Gazete Vatan Logo

İntihar Anayasa Mahkemesi’nde!

Er Murat Oktay Can’ın ailesi, AYM'ye başvurdu

Tunceli Hozat’ta askerliğini yaparken intihar ettiği bildirilen er Murat Oktay Can’ın ailesi, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Baba, komutanları suçluyor

Askerliğini yaparken intihar ettiği öne sürülen er Murat Oktay Can’ın ailesi, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Tunceli’nin Hozat ilçesine bağlı Sarıtaş Jandarma Karakolu’nda askerlik görevini yaparken, 5 Ekim 2009’da nöbette intihar ettiği öne sürülen er Murat Oktay Can davasına ilişkin, Ankara Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 2’nci Daire Başkanlığı’nın kararına aileden itiraz geldi. Baba 55 yaşındaki Oktay Can’ın, 2011’de ‘100 bin liralık maddi ve manevi tazminat istemi’ ile açtığı davayı görüşen mahkeme, üslerin ve dolayısıyla Milli Savunma Bakanlığı’nın kısmen kusurlu olduğuna kanaat getirmişti. Mahkeme, yasal faizi ayrıca hesaplanmak kaydıyla, aileye 6 bin 500 lira maddi ve manevi tazminat ödemesine karar vermişti.

Sefer emri gelmiş!

Ailenin Antalya’daki avukatı Ahmet Çevik, Murat Oktay Can için önce kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini, ilk günden buna itiraz ettiklerini ve sonunda Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını söyledi. Kusurluluk saptamasına karşın babanın manevi yıkıntısının 1500 lira, maddi yıkıntısının da 5 bin lira olduğu yönünde karar verildiğine işaret eden Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu rakam bir babanın maddi ve manevi yıkıntısının karşılığı olamaz. İtirazlarda bulunduk ve ret cevabı geldi. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak yargılanma istedik.”

Çevik ayrıca “Müvekkilimin oğlu vefat ettikten sonra sefer görev emri gelmiştir. Yani aileyi manevi yönden yıpratma amaçlı gönderildiğini ve idarenin hizmet kusuru olduğunu düşünüyoruz. Buna da itiraz ediyoruz” diye konuştu.

Baba: Dayak atmışlar

İç hukukta son durakları olan Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını anlatan baba Oktay Can, Türkiye’de oğlu gibi görev sırasında ölen asker sayısının 5 bin olduğunu öne sürerek, “Resmi rakam 950 civarında. Benim durumumda olan binlerce aile var Türkiye’de. Bu insanların da haklarını bir an önce almasını istiyorum” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı