Gazete Vatan Logo

Hükümet harıl harıl kırmızı kitabı ezberliyor

Başbakan Gül ve MGK üyesi bakanlar MGK'da kendilerine verilen içinde 28 Şubat kararlarının da yer aldığı kırmızı kaplı 'milli siyaset belgesi'ni okuyor

Hükümetin güvenoyu ile resmen göreve başlamasının ardından kabine üyelerinin "best seller"ı Kırmızı Kitap oldu.

Milli Güvenlik Kurulu tarafından hazırlanan ve Milli Siyaset Belgesi olan Kırmızı Kitap, hükümetin güvenoyu almasından sonra Başbakan Abdullah Gül, Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin, Ertuğrul Yalçınbayır, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, içişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in "başucu kitabı" gibi harıl harıl okumaya başladı.

Sürekli güncellenen kitabın "eski baskılarını"da okumuş tek bakan ise içişleri Bakanı Abdülkadir Aksu oldu. Aksu, Özal hükümeti döneminde de aynı bakanlıktayken kitabı okumuştu.

Gizli anayasa
Türkiye'de 2. Dünya Savaşı sonrası hazırlanmaya başlandığı bilinen ve özellikle 1982 yılından sonra tüm hükümetler için "bağlayıcı" özelliği bulunan kırmızı kitap, iç ve dış tehdit değerlendirmelerinden oluşuyor. "Gizli anayasa" olarak değerlendirilen kitap, Silahlı Kuvvetler, Emniyet ve MİT'ten gelen bilgiler ışığında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nce hazırlanıyor. 4-5 yılda bir yenilenen kitapta öncelikli tehditler yer alıyor.

Sürekli yeniliyor
Uzun yıllar bölücü terör olarak belirlenen öncelikli tehdit kapsamına, 28 Şubat sürecinden sonra ilk sıraya irtica oturdu. Bölücülük, irtica ve etnik milliyetçilik her zaman tehdit kapsamında görüldü. 28 Şubat sonrası yenilen kitapta bölücü ve irticai faaliyetler için şu ifadeye yer verildi: "Bölücü ve irticai faaliyetler, eşit ve birinci derecede önceliklidir. Siyasal islam, Türkiye için tehdit unsuru olmaya devam etmektedir. Türkiye'nin Batı'ya dönük yüzünde hiçbir değişikliğe gidilmemelidir." Kırmızı kitap ayrıca, AB üyeliğine adaylık statüsü alındıktan sonra dış tehdit listesi de yenilenerek Yunanistan başta olmak üzere Ab üyesi ülkeler tehdit listesinden çıkarıldı. Kırmızı kitap, güvenlik boyutu olan bazı bakanlıklara da çoğunluğu albay düzeyinde özel kurye ile gönderiliyor. Kırmızı Kitap çoğaltılmasının önüne geçebilmek için hepsi özel şifreleniyor. Kitap, başbakan ve bakanlarca özel kasada saklanıyor.

Haberin Devamı