Gazete Vatan Logo

Hiç yoktu artık iki TKP var

Artık iki Türkiye Komünist Partisi var. Aynı isimde iki parti kurulması hukuki bir tartışma yarattı

Yeni TKP 1974’te TKP’nin yayın organı olarak görev yapan, bir süre yayın hayatına ara verdikten sonra 1997’de yeniden yayımlanan “Ürün Dergisi” çevresinin öncülüğündeki grup tarafından kuruldu.

Yeni TKP’ye göre seçimlere giren ve 2001’de Sosyalist İktidar Partisi’nin Komünist Partisi’yle birleşerek Türkiye Komünist Partisi (TKP) adını alması ‘zorbalık’. Yeni kurulan TKP’nin açıklamasında partinin kuruluş başvurusunun 6 Şubat 2012 tarihinde SİP kökenli TKP’nin itirazı sonucu İçişleri Bakanlığı’nca kabul edilmediği, aynı gün partinin isminin “Toplumcu Kurtuluş Partisi” olarak değiştirildiği ifade edildi.

15 Şubat tarihinde ise tüzük değişikliğine giden parti ismini Türkiye Komünist Partisi olarak değiştirdi ve Yargıtay Başsavcılığı bu değişikliği kabul ederek yeni TKP’yi Türkiye’nin 68. partisi olarak tescil etti. Kendilerini gerçek TKP olarak değerlendiren partiye en büyük tepki seçimlere giren SİP kökenli TKP’den geldi. Partiden yapılan iki yazılı açıklamada “Adı TKP olan devrimci bir sınıf partisinin, ismi etrafında yürütülen tartışmaları ciddiye alması beklenemez” denildi.

Aynı isimde iki yasal partinin kurulması hukuki bir tartışma da yarattı. Doç. Dr. Sultan Uzeltürk, bu durumu VATAN’a şöyle yorumladı:

“Siyasi Partiler Kanunu’nda aynı isimde iki partinin tescil ettirilmesi gibi bir düzenleme yok. Siyasi partiler bildirim üzerine kurulduğu için tescil işlemlerinde bu tür noktalar gözden kaçırılmış olabilir.

Prof. Dr. Erdoğan Teziç de “Doğrudan TKP kısaltmasıyla ve Türkiye Komünist Partisi açık adıyla bu ismi tescil ettiren ilk parti hangisiyse ‘TKP’ parti adının kullanılması da o partiye aittir. Kararı Anayasa Mahkemesi verecektir” dedi.

Haberin Devamı