Gazete Vatan Logo

Hakim ve savcılar mesleğini sevmiyor

Üyeleri arasında 7082 hakim, 3911 savcı ve 44 kaymakam olan adalet.org adlı sitede yapılan anketler yargı mensuplarının yaşanan süreçten huzursuz olduğunu ortaya koydu

Ankette sorulan sorulardan biri olan “Mesleğinizle ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusuna hakim ve savcılardan sadece 49’u “Mesleğimi seviyorum” dedi. Ankete katılanların %56’sı yani 1483 kişi ise “Mesleğimi seviyorum ancak yaşananlar ve mesleğimizin tartışılır olması nedeniyle huzursuzum” cevabını verdi. 596 kişi ise “Böyle olacağını bilsem bu mesleği seçmezdim. Mutsuzum ancak ekonomik gücüm yok, mecburen katlanıyorum” dedi.

Hakim ve savcılar 17 ve 25 Aralık soruşturmaları sonrasında görev yerleri değiştirilen meslektaşlarıyla ilgili sorulan “HSYK tarafından son operasyonlarda görev alan savcıların görev yerlerinin değiştirilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna 204 üye “Yer değişikliklerini hukuka ve amaca uygun buluyorum. Yargının tarafsızlığını korumaya yöneliktir” derken 1062 kişi ise, “Yer değişikliklerinin nedeni ve amacı hukuki değildir. Yargı bağımsızlığına karşı yapılmış bir olay olarak görüyorum“ dedi. Ankete katılan 603 kişi de yapılan değişikliklerin yargı bağımsızlığına tehdit olarak algılanacağı görüşünde.

‘Gezi eylemi demokratik’

Yapılan başka bir anket ise Gezi Parkı olaylarıyla ilgiliydi. Ankete katılan 1712 hakim ve savcıdan 1329 “Bu olayları demokratik bir toplumun tepkisi olarak görüyorum ve onaylıyorum” derken 383’ü aksini söyledi.

Haberin Devamı