Gazete Vatan Logo

İltica başvurusunda büyük artışlar var

15 Temmuz sonrası Türkiye’den Almanyaya iltica başvurularında artış var. Bu yılın ocak-ekim döneminde başvuru sayısı 4 bin 437 oldu. Geçen yılki sayı bin 767’ydi

İltica başvurusunda büyük artışlar var

Türkiye’den Almanya’ya yapılan sığınma başvurularında önceki yıllara göre önemli artış kaydedildi. Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (Bamf) verilerine göre, bu yılın ocak-ekim döneminde 4 bin 437 kişi Almanya’ya iltica başvurusunda bulundu. Türkiye’den Almanya’ya yapılan iltica başvuruları geçen yıl bin 767, 2014 yılında ise bin 806 olarak kayıtlara geçmişti.

Funke Medya Grubu’nun Bamf verilerine dayandırdığı habere göre, 15 Temmuz darbe girişiminden önce aylık ortalama 350 başvuru yapılırken, darbe girişiminden sonra iltica başvurularında önemli artış yaşandı. Ağustos ayında 375’i bulan başvurular, Eylül’de 446, Ekim ayında ise 485’e ulaştı.

‘Daha da artacak’

Hristiyan Birlik Partileri’nin CDU/CSU Federal Parlamento Grubu İçişleri Sözcüsü Stephan Mayer, Türkiye’den iltica başvurularının daha da artacağı görüşünde. Mayer, “Gelişmeler böyle devam ederse, Türkiye’den Almanya’ya yapılan politik iltica başvurularının artacağını hesaplamalıyız” dedi. Hükümet karşıtlarına iltica hakkı verilmesinin Türkiye’deki problemi çözmeyeceğini de kaydeden Mayer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tam da bunu istediğini, muhaliflerin ülkeyi terk etmesini hedeflediğini savundu.

Haberin Devamı

NATO doğruladı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’da görevli bazı Türk askerlerinin iltica başvurularında bulunduğu yönündeki haberleri doğruladı. Reuters’ın haberine göre; Stoltenberg detaylara girmeden, sığınma taleplerinin ulusal yetkilileri ilgilendiren bir konu olduğunu söyledi. Stoltenberg aynı zamanda Türkiye’ye hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi çağrısını yaptı. Alman SWR yayın kuruluşu, Rheinland-Pfalz Eyaleti’nin Kaiserslautern kenti yakınlarındaki Ramstein kasabasında bulunan NATO Üssü’nde görevli Türk askerlerinin, Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğunu bildirmişti. SWR, Türk askerlerinin iltica başvurusu yaptığının Kaiserslautern yerel yönetimi tarafından da doğruladığını belirtmişti. Ramstein Üssü’nde 30-40 arasında Türk askerinin görev yaptığı biliniyor.