Gazete Vatan Logo

HSYK seçimlerinde ‘meşruiyet’ tartışması

AK Partili Mahir Ünal’ın “HSYK seçimlerini yargıyı ele geçirmeye çalışan grup kazanırsa gayrimeşru sayarız” sözlerine CHP ve Yargıçlar Sendikası’ndan tepki geldi.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) 12 Ekim’de yapılacak seçimleri öncesinde ‘meşruiyet’ tartışması başladı. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın HSYK seçimleriyle ilgili “Bir grup veya zümrenin yargıyı ele geçirmeye çalışmak için bu örgütlü koordinasyon isterse bu seçimleri kazansın. Bu, bizim nezdinde gayri meşrudur” sözleri tartışma yarattı.

Aklını başına alsın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, AK Partili Ünal’ın bu sözlerinin basına yansıması üzerine yaptığı yazılı açıklamada “Demokrasilerde meşruiyetin tek kaynağı genel seçimler değildir. HSYK seçimleri de bizatihi kendi meşruiyetinin kaynağı olup, seçilen kurulu meşru saymayacağını ilan eden hükümetin demokratik meşruiyetinden söz edilemez” dedi. Tezcan, şu ifadeleri kullandı: “Hakim ve savcıların kendi oylarıyla seçeceği kurulu meşru saymayan bir iktidarın anayasal, hukuksal ve siyasal meşruiyeti kalmamıştır. Anayasal düzenin meşruiyetini dinamitleyen bu tehlikeli tutum sahipleri unutmasınlar ki böyle devam ederlerse halk yok edilen meşruiyeti sokakta aramaya başlar. İktidar aklını başına alsın.”

Haberin Devamı

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu da AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın sözlerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) gündemine taşıdı. Eminağaoğlu, konunun incelenmesini talep ederek serbest seçim ve eşit yarışma ortamının sağlanmasını istedi. Dilekçesinde, Ünal’ın sözlerinin HSYK seçimine müdahale niteliğinde olduğunu vurgulayan Eminağaoğlu, “Bu beyanatlarda iktidar, çok açıkça amaçladığı seçim sonuçları ortaya çıkmazsa, bu sonuçları uygulamaya sokmayacağını ifade etmektedir. O zaman bu seçimler neden yapılmaktadır” dedi. Daha önce de seçimin adil, serbestlik ve eşitliği bozmayacak bir ortam içinde yürütülmesi için YSK’ya başvurduklarını belirten Eminağaoğlu, her türlü araştırma ve incelemenin yapılmasını, alınması gereken her türlü kararın alınarak serbest seçim ve eşit yarışma ortamının sağlanmasını istedi.

Haberin Devamı

‘Gereken yapılacaktır’

Ünal, Sky 360 televizyonuna ve ardından Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada şunları söyledi: “17 ve 25 Aralık operasyonlarını yapanlar HSYK’da bir takım ittifaklar oluşturarak kendi kontrollerini sağlamaya çalışıyor. Bir grup veya zümrenin yargıyı ele geçirmeye çalışmak için bu örgütlü koordinasyonu isterse bu seçimleri kazansın. Bu bizim nezdimizde gayri meşrudur. Çünkü biz milletin iradesini temsil eden seçilmiş hükümetiz. Askeri darbelere karşı parlamento bugüne kadar ne yapmışsa, bugün de yargı darbesine karşı gerekeni yapacaktır.”