Gazete Vatan Logo

İçişleri ‘Üçüncü cins’i kızdırdı!

İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ayrımcılıkla mücadele ve eşitlik kurulu yasa tasarısı eşcinsel derneklerini tatmin etmedi. Derneklerin istediği, “kadın erkek veya çift cinsiyetli olma durumunu ifade eder” cümlesi tasarıda yer almadı.

ANKARA - AB uyum çalışmaları kapsamında her alanda ayrımcılığa son vermek için hazırlanan “Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu” yasa tasarısı ‘üçüncü cins”i kızdırdı. Tasarı içinde geçen “Cinsiyet”in “Kadın, erkek veya çift cinsiyetli olma durumu” şeklinde tanımlanmasını isteyen Gay ve lezbiyen dernekleri bunu başaramayınca AB’ye şikayet kararı aldı. İçişleri Bakanlığı’nın görüş almak amacıyla STK’lara gönderdiği taslak metine gay ve lezbiyen dernekleri “cinsiyet” bölümü için “kadın erkek veya çift cinsiyetli olma durumunu ifade eder” cümlesinin kullanılması talebinde bulunmuştu. Ancak Bakanlık bunu dikkate almadı. Ve bakanlığın STK’lara gönderdiği metinde yeralan “çift cinsiyet”, “cinsel kimlik”, “cinsel yönelim” gibi kavramların da Başbakanlık’a gönderilen tasarıda rötuşlandığı ileri sürüldü. Bir önceki taslakta geniş bir biçimde yer alan “nefret söylemi”nin de kısaltıldığı belirtilirken bu da STK’ların tepkisini çeken bölümler arasında yer aldı.

Tasarıda kanun kapsamına girmesi öngörülen “ayrımcılık türleri”, “Ayrı tutma, ayrımcılık talimatı verme ve bu talimatları uygulama, çoklu ayrımcılık, doğrudan ayrımcılık, dolaylı ayrımcılık, işyerinde yıldırma, ağdurlaştırma,makul düzenleme yapmama, nefret söyleminde bulunma, taciz, varsayılan temele dayalı ayrımcılık” olarak sıralandı.

6 ayda sonuçlanacak

Ayrımcılık iddiasında bulunan herkesin Kurula başvurabileceği belirtilirken, bunların yazılı dilekçe, elektronik posta, tutanağa geçirilen sözlü başvuru yolları ile yapılabileceği belirtildi. Başvuru hattının ücretsiz olacağı belirtilirken, “Kurula yapılan başvurular dava açma süresini durdurur” denildi.

Tasarıda, “Kurul, kabul edilen başvuruları, başvuru tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlandırır. Bu süre, Kurul tarafından bir defaya mahsus olmak üzere en fazla 3 ay uzatılabilir” denildi.

Öğrencilere cinsel istismar iddiasına 24 yıl hapis!

ADANA’da 2 kız öğrencisini elle taciz ettiği iddia edilen lise müdür yardımcısı 44 yaşındaki H.Ö. hakkında açılan iki ayrı davada toplam 24 yıla kadar hapis cezası istendi. Kent merkezindeki bir lisenin 9’uncu sınıf öğrencileri 14 yaşındaki Z.P. ile aynı yaştaki H.A., geçen Aralık ayında, okul müdür yardımcısı H.Ö.’nün kendilerini taciz ettiğini öne sürerek şikayetçi oldu. Şikayet üzerine gözaltına alınan H.Ö., tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. H.Ö. hakkında ’çocuğun cinsel istismarı’ suçundan Adana 8 ve 10’uncu Asliye Ceza mahkemelerinde dava açıldı. Davada, müdür yardımcısının 24 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Haberin Devamı