Gazete Vatan Logo

İnsan tacirleri bot atölyesi kurmuş!

İnsan tacirleri bot atölyesi kurmuş!

İzmir’de polisin düzenlediği operasyonda, Suriyelileri, Hatay’dan alıp Ege denizi kıyılarından Yunan adalarına gitmelerini sağlayan insan tacirleri yakalandı. Şebeke elemanlarından Z.A.’nın, kaçak geçişlerde kullanılan zodyak botların üretimi için Bornova’da depo kiralayıp imalathane kurduğu ortaya çıktı. Bu depoya baskın yapan polis, imalat halindeki botlara da el koydu. Gözaltındaki 19 kişi, polisteki sorgularından sonra adliyeye gönderildi.

Kaçarken yakalandılar

Polisin araştırmaları sırasında, bazı yakalamaları ise erkene aldığı öğrenildi. Buna göre, son iki ay içerisinde belli zaman aralıklarında yapılan operasyonlarda, toplam 604 Suriye, 56 Irak ve 1 Sudan uyruklu mülteci, kaçma hazırlığı sırasında yakalandı.

Çakması 5 bin TL gerçeği 30 bin euro

Tacirlerin merdiven altında ürettikleri botları 4-5 bin TL’ye mal ettikleri tahmin ediliyor. Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmazarslan, “Bir atölyede 4-5 bin liraya ucuz kumaşlardan mal edilen ve çalıntı bir motor takılan şişme botlara genelde çoğu zaman can yeleği olmayan 40-60 kişi bindiriliyor” diyor. Oysa orijinal botları bir hayli pahalı. Denizci Spor Malzemeleri Genel Müdürü Kerem Kılıçer, zodyak olarak anılan şişme botların genelde 1200 denye denilen 9 mm. kalınlığında özel PVC kumaştan üretilmeleri gerektiğini belirtiyor. Standartları karşılayan 7 kişi ve üzerinde insanın binebileceği şişme botların fiyatları ise ortalama 15 bin ile 30 bin Euro arasında değişiyor. n İlker

Haberin Devamı