Gazete Vatan Logo

İmarathane Nedir, Ne İşe Yarar? İmaret Nereye Denir?

İmarathane kelimesi tarihi metinlerde sıklıkla karşılaşılmakta olan kelimelerden birisi olarak ifade edilebilir. İmarathane, Osmanlı Devleti döneminde yoksullara yardım etme amacı ile oluşturulmuş olan hayır kurumları olma özelliğine sahiptir. İmarathane aynı zamanda imaret olarak da bilinmektedir. İmarathaneneler tarafından verilen hizmet kurulduğu günlerden sonraki zamanlarda değişiklik göstermiştir. 

İmarathane Nedir, Ne İşe Yarar? İmaret Nereye Denir?

 İmarathane Nedir, Ne İşe Yarar?

 İmarathane, Osmanlı Devleti döneminde kurulmuş olan bir hayır kurumu olma özelliğine sahiptir. İmarathane aynı zamanda imarat olarak da bilinmektedir. İlk kurulduğu zamanlarda şehir dışından gelen kişilere, yolculara ve yoksul kişilere yiyecek, giyecek ve sağlık yardımları yapılırdı. Zaman geçtikçe ise imarathaneler sadece yemek verilen bir hayır kurumu haline gelmiştir. İmarethaneler de aynı zamanda kimsesiz çocuklara yönelik olarak nakdi yardım yapıldığını söylemekte mümkün olmaktadır. 

 İmarathane, Osmanlı döneminde kurulmuş olan hayır kurumu olarak ifade edilebilir. Osmanlı Devleti'nin ilk imarathanesi ise 1331 yılında kurulmuştur. Osmanlı döneminde hemen hemen her külliye de bir imarathane bulunurdu. İmarathane birimleri ise ihtiyaç durumuna göre azaltılabilir veya çoğaltılabilirdi. İmarathane, Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Yoksul kişilere ve öğrencilere yemek verilen bir hayır kurumu olma özelliğine sahiptir.

 Osmanlı dönemimde kurulan ilk imarethanin Orhan Bey zamanında kurulduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. Sonrasında da çeşitli birçok imarethanenin kurulduğu bilinmektedir. İmarethaneler, İslam dininin ve Osmanlı dönemindeki kişilerin yardımlaşmaya ve dayanışmaya verdikleri örneklerin bir göstergesi niteliğinde olmaktadır. İmarethaneler genel olarak bir külliyenin parçası olarak nitelendirilebilen kuruluşlar olarak bilinmektedir. İmarethanelerde hazırlanan yemeklerin kaliteli olmasına da özen gösterildiğini söylemek mümkün olmaktadır. 

Haberin Devamı

 İmaret Nereye Denir?

 İmaret kelimesi, tarihte oldukça fazla yer alan bir kelime olma özelliğine sahiptir. İmaret kelimesi, imarathane yerine de kullanılabilmekte olan bir kelimedir. İmaret, bir hayır kurumu olarak bilinmektedir. Osmanlı Devleti zamanında oluşturulmuş olan hayır kurumu olarak ifade edilebilir. Yoksullara, düşkün kişilere, yolculara, şehir dışından gelen kişilere yiyecek, giyecek ve sağlık yardımları yapılmaktaydı. Ancak imarethaneler sonrasında sadece yiyecek yardımı yapan bir kuruluş haline gelmiştir. 

Haberin Devamı

 İmaret ismiyle de bilinmekte olan imarathane, Osmanlı zamanında kurulmuş olan sosyal bir müessese olma özelliğine sahiptir. İmarathane kelimesinin anlamı ise inşa edilmiş ve imar edilmiş olarak ifade edilebilir. Mescid, camii, medrese, kervansaray, darüşşifa ve türbe gibi birimleri ifade etmek için de imarathane kelimesi kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu yapılar arasında yer alan aşhane için de imaret ifadesi kullanılmaktadır. 

 Osmanlı döneminde ihtiyaç sahiplerine yemek dağıtılması amacıyla kurulan sosyal yardım müessesinin kendisinden önceki dönemlere göre daha gelişmiş bir yapıya sahip olduğu da bilinmektedir. İmaretheneler, bir vakıf sisteminin parçası olarak da nitelendirilebilirler. Her imarethane farklı bir işletme kuralına sahip olmasına rağmen ortak bir amaca hizmet etmektedir. Kurumda artan yemeklerin ise kuşların beslenmesinde kullanıldığı bilinmesi gereken detaylar arasında yer almaktadır.