Gazete Vatan Logo

İstanbul’da olağanüstü önlem! İşte kapalı olan yollar

İstanbul’da olağanüstü önlem! İşte kapalı olan yollar

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, İstanbul Valiliği yine Taksim’e yürüyüşü yasaklarken gözler de kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan ve 3 Nisan’da yürürlüğe giren İç Güvenlik Yasası’na çevrildi. Güvenlik güçleri, bu yılki 1 Mayıs gösterilerinde ilk kez yeni yasanın maddelerine göre hareket edebilecek. Yasada yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Güvenlik güçleri şüpheli gördükleri kişileri, savcıdan izin almadan 48 boyunca gözaltında tutma yetkisini de sahip; gözaltındakiler durumlarını yakınlarına bile haber veremeyecek.

‘Polise ateş etme yetkisi’

Bu yılki 1 Mayıs kutlamalarında polisler 3 Nisan’da yürürlüğe giren yeni güvenlik yasasını uygulayacak. Yeni yasayla geniş yetkilerle donatılan polislerin havai fişek, Molotof veya sapan kullananlara karşı silah kullanabilecek. Havai fişek, molotof, el yapımı patlayıcı bulunduran kişiler ayrıca 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilecek.

1 Mayıs gösterilerinde ‘yasadışı’ sayılan örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret, üniforma takip giyenler ve afiş, pankart, döviz, resim, levha taşıyarak slogan atanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Alanda yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da verilebilecek.

Polisler, ‘yasadışı’ ilan edilen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında ise boyalı su kullanılabilecek.

‘Yakınlarınıza haber verin!’

Haberin Devamı

İç Güvenlik Yasasına göre polisler şüpheli gördükleri kişileri savcı izni olmaksızın 48 saat boyunca gözaltında tutabiliyor ve gözaltındakiler yakınlarına dahi haber veremiyor. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, 1 Mayıs gösterilerine katıldığı için gözaltına alınacak kişilerin, 48 boyunca yakınları veya avukatlarına haber verememe gibi bir durumlarının olamayacağını belirterek şöyle devam etti: “Böyle bir durum Ceza Mahkemeleri Kanunu’nun (CMK) diğer hükümlerine aykırı. Bu nedenle 1 Mayıs gösterilerine katılıp gözaltına alınan bir kişi yakını veya avukatına haber verme hakkına sahiptir. Bu hakkın engellenmesi suçtur. Yeni güvenlik yasası bir hukuk devletinde olamayacak, Anayasa’ya aykırı maddeler içeriyor. Hiçbir hukuk devletinde emniyet güçlerine, içini istedikleri gibi dolduracakları açık bir mevzuat bırakılmaz. Anayasal hakkını kullanan insanlara karşı, bu hakkın kısıtlanması hukuka aykırıdır. Yeni tasarı çıkartılmadan önce de molotof patlayıcı sayılıyordu. Yeni Güvenlik Yasası yeni bir şey getirmiyor. Yeni bir şey getiriyormuş gibi görünüp, farklı uygulamaların yolunu açıyor. Maalesef demokratik hakkını kullanmak isteyenlere karşı yargı kararları olmadan, doğrudan güvenlik güçlerine gözaltı yetkisi veren bir taslak” diye konuşuyor.

Haberin Devamı



Taksim’e çıkışlar kapalı - Şişli Mecidiyeköy ortaklar kavşağından Taksim istikametine kapatılacak.

- Şişli Bomonti Tüneli Dolmabahçe istikametine kapatılacak.

- Şişli Kuştepe kavşağından, Geçit Sokak istikametine gitmek isteyen akım, Kuştepe kavşağından kapatılacak.

- Çağlayan Hürriyettepe kavşağından Şişli istikametine gitmek isteyen akım Hürriyettepe kavşağından darülaceze Caddesi istikametine yönlendirilecek.

- Akar Caddesi istikametinden Hürriyettepe kavşağına gelen akım, Hürriyettepe kavşağından Çağlayan istikametine yönlendirilecektir.

- Darulaceze istikametinden Okmeydanı istikametine gitmek isteyen akım Okmeydanı kavşağından kapatılacak.

- Piyalepaşa Bulvarı’ndan gelen akım Okmeydanı istikametine kapatılacak.

- Piyale Paşa Bulvarı’ndan Dolapdere istikametine gelen akım Dolapdere kavşağından Taksim Yedi Kuyular istikametine kapatılacak.

- Kasımpaşa Tuz Ambarı ışıklardan Şişhane Tarlabaşı Bulvarı istikametine kapatılacak.

- Sirkeci’den Galata Köprüsü Karaköy istikametine gelmek isteyen akım kapatılacak.

- Unkapanı Köprüsünden Taksim istikametine giden akım köprüye girmeden Ragıp Gümüş Pala ve Abdülezelpaşa Caddesine yönlendirilecek.

- Ortaköy’den Çırağan Caddesi Beşiktaş istikametine gitmek isteyen akım, Ortaköy’den kapatılacak.

- Beşiktaş Eski Yıldız Caddesi, Barbaros Bulvarı, ara sokaklardan çıkan akım Balmumcu Kavşağı Zincirlikuyu istikametine yönlendirilecek.

- Nişantaşı Kavşağı Rumeli Caddesi istikametine kapatılacak.

- Teşvikiye Hüsrev Gerede Caddesi istikameti kapatılacak.

- Ihlamur Kavşağından Şair Nedim Caddesi istikametine kapatılacak.

- Kadırgalar Caddesi Taksim ve Küçük Çiftlik Caddesi istikametine kapatılacak.

- Barbaros Bulvarı Beşiktaş istikametine Balmumcu kavşağından kapatılacak.

- Boğaziçi Köprüsü kuzey istikametinden geliş (Sait Çiftçi) Beşiktaş Ortaköy ayrımından kapatılacak.

- İhtiyaç halinde E - 5 kuzey yol Mecidiyeköy ayrımı kapatılacak.

- E-5 Güney Yol Mecidiyeköy ayrımı ihtiyaç halinde kapatılacak.

Yasaya göre istenen cezalar -

Haberin Devamı

Kanuna aykırı toplantıya katılmak: 1 yıl 6 aydan 3 yıla - Güvenlik kuvvetlerine görevlerini yaptıkları sırada cebir ve şiddet veya tehdit veya nüfuz ve müessir kuvvet sarf etmek suretiyle mani olmak: 2 yıldan 5 yıla hapis

Haberin Devamı

- Kanuna aykırı propaganda vasıtaları ve suç işlemeye teşvik: 1 yıl 6 aydan 3 yıla hapis - İhtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar: 6 aydan 3 yıla hapis

- Cebir ve tehdit kullanarak direnme: 6 aydan 3 yıla hapis

- Silahla katılma: 2 yıl 6 aydan 4 yıla hapis

- Ateşli silah, havai fişek, molotof, el yapımı patlayıcı, her türlü kesici, delici aletler, taş, sopa, demir, lastik çubuklar, boğma teli veya zincir, demir bilye ve sapan taşıyanlar: 6 aydan 3 yıla hapis - İhtar üzerine dağıtılmayanlar: 1 yıl 6 aydan 4 yıla hapis

- Kimlik gizlemek amacıyla yüzü tamamen veya kısmen kapatmak: 3 yıldan 5 yıla hapis

- Zorla dağıtılma durumu: 3 yıldan 5 yıla hapis 2 koldan yürüyecekler DİSK, KESK, TMMOB, TTB’nin oluşturduğu 1 Mayıs Komitesi’nin çağrısıyla yarın toplanacak gruplar, iki koldan Taksim Meydanı’na çıkmaya çalışacak. Beşiktaş Meydanı ve Şişli Camii’nde saat 11.00’de toplanacak grupların, saat 12.00’de yürüyüşe geçmesi bekleniyor.

Emniyet gazetecilerin listesini istedi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak 1 Mayıs Basın Görev Kartı’nın geçerliliğinin Valilik tarafından şarta bağlanması nedeniyle kullanılamayacağını duyurdu. TGC Yönetim Kurulu açıklamasında şu bilgiler verildi: “Valilik ve Emniyet Müdürlüğü yetkilileriyle yaptığımız toplantıda yalnız 1 Mayıs günü geçerli olacak kartın verildiği gazetecilerin listesinin TGC’de olacağı, sahada gazetecilerle güvenlik güçleri arasında bir sorun yaşanırsa TGC’ye başvurulacağı konusunda ortak karara varılmıştı. Ancak bu hafta İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından kart verdiğimiz gazetecilerin listesi ısrarla talep edilmiştir. TGC Yönetim Kurulu birçok olayda olduğu gibi 1 Mayıs konusunda da gazetecilere makul şüpheli olarak davranılmasının yanlışlığını ifade ederek bu listeyi Emniyet Müdürlüğü ile paylaşmama kararı almıştır. TGC’ye güvenerek kimliklerini, fotoğraflarını gönderen meslektaşlarımızın güvenlerini boşa çıkaramazdık. Dolayısıyla hazırlanan listeyi vermemekte ısrar ettik. Üzülerek duyuruyoruz ki, yarın hazırladığımız kartlar 1 Mayıs’ta geçerli olmayacaktır.”

(Mert İnan/ Milliyet)