Gazete Vatan Logo

Her yerde eylem var ama orası hariç!

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın memleketinde doktorlar eyleme katılmadı...

Sağlık ve eğitim başta olmak üzere, kanun hükmünde kararnamelerle çalışanların temel haklarının gasp edildiğini öne süren sendikalar bugün grev yapıyor. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde binlerce sendikalı memur meydanlara çıktı ve son dönemdeki gelişmeleri protesto etti. Grev nedeniyle hastanelerde aciller haricinde hizmet verilmiyor.

İstanbul'daki sendika üyeleri Millet Caddesi'nden Beyazıt'a doğru yürüyüşe geçti. Ankara'da ise 3 binden fazla kamu görevlisi Hacettepe'de toplandı. Hastanelerde çalışan doktorlar da kendi kurumları önünde greve katıldılar.

ŞİŞLİ VE OKMEYDANI HASTANELERİNDE GREV

Şişli Etfal ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri bahçelerinde toplanan sendikalara bağlı doktor, hemşire ve sağlık çalışanları eylem yaptılar. “Bu işyerinde grev var" yazılı dövizler taşıyan sağlıkçılar kendilerini izlemeye gelen hasta ve hasta yakınlarına grevin amacını anlattılar. Bir süre slogan atarak eylem yapan çalışanlar daha sonra otobüslerle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne doğru yola çıktılar. Cerrahpaşa'daki diğer sendikalarla birleşen sağlıkçılar buradan hep birlikte Beyazıt meydanına doğru yürüyüşe geçtiler.

Kartal Koşuyolu Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi polikliniği önünde toplanan Türk Tabipleri Birliği, DEV-SAĞLIK İŞ, SES'e bağlı sağlık çalışanları "Bu iş yerinde grev var", "Çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmak için" yazılı pankartlar açtı.

HAYDARPAŞA DA İŞ BIRAKTI

Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan doktorlar ve sağlık çalışanları iş bırakarak eylem yaptı.

“Emeğimize, mesleğimize, geleceğimize, sağlık hakkına sahip çıkmak için Grevdeyiz" yazılı pankartı açan yaklaşık 100 kişi, “Sağlık haktır satılamaz" , “Direne direne kazanacağız" ve “Herkese eşit ücretsiz sağlık" sloganları attı.

DÜDÜKLÜ PROTESTO

“Hasta olduğunda müşteri olmayı kabul etme" , “Sözleşmeli güvencesiz çalışmaya karşı grevdeyiz" , “Nitelikli tıp eğitimi için grevdeyiz" ve “Yabancı hekim, yabancı hemşire ithalatına karşı grevdeyiz" yazılı dövizler taşıyan sağlık çalışanları zaman zaman düdük çalarak kararnameyi protesto etti. Türk Tabipler Birliği adına basın açıklamasını Prof.Dr. Özdemir Aktan yaptı. Açıklamada, sağlık sisteminin yaşadığı sorunlara değinildi. Prof. Dr. Özdemir Aktan açıklamanın ardından sağlıktaki düzenlemelere kırmızı kart gösterdi.

-Eğitim-Sen, kamu hizmetlerinin ticarileşmesine karşı çıkmak, tüm yurttaşların eşit, parasız ve nitelikli kamu hizmetinden yararlanmasını savunmak ve özgür toplu pazarlık hakkı için bugün greve gitti.

EĞİTİMCİLER DE GREVDE

Eğitim-Sen, kamu hizmetlerinin ticarileşmesine karşı çıkmak, tüm yurttaşların eşit, parasız ve nitelikli kamu hizmetinden yararlanmasını savunmak ve özgür toplu pazarlık hakkı için bugün greve gitti.

Kızılay YKM önünde toplanan grup, Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Dengiz Sönmez, dayatılan sefalete, sömürüye, soyguna boyun eğmedikleri, güvencesiz çalışmaya karşı çıktıkları, kadrolu istihdam istedikleri için grevde olduklarını söyledi. Ülkenin açık hava hapishanesine çevrilmesine karşı çıktıklarını ifade eden Sönmez, insanca yaşayacak ücret ve tüm yan ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını istediklerini belirtti. AKP iktidarının uyguladığı neo-liberal politikaların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sönmez, eğitime bütçeden ayrılan payın her geçen gün azaldığını, eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarında hiçbir iyileşmenin yapılmadığını kaydetti.

İZMİR'DE "LOKMALI" GREV

Sağlık çalışanlarının bir günlük iş bırakma eylemi, İzmir’de yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi bahçesinde toplanan sağlık çalışanları, temsili olarak cenaze kaldırıp, kente özgü lezzetlerden olan lokma döktürdü.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bahçesinde toplanan yaklaşık 200 sağlık çalışanı, sloganlarıyla, pankartlarıyla ülke çapındaki iş bırakma eylemine destek verip, Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşların teşkilat ve görevleri hakkındaki 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yi ve sağlıkta dönüşüm politikalarını protesto etti. Ellerinde beyaz balonlar da taşıyan sağlık çalışanları, temsili olarak alana getirdikleri bir tabutu omuzlarda taşıyıp alkışladı, ardında da lokma döktürüldü.

Sağlık çalışanları adına konuşan Anıl Tamburoğlu, "Bugün sizlere şifa sunmayacağız. Sebebi çok acı; bugün cenazemiz var. Hepimizin insan gibi, paramız olsun olmasın, tedavi olma hakkımız var. Parasız tedavi olma, hastanede yatma, ilaçları alma. Hepimiz vergiler veriyoruz. Bunların geri dönüşü sadece elektrik, yol, su değil. Parasız tedavi olmalıyız hepimiz. İşte bizim cenazemiz bu. Parasız tedavi olma hakkımız, parasız ilaç alma hakkımız gitti, öldü. Nerede kaldı doktor seçme hakkı. Bir tek Başbakan’ın hakkı devam ediyor. Biliyorsunuz değil mi, Başbakan’ı ameliyat edenin, sizi aynı hastanede ameliyat etmesi yasak. Kim yaptı bunu biliyor musunuz? Söyleyelim sana, Sağlık Bakanı yaptı. Bu ölüm bize çok acı geldi. Ciğerlerimizi söktüler. Nefes alamıyoruz. Ama katili biliyoruz. Hadi gelin bunun hesabını soralım, bu cenazeyi birlikte kaldıralım. Cenazeyi gömelim, birlikte parasız sağlık şansımızı yeniden diriltelim" dedi.

Sağlık çalışanları ayrıca, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a yazdıkları mektubu da alanda okudu. Mektupta, "Bu düzenlemelerle bıçak kemiğe dayanmıştır. Bu sağlık sisteminin cenazesini en kısa zamanda kaldırmazsak yarın cenazesini kaldıracağımız kendi annelerimiz ve evlatlarımız olacak" denildi.

Protestocu sağlık çalışanları daha sonra sloganlar atarak Ek Derslik Binası’na kadar yürüdü.

İzmir’deki diğer hastanelerde de sağlık çalışanları basın açıklamaları ve eylemler düzenledi.

ACİL DIŞINDA HİZMET YOK

TÜRK Tabipler Birliği’nden (TTB) alınan bilgiye göre, acil tanı ve tedavi endikasyonu olan hastaların bakımı aksatılmayacak, acil servisler, eylem süresince polikliniklerde görevli hekimler tarafından takviye edilecek. Çocukların, hamilelerin, diyaliz hastalarının, yoğun bakım hastalarının ve kanser hastalarının acil olmasa bile her türlü tıbbi tedavisi aksatılmadan sürdürülecek. Servislerde yatarak tedavi görmekte olan hastaların her türlü tıbbi işleminin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak sayıda sağlık personeli servislerde hazır bulunacak.

EĞİTİM-SEN DE GREVDE

Eğitim-Sen, kamu hizmetlerinin ticarileşmesine karşı çıkmak, tüm yurttaşların eşit, parasız ve nitelikli kamu hizmetinden yararlanmasını savunmak ve özgür toplu pazarlık hakkı için bugün greve gitti.

Kızılay YKM önünde toplanan grup, Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Dengiz Sönmez, dayatılan sefalete, sömürüye, soyguna boyun eğmedikleri, güvencesiz çalışmaya karşı çıktıkları, kadrolu istihdam istedikleri için grevde olduklarını söyledi. Ülkenin açık hava hapishanesine çevrilmesine karşı çıktıklarını ifade eden Sönmez, insanca yaşayacak ücret ve tüm yan ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını istediklerini belirtti. AKP iktidarının uyguladığı neo-liberal politikaların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sönmez, eğitime bütçeden ayrılan payın her geçen gün azaldığını, eğitim emekçilerinin ekonomik ve özlük haklarında hiçbir iyileşmenin yapılmadığını kaydetti.

HASTALAR POLİKLİNİK KAPISINDAN GERİ DÖNDÜ

KESK’e bağlı sendikaların tüm yurtta bugün iş bırakma eylemi nedeniyle Kocaeli’deki hastanelere gidenler, acil servis dışında hizmet verilmediğini öğrenince kapıdan geri döndü.

Kentin en büyük hastanesi olan Kocaeli Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde herhangi bir sorun yaşanmazken, polikliniklerden tedavi olmak için randevu alan vatandaşlar ise geri döndü. Kızının ayağındaki alçının son günü olduğunu söyleyen Bilal Anaç, adlı vatandaş da işyerinden izin alıp kızını hastaneye getirdiğini belirterek, "Kızımın alçısının alınması için bugün son gündü. Hem kendim işyerinden, hem de kızıma okulundan izin alıp geldim. Radvevuda hastaneden bugün için verilmişti. Randevu vermelerine rağmen bugün grev olduğu için alçıyı çıkartamayacaklarını söylediler. Ne yapacağımızı şaşırdık" diyerek bir başka gün geleceklerini söyledi.

ARDAHAN'DA İŞİ BIRAKTILAR, BASIN TOPLANTISINA KATILMADILAR

Ardahan Devlet Hastanesi’nde çalışan bazı doktorlar Tam Gün Yasası’nı protesto etmek için iş bıraktı, ancak sendikanın toplu basın açıklaması davetine katılmadı.

Türk Tabipler Birliği’nin çağrısına uyan Ardahan Devlet Hastanesi’ndeki doktorların büyük çoğunluğu, hastanede bulunmalarına karşın hasta muayene etmedi. Bazı doktorlar ise sağlık hizmeti vermeye devam etti. Tam Gün Yasası’nı protesto eden doktorlar,

Sağlık Emekçileri Sendikası’nın davetine de katılmadı. Toplu basın açıklaması yapma eylemine doktorlar katılmayınca Sağlık Emekçileri Sendikası Ardahan temsilcisi Yavuz Düz de basın toplantısını iptal etti.

ADANA'DA POLİKLİNİKLERDE YOĞUNLUK YAŞANIYOR

Sağlıkçıların bir günlük iş bırakma eylemi nedeniyle Adana'daki Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi polikliniklerinde yoğunluk yaşandı.

Sabah erken saatlerde tedavi olmak amacıyla hastaneye gelen vatandaşlar, sağlıkçıların “21 Aralık'ta bir günlük iş bırakma eylemi” nedeniyle muayene olamadı.

Eylem nedeniyle hastane poliklinikleri önünde yoğunluk yaşanırken, bazı hastalar sağlıkçıların eylemine tepki gösterdi.

Hastaneye göz muayenesi için gelen Sefa Demirci, muayene olmak için doktora gittiğini ancak “eylem” nedeniyle tedavi olamadığını belirterek, “Eylem olduğu için geri dönüyoruz. Halkı kimsenin rezil etmeye hakkı yok bu hoş bir şey değil. Nasıl doktorun hakkı varsa halkın da hakkı var” dedi.

Ganime Uzun ise Kozan ilçesinden göz muayenesi için Adana'ya geldiğini, ancak doktorların “grevde” olduğunu öğrendiğini söyledi.

SİVAS’TA HALAYLI İŞ BIRAKMA EYLEMİ

SİVAS’ta Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendiklara üye çalışanlar bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Eylemciler, davul- zurna eşliğinde halay çekti.

KESK’e bağlı kamu çalışanlarının 1 günlük iş bırakma eylemine Sağlık Emekçileri Sendikası, Eğitim-Sen ve CHP’liler destek verdi. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi poliklinik girişi önünde yapılan eyleme kamu çalışanları halay çekerek başladı. Hasta yakınları da eyleme alkışlarla destek verdi. Ellerinde pankart ve döviz bulunan sendika üyeleri bir süre slogan attı. KESK Sivas Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Erdoğan, "Önümüzdeki günlerde görüşülecek Kamu Emekçileri Sendika Yasası’nın sadece toplu sözleşme diye göstermelik bir biçimde geçiştirilmesini istemiyoruz. Sendikal mücadele grevle taçlandırılırsa bir anlam kazanır diyoruz ve çıkacak yasanın grevli toplu sözleşmeli bir biçimde düzenlenmesini istiyoruz. Bir diğeri de sağlık alanını tamamiyle ticarileştirmeye çeviren ve artık sağlığı parayla alınıp satılır duruma getiren düzenlemenin kaldırılmasını istiyoruz" dedi. İş bırakma eylemi yapan kamu çalışanları yapılan açıklamaların ardından tekrar görevlerinin başına döndü.

Öte yandan Sivas- Erzincan Tabip Odası üyeleri de Numune Hastanesi bahçesinde gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile çalışma koşullarındaki sıkıntı ve performans sisteminde yaşanan haksızlıkları dile getirdi. Sivas Tabipler Odası Başkanı Levent Sağlam çalışma şartlarının iyileştirilmesini istediklerini belirterek, "Asla uzlaşmaz bir tutum içine girmeyen, sabırla şartların iyileştirilmesini bekleyen, hastaların sağlığından başka bir şey düşünmeyen, fedakarca çalışan hekimlerin, sağlık hizmetinin ana unsuru olduğu unutulmamalıdır" dedi.

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ’IN MEMLEKETİNDE DOKTORLAR EYLEME KATILMADI

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ’ın memleketi Erzurum’daki sağlık kuruluşlarında görev yapan sağlık çalışanları, Türkiye genelinde yapılan bir günlük iş bırakma eylemine katılmadı. Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, sağlıkta dönüşüm programının sadece hasta memnuniyetini değil çalışanların da memnuniyetini kazandığını belirtti. Vançelik, "İlimizde şu ana kadar sağlık çalışanlarından sivil toplum örgütünün yaptığı eyleme katılan olmadı. Yaklaşık 7 bin kişinin görev aldığı sağlık müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda eyleme karışan tek bir kişi bile yok" dedi.

’Üniversite hastanelerine Sağlık Bakanlığı tarafından el konulması, yurt dışından hekim ve hemşire ithalatının önünün açılması, ilaçta reklamın serbest bırakılması’ gibi konuları içeren 663 Sayılı KHK’nin geri çekilmesi için Türk Tabipler Birliği tarafından bugün yapılan bir günlük iş bırakma eylemine, Erzurum’daki sağlık çalışanları katılmadı. Bölge Eğitim ve Araştırma, Palandöken ve Atatürk Üniversitesi’ne ait hastanelerde sağlık çalışanları görevlerine devam etti. Hastanelerin günlük faaliyetini sürdürdüğü Erzurum’da yaklaşık 7 bin sağlık çalışanının greve katılmamasına teşekkür eden Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, "İlimizde şu ana kadar sağlık çalışanlarından sivil toplum örgütünün yaptığı eyleme katılan olmadı. Yaklaşık 7 bin kişinin görev aldığı sağlık müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda eyleme karışan tek bir kişi bile yok. Geçtiğimiz yıllarda da benzer eyleme ilimizdeki sağlık çalışanları katılmamıştı. Sağlıkta dönüşüm programıyla beraber hasta memnuniyetinin yanısıra sağlık çalışanlarının da memnuniyeti yüksek düzeydedir" dedi.

Sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde sağlık çalışanları için yeni fiziksel mekanlar oluşturulduğunu ek ödemelerle özlük haklarında da ciddi iyileştirme olduğunu belirten Vançelik, eyleme katılmayan sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

ŞANLIURFA’DA ZILGITLI, HALAYLI EYLEM

SAĞLIK ve eğitim başta olmak üzere, kanun hükmünde kararnamelerle çalışanların temel haklarının gasp edildiğini öne süren sendikaların yurt genelinde başlattıkları 1 günlük iş bırakma eylemine Şanlıurfa’da da katılım yüksük oldu. Sendika üyeleri alkışlı, zılgıtlı ve halaylı eylem yaptı.

Şanlıurfa’da yaklaşık 500 kamu kurumlarında görevli doktor, hemşire, öğretmenlerden oluşan sendika üyesi saat 12.00’de Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan Ali Şelli Parkı’nda toplandı. Burada bir süre davul-zurna eşliğinde halay çeken sendika üyeleri, daha sonra ellerindeki pankart ve flamalarıyla birlikte Ahmet Bahçıvan İş Merkezine kadar yürüdü. Sendika üyesi grup, kaldırımın bir tarafında, diğer kaldırımda ise çevik kuvvet ile sivil polislerin yürümesi nedeniyle işgal olan kaldırımlarda vatandaşlar yürümekte zorluk çekti. Polisin güvenlik aldığı yürüyüşte sık sık ’KESK’li tutsaklar onurumuzdur’, ’Baskılar bizi yıldıramaz’, ’Susma sustukça sıra sana gelecek’, ’Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’ sloganları atıldı.

Yaklaşık 1 kilometre yürüyen grup daha sonra Ahmet Bahçıvan İş Merkezindeki meydan da toplandı. Parasız eğitim, parasız sağlık dövizlerin taşındığı grupta KESK dönem sözcüsü Hasan Kılıçoğlu, açıklamada bulundu. Alkış ve zılgıtlar eşliğinde grup adına konuşan Kılıçoğlu, "Bu ülkede çok uzun süredir gecenin karanlığı hakim. Hak ve özgürlükleri için mücadele eden tüm kesimler bu karanlığa mahkum edilmek isteniyor. AKP iktidarının yaptığı her icraat, attığı her adım bu ülkenin üzerine çöken karanlığı daha da artırıyor. Şimdi, şu saatlerde mecliste onaylanması için canla başla çalıştıkları bütçe bu karanlığı daha da zifiri hale getiriyor. Kısacası bu bütçede insanca bir yaşam sürdürmek isteyenler yine yok" dedi.

Eylem için yanlarında getirdikleri küçük yaştaki çocuklarına, bağlı bulundukları sendika önlüklerini giydirerek grev yapan KESK’liler, açıklamanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Haberin Devamı