunu çıkar’

“Taksim Meydanı ve civarı; bu alanın konumu itibariyle yüksek katılımlı toplantı ve gösterilere uygun olmaması, bölgede araç ve yaya akışının çok yoğun, turizm potansiyelinin yüksek olması ve turistik otellerin 24 saat faaliyet göstermesi, Taksim Bölgesinde yapılacak bir toplantı ve gösterinin kontrol edilememesi halinde, katılımcıların ve bu alanda bulunan diğer insanların tahliyesinde ciddi zorluklar yaşanacağından 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı ve çevresi uygun görülmemiştir.” Taksim Meydanı’na çıkan yolların yanı sıra Beşiktaş, Şişli, Mecidiyeköy, Okmeydanı, Dolmabahçe, Kabataş, Karaköy çevresi de araç trafiğine kapatıldı.

Haberin Devamı

Toplu ulaşım iptal
İETT metrobüs seferlerinin sadece Beylikdüzü-Cevizlibağ arasında gerçekleşeceğini açıkladı. Söğütlüçeşme-Cevizlibağ seferleri ise yapılmayacak. Taksim-Kabataş arası sefer yapan füniküler hattı kapalı olacak. Metro seferleri Levent-Hacıosman istasyonları arasında yapılacak. Levent-Yenikapı arasında metro seferleri yapılmayacak. Marmaray açık olacak ama Sirkeci durağında durmayacak. Helikopter gibi araçların İstanbul üzerinde uçuşu da yasak.
10 bin polis görevli
Taksim Meydanı’nda, dün sabahtan itibaren 1 Mayıs için hazırlıklar tamamlandı. Meydanın çevresine polis bariyerleri yerleştirildi. Gün boyu İstanbul genelinde, çevre illerden alınan destekle birlikte 10 bin polisin görev yapacağı açıklandı.
İSTANBUL VALİSİ ŞAHİN: ‘Karanfil bırakma ve anma serbest’
Taksim yasaklarıyla ilgili konuşan İstanbul Valisi Vasip Şahin, şunları söyledi: “Başta emekçilerimiz ve işçilerimiz olmak üzere tüm halkımızın 1 Mayıs bayramını kutluyorum. 1 Mayıs resmi olarak da tatil ve bayram kutlanıyor. 1 Mayısın bayram havasında ve tadında geçmesini özellikle diliyorum. Biz de valilik olarak 1 Mayıs’ın en güzel şekilde kutlanması için iki miting alanına 6 miting alanı daha dahil ederek geniş imkan sağlamaya çalıştık. Ancak Taksim her türlü gösteriye, toplantıya kapalı bir alan olduğu için 1 Mayıs’la ilgili kutlamalara da kapalıdır. Yalnızca yarın sembolik olarak işçi temsilcilerimizin veya siyasi parti temsilcilerimizin çelenk koyma ve Kazancı Yokuşu’nda karanfilli anma imkanı tanınacak. Ama onun ötesinde herhangi bir faaliyet olmayacak. Başta siyasi partiler olmak üzere, konuyla ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarına bizlere ve görevlilerimize yardım ve desteklerini talep ediyorum. Herkes huzurlu bir şekilde 1 Mayıs’ı geçirmeli. İstanbul’un 1 Mayıs’ı huzurlu bir şekilde geçirmesi için herkes üzerine düşeni yapmalı.”
TÜRK-İŞ: Alan takıntımız yok
DİSK, KESK, TMOB, TTB ve HDP 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama kararı aldı. Türk-İş Zonguldak, Memur-Sen ve Hak-İş Konya, Türkiye Kamu-Sen ise Adana’da kutlayacak. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Alan takıntımız yok ama isteyen de istediği yerde kutlasın. Temel gaye, çalışma hayatının sorunlarını ülke gündemine taşımak olmalı” dedi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise şunları söyledi: “1 Mayıs’ı sadece Taksim Meydanı ile özdeşleştirmek de doğru değil. Bu her şeyden önce Anadolu’daki işçilere ve emekçilere haksızlık.”
TÜRKİYE GAZETECİLER CEMİYETİ: ‘Görev kartları kullanmadan yasaklandı’
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak 1 Mayıs Basın Görev Kartı’nın geçerliliğinin Valilik tarafından şarta bağlanması nedeniyle kullanılamayacağını duyurdu: “Sarı basın kartı olmayan gazetecilerden gelen talep üzerine meslektaşlarımızın rahat görev yapabilmesi için kart hazırlandı. Ancak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden son anda gelen bir taleple kart alan 486 meslektaşımızın bilgilerinin incelenmesi için listenin verilmesi istendi. Başlangıçta Cemiyet’te kalacağı konusunda anlaşmaya varılan listenin Emniyet’e verilmesi Yönetim Kurulumuzca uygun görülmedi. TGC Yönetim Kurulu birçok olayda olduğu gibi 1 Mayıs konusunda da gazetecilere makul şüpheli olarak davranılmasının yanlışlığını ifade ederek bu listeyi paylaşmama kararı almıştır. Ancak listenin verilmemesi halinde yalnızca sarı basın kartlarının geçerli olacağı vurgulanmıştır. Bu durumda 1 Mayıs Görev Kartları kullanıma girmeden yasaklanmıştır.”

Haberin Devamı