Gazete Vatan Logo

Gurbetçiler gazeteye tepki gösterdi

Avustralya'da yayınlanan The Daily Telegraph gazetesi; Çanakkale savaşlarının en çetin yaşandığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içindeki Anzak koyunda bulunan tepelerin yeni yol yapım çalışması sebebiyle deniz kenarına boşaltılmasıyla ilgili, manşetten verdiği haberde, Türkleri ima ederek "Mezar Kazıcıları" başlığını kullandı

Her yıl Anzak Günü törenleri öncesi Türk-Avustralya dostluğunu zedeleyici haberlere yer vererek kamuoyunda tepki gören The Daily Telegraph gazetesi, harfiyat alanında çekilen tam sayfa resmin üzerine Grave Diggers "Mezar Kazıcılar" diye manşet atınca ülkede yaşayan Türklerin tepkisine neden oldu.

Gazete özel haberinde, Türk yetkililerin kazılara devam ettiğini belirterek, yılda yaklaşık 20 bin Avustralyalı ve Yeni Zelandalı'nın ziyaret ettiği Milli Park'ın dokusuna zarar verildiğini öne sürdü. Yerel tarihçi ve sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla kazıların durdurulduğuna haberde yer veren The Daily Telegraph, bölgede bulunan Avustralyalı tarihçi ve gazeteci Bill Sellars'ın görüşlerine yer verdi.

TÜRK GURBETÇİLERDEN TEPKİ
Gazetenin manşetten verdiği haber üzerine, Avustralya'da yaşayan çok sayıda Türk de tepkilerini dile getirdi. Aynı zamanda Avustralya vatandaşı olan Türkler, bu tür yaklaşımlarla sık sık Türk düşmanlığını körükleyen haberleriyle dikkat çeken gazeteye kızgınlıklarını ifade ederken, zamanlamanın Anzak törenleri öncesine rastlamasının tesadüf olmadığını belirttiler. Adı geçen gazetenin geçen yıl da Anzak Günü törenleri öncesi terörü bahane ederek günlerce Türkiye aleyhine yayın yapmasını ve Gelibolu'ya gitmek isteyen Anzak torunlarını vazgeçirmek istemesini örnek gösteren gurbetçi Türklerden 44 yaşındaki Yusuf Nidai, "Avustralyalı bir Türk olarak özellikle Çanakkale Savaşları'nın 90. yılında iki ülke arasında barış tohumları atılmışken, güzel şeyler olurken, kesinlikle gerçek payı bulunmayan ve kanıtlanamayan bir iddiayı Avustralya'nın yüksek tirajlı bir gazetesinin manşetten vermesi beni rencide etti. Bu tür asılsız haberler basın ahlakına uymayıp, toplumlar arasında düşmanlığı perçinlemekten öteye geçemez. Bu haberle özellikle Avustralya'da yaşayan Türkler hedef gösterildi. Şiddetle kınıyorum" dedi.

BÜYÜKELÇİ OKANDAN: "BAĞNAZCA BİR HABER"
İHA'nın konu hakkında görüştüğü Türkiye'nin Canberra Büyükelçisi M. Tansu Okandan da, gazetenin yayınından büyük rahatsızlık duyduklarını belirterek, adı geçen yerdeki çalışmaların Avustralya ve Yeni Zelandalıların istekleri gözönünde bulundurularak yapıldığını söyledi. Büyükelçi Okandan, "Her yıl Gelibolu'da düzenlenen anma törenleri öncesi Avustralya Gazi İlişkileri Bakanlığı görevlileri bölgede incelemede bulunarak ihtiyaçları tespit eder. Bu görevlilere bizim Çevre Bakanlığı yetkilileri de katılır. Tarihi Milli Park'ın düzenlenen kısmının yeterli ölçülerde geçiş olmadığından ötürü 70-80 yaşlarında olan ve törene gelen Avustralyalı veya Yeni Zelandalılar en az 5-6 kilometre yürüyerek tören alanına ulaşıyorlardı. Avustralyalılar bu konuda ricacı oldular ve çalışmalara başlandı. Şunun bilinmesini istiyorum; biz Türkler savaşta hayatın kaybedenlerin kudsiyetine Avustralyalılar kadar müdrikiz. Zaten düğüm noktası da burası. Ortada fol yok, yumurta yokken, bağnazca, taraflı bir haber yayınlamak nahoştur" şeklinde konuştu.

"SENATO'YA KONUYLA İLGİLİ GEREKLİ BİLGİYİ VERDİM"
Büyükelçi Okandan, Senato'nun Başkan Vekili Sandy McDonald ve bazı politikacılara bu konuda bilgi verdiğini kaydederek, "Senatörlere savaşta hayatını kaybeden Anzaklar'ın bizim için kudsiyetini ifade ettim. Onlara tereddüt etmeyin dedim. Zaten bu konu hakkında parlamento oturumunda Dışişleri Bakanlığı adına bir konuşma yapan Savunma Bakanı Robert Hill de Türkiye'deki intibalarını aktardı ve Türkleri takdir ettiğini kürsüden belirtti" dedi.

Türklerin can siperane, dostça ve iyi niyetli çalıştıklarını vurgulayan Okandan, "Bu tür yayınlar sürekli yapılıyor. Geçen yıl Milli Park'a giriş ücretli olacak diye yaygara kopardılar, terör var gitmeyin diye saçma sapan konuştular. Bunlar her şeyi bir kenara bırakarak iki ülke arasında kurulan geleneksel dostluk ilişkisine zarar veriyor" diye konuştu.

Geçen Perşembe günü Türkiye'de Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Jean Dunn ve T.C. Çevre Bakanlığı'na bağlı bir heyetin görüşmelerde bulunduğunu, görüşmelerde Yeni Zelanda Büyükelçisi'nin de olduğunu kaydeden Okandan, hafriyatın bir yol çalışması olarak değerlendirilmesini istedi.

BAŞKONSOLOS ERŞEN: "ZARURİ BİR İNŞAAT"
Konu hakkında konuşan T.C. Sidney Başkonsolosu Nihat Erşen de, kısa adı RSL olan Muharip Gaziler Kulübü Başkanı Don Rowe'un kendisini aradığını belirtti. Rowe ile konuşmasında kendisine Atatürk'ün savaşta hayatını kaybeden Anzak askerleri ile ilgili vecizesini hatırlattığını belirten Başkonsolos Erşen, "Gerekli bir inşaatın saptırılarak bu hale getirilmesi her iki devletin yetkililerini üzmektedir. Bizler konuya olumlu ve ılımlı yaklaşım sergiliyoruz" diye konuştu.

Muharip Gaziler Kulübü RSL'in NSW Eyaleti Başkanı Don Rowe ise, konuyu The Daily Telegraph'ın yayını üzerine öğrendiğini vurguladı. Rowe, "Basında haberler çıkınca biz de endişelenmiştik, ancak bugün Avustralya'daki yetkili Türk makamlarıyla yaptığım görüşmelerin ardından emin olduk ki, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti böyle bir olayın olmaması için elinden geleni yapıyor. Unutmamalıyız ki, Gelibolu sadece Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar için değil, Türkler için de önemli bir yerdir. Bu yüzden herhangi bir milletin askerlerinin mezarlarına kasten bir zarar vermek mümkün değildir" dedi.

Her yıl artan ziyaretçi sayısından dolayı bu yol çalışmasının gerekli bulunduğunu ifade eden Don Rowe, "Eminiz ki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti çalışmaların en dikkatli bir şekilde yapılması için gayret gösteriyordur" şeklinde konuştu.

KONUYLA İLGİLİ SOMUT DELİL YOK
"Yapılan kazı sonucu savaşta ölen askerlere ait kemiklerin ortaya çıktığına dair basında yeralan haber haricinde size somut bir delil geldi mi" sorusuna, "Hayır gelmedi" yanıtını veren Rowe, "Sadece o haberlere dayanarak bu konuyu biliyoruz. Kazı sonucu varsayalım ki ölmüş asker kemikleri çıktı; eminiz ki, bunlara yüzde yüz saygı gösterilerek gereken işlemler yapılacaktır" dedi.

Gazetenin attığı manşeti yanlış bulan Don Rowe, "Türkler kesinlikle mezar kazıcıları değil, bu son derece haksız bir başlık" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı