Gazete Vatan Logo

Hâlâ polise güveniyoruz

Hâlâ polise güveniyoruz

TESEV’in yayınladığı ‘Türkiye’de polise güven’ araştırmasında çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre 5 puan üzerinden yapılan analizde polise güven oranı 3.89 oldu.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Demokratikleşme Paketi olarak, “Toplum ve Polis: Türkiye’de Polise Güven Araştırması” sonuçlarını yayınladı. 350 kişi üzerinde yapılan çalışmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre, toplumun polise genel güven algısı olumlu, en yüksek 5 puan üzerinde yapılan analize göre Türkiye’de polise güven oranı 3.89. Ancak Türkiye’de polise olan güven genel olarak yüksekken, siyasi ve sosyal merkezde yer almayan kesimler arasında düşük. İşte rapordan çarpıcı satır başları:
- Sünni, Türk, Ak Partili, MHP’li kesimlerden polise duyulan güven yükselirken, Aleviler, Kürtler, BDP ve HDP’liler arasında polise duyulan güven düşüyor.
- Toplumun yüzde 59’u polis teşkilatının yönetiminde halkın söz sahibi olması gerektiğine inanıyor.
- Toplum, polisin vatandaşların ihtiyaçlarına duyarlı ve adil şekilde cevap verdiğine inanıyor.
- Özellikle Kürtler, polisin suç faillerini yakalamada başarısız olduğunu düşünüyor.
‘Bu oran Çin’de 4’
İstanbul Şehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ferhat Kentel, raporu şu sözlerle değerlendirdi: “Türkiye polis bakımında asla bir cennet değil ama cehennem de değil. Bir tarafta çok olumlu düşünenler var, bir tarafta çok olumsuz düşünenler var. Polise duyulan güven mutlak bir güven değil. Bu güven Çin’de de 5 üzerinden 4... Ama biliyoruz ki Çin’deki polis teşkilatı hiç de öyle makul bir teşkilat değil.”

Haberin Devamı