Gazete Vatan Logo

Hidrojen Nedir, Özellikleri Nelerdir? Hidrojen Atomonun Özellikleri Nelerdir?

Periyodik cetvelde yer aldığı bilinen birçok farklı element bulunmaktadır. Periyodik cetvelde yer aldığı bilinen elementlerden birisi de hidrojen olarak bilinmektedir. Hidrojen kelimesinin aynı zamanda bir kimya terimi olarak bilindiğini söylemekte mümkün olmaktadır. Sembolü H olarak bilinen hidrojen, periyodik cetvelde de ilk sırada yer almaktadır. 

Hidrojen Nedir, Özellikleri Nelerdir? Hidrojen Atomonun Özellikleri Nelerdir?

Hidrojen Nedir?

Hidrojen, bir kimya terimi olarak bilinmektedir. Periyodik cetvelde yer alan elementlerden birisi olan hidrojenin atom numarası 1 olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda hidrojen elementinin simgesi ise H olarak bilinmektedir. Kimyasal bir element olarak bilinmekte olan hidrojenin, oldukça yanıcı diatomik gaz olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. 

Hidrojen elementinin standart bir basınç ve sıcaklık altında değerlendirilmesi durumunda metalik olmayan, renksiz, kokusuz, tatsız ve oldukça yanıcı bir gaz olduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır. Hidrojen elementinin oksijenle birleşmesi durumunda ise suyu oluşturduğu söylenebilir. 

Hidrojen Özellikleri Nelerdir?

Hidrojen elementinin sahip olduğu bir takım özellikler olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. 

Atom numarası 1 olan hidrojen elementinin sembolü ise H olarak ifade edilebilmektedir.

Hidrojen elementinin periyodik tabloda yer alan en hafif element olduğunu söylemekte mümkün olmaktadır. 

Evrende en fazla bulunan element hidrojen elementi olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

Normal koşullarda ise hidrojen gazının diotamik halde bulunduğu bilinmektedir. 

Tüm yakıtlar içerisinde en yüksek enerji içeriğine sahip olduğu söylenebilir. 

Atomik kütlesi düşünüldüğünde en hafif element olduğu bilinmektedir. 

Hidrojen, ametal ve oldukça yanıcı bir gaz türü olarak ifade edilebilir. 

Sıvılaşması en zor olan ikinci gaz türü olarak bilinmektedir. 

Renksiz, zehirli olmayan, tatsız ve kokusuz bir element olduğunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. 

Oksijenle birleşmesi halinde ise su meydana gelmektedir. 

Hidrojen Atomunun Özellikleri Nelerdir?

Hidrojen kelimesinin Yunancada yer alan anlamının su oluşturan manasına geldiğini söylemek mümkün olmaktadır. Elementlerin atomik kütleleri incelendiği zaman ise hidrojen elementinin en hafif element olduğu söylenebilmektedir.

Evrenin kütlesinin yaklaşık olarak % 75 oranının da bir kısmının hidrojen olduğu bilinmektedir. Bu durumda evrende en fazla bulunan elementin de hidrojen olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. 

Periyodik cetvelin sol üst köşesinde yer almakta olan hidrojen atomunun, elementel halde dünyada fazla bir miktarda bulunmadığı bilinmektedir. Ancak yıldızların çoğunun da plazma halinde olan hidrojenden oluştuğunun söylenmesi mümkün olmaktadır.

Haberin Devamı

Birçok elementle bileşik oluşturma özelliğine sahip olan hidrojen atomunun pek çok organik madde de yer aldığı da bilinmektedir. Hidrojen atomunun suda çözünebilen asit ve baz tepkimelerinde de oldukça önemli bir yere sahip olduğunun söylenmesi mümkün olabilmektedir.