Gazete Vatan Logo

Ip Nedir, Ne İşe Yarar? Ip Adresi Nasıl Bulunur, Nasıl Öğrenilir?

Bir cihazın internet ve ağ üzerinde tanımlayan adrese IP adresi denmektedir. IP açılımı, internet protokolü adresidir. Bir ağ üzerinde iki veya birden fazla cihazın aralarında bilgilerin gönderilmesine yardımcı olmaktadır. IP adresi hem sayılardan hem de karakterlerden oluşmaktadır. Bilgisayarda, telefonlarda ve tabletlerde kullanılmaktadır. Her bir cihazın IP adresi birbirinden farklıdır. 

Ip Nedir, Ne İşe Yarar? Ip Adresi Nasıl Bulunur, Nasıl Öğrenilir?

IP Adresi Nedir, Ne İşe Yarar?

İnternet, yerel ağ gibi araçlar yoluyla gönderilen verilerin biçimini yönetmeye yaramaktadır. İnternet protokolü, internet ağında oluşan trafiğin en önemli sistemi IP olarak görmektedir. IP adresi her telefona ait konum bilgisi içermektedir. Cihazların iletişime erişebilir konum haline getirmektedir. İnternet, bilgisayar, yönlendiriciler ve web sitesinde ayrım yapabilmenin yolunu kolaylaştırır. İnternetin verimli çalışmasını ve veriler akışını sağlamaktadır. 

IP Adresi Nasıl Bulunur, Nasıl Öğrenilir?

Her bir teknoloji cihazının bilgisayarın, telefonun ve tabletin kendine özel yerlerinde yazılı olmaktadır. 

Bilgisayarın IP adresi: Windows işlemcili bilgisayarın IP adresini, komut istemini açarak iletişim kutusuna " CMD " yazmanız gerekir. Ardından " IPconfing" yazın ve IP adresinizi bulabilirsiniz.

IOS işlemcili bir bilgisayarın IP adresini, Apple menüsünde sistem tercihi bölümünden ağ bölümünü seçmeniz gerekir. Gelişmiş ayarlardan IP adresinize rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Android telefonda IP adresi bulmak için, ayarlar menüsüne girin. Ağ ve internet seçeneğine gidin ve Wi-Fi seçin. Daha sonra orada bulunan IP adresinizi göreceksiniz. 

İOS Apple telefonunda IP adresini bulmak için, ayarlar menüsünü seçin. Wi-Fi ye girin. Bağlı olduğunuz internet ağının hemen yanındaki i işareti simgesine tıklayın. Ardından IP adresiniz karşınıza çıkacaktır. 

IP Adresleri Nasıl Oluşturulur?

IP adresi rastgele oluşan veya oluşturulan bir adres değildir. Örnek olarak, 4 sayı kümesi halinde oluşmaktadır. Bu küme, 191. 148. 1. 28 şeklinde örnek olarak gösterilebilir. 

 IP adresleri değişkenlik gösterir. Dışarıda, internete erişebileceğiniz yerlerde, ( kafeler, restaurant, oteller ve havaalanları ), kullanacağınız internet servis sağlayıcısı tarafından farklı IP adresi tanımlamaktadır.

IP Türleri Nelerdir?

Farklı hizmetlere çalışan IP adresleri bulunmaktadır. Private IP adresi, genelde akıllı cihazlarda bulunur. Bilgisayar, akıllı telefon, tablet, hoparlör, televizyon, yazıcı ve Bluetooth özelliğine sahip bütün cihazlarda bulunmaktadır. 

Haberin Devamı

Özel IP adres, internet yönlendiriciniz, ağda farklılaşan her cihaza özel IP adresleri oluşturur. Public IP adres, genel IP adresleri anlamında olan bu adres türü, bağlı her cihazın kendi IP adresi olsa da ağınızın IP adresinde yer alır. Sahip olduğunuz adresiniz, internet ağınızın dışında olan tüm cihazların ağınızı tanımak için kullandığı adrestir.