Güneydoğu’da sürpriz yok BDP ve AKP damgasını vurdu!
Güneydoğu’da AK Parti ve BDP’nin desteklediği bağımsız adaylar damgasını vurdu. CHP Adıyaman ve G. Antep’ten vekil çıkardı. Bağımsızlar Şırnak’ta rekor kırdı
2007’de bağımsız adaylarla seçim yarışında girme konusunda başarılı sayılabilecek bir tecrübe edinen BDP’liler bu seçimde de “bölgeden” bağımsılarla mecliste temsil hakkı için yarıştı, ve gösterdikleri tüm adayları meclise taşıdı. Başbakan’ın açılım polikasını sekteye uğramasına kızgın bölge halkı, daha önceki seçimlerde kucakladıkları iktidar partisini, 1 ya da 2 milletvekili fire verseker de uzak durmadıklarını gösterdiler. AK Parti 2007 seçimlerinde Güneydoğu’daki 9 ilden 37 milletvekili meclise göndermişti, DTP’nin (BDP) desteklediği bağımsız adaylardan 12 kişi meclise gitti. Bu seçimde tablo şöyle değişti. AK Parti ise vekil sayısını 36’ya yükseltti, bağımsızlar ise bu sayıyı 15.
BDP’nin sürprizleri
Diyarbakır’da 2007 genel seçimlerinde 10 milletvekilinin 6’sını AKP kazanmış, DTP destekli 4 bağımsız aday da TBMM’ye gitmişti. 2007’de bağımsız adaylarla seçim yarışında girme konusunda başarılı sayılabilecek bir tecrübe edinen BDP’liler bu seçimde 6 bağımsız adayı Diyarbakır’dan meclise gönderiyor. AK Parti ise 1 fire ile 5 vekil seçmiş durumda. İlginçtir bunlar arasında 2007’de Diyarbakır’dan seçilmiş 4 isimden (Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Akın Birdal) hiçbiri yer almıyor. Bu 4 isim başka seçim bölgelerinde yeniden aday gösterilirken yerlerini Leyla Zana, Hatip Dicle, Emine Ayna, Nursel Aydoğan, Altan Tan ve Şerafettin Elçi almış durumda. Bağımsızlar Diyarbakır yüzde 47’den yüzde 62’ye çıkarken altıda altı yaptı. 2007 seçimlerinde AK Parti Kilis’te aldığı 2 milletvekilini koruyor. Milletvekili sayısını 10’dan 12’ye çıkaran Gaziantep’te ise 2007’deki tablo pek değişmemiş görünüyor. Gaziantep’ten AK Parti 9, CHP 2 ve MHP 1 milletvekili meclise gönderiyor.
CHP Adıyaman ve Antep’te
2002, 2004, 2007 ve 2009 seçim sonuçları karşılaştırıldığında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan illerde BDP’nin ve öncesinde kurulan partilerin egemenliğinin değişmeden sürdüğü görülüyor. MHP ise, Şırnak, Diyarbakır, Batman, Mardin ve Hakkari’de son 10 yılda yapılan beş seçimin hiçbirinde yüzde 5’in üzerinde oy oranını yakalayamamış. Hakkari, Batman, Mardin ve Diyarbakır’da 2009’daki yerel seçimde MHP’nin oy oranı yüzde 1’in de altında. Her ne kadar gerek Kemal Kılıçdaroğlu’nu bölgede yaptığı mitingler, gerekse MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 16 yıl sonra Diyarbakır’da yaptığı miting sandığa yansıması olmadı. CHP Adıyaman ve Gaziantep’te milletvekili çıkarırken, MHP sadece Gaziantep’te bir milletvekili çıkarabildi.
AK Parti ve Milli Görüş çizgisindeki diğer partilerin son 10 yıl boyunca bölgede seçim barajı gibi bir sorun yaşamadığı görülüyor. Fazilet Partisi 1999’da Güneydoğu ve Doğu illerinde yüzde 10 barajının biraz üstünde oy alıyordu. AK Parti ise 2002, 2004, 2007 seçimlerinde oylarını artırdı ancak 2009’da az da olsa bu yükselişte düşme oldu. Siirt belediye başkanlığını 2009’da BDP’ye kaptıran AK Parti, 2007’de en büyük rakibi olan DTP’ye sandıkta fark atmıştı. Dün yapılan seçimde Siirtliler meclise yine 2 milletvekili gönderdi, Gültan Kışanak ise bağımsızlar adına 2. dönemde de meclise seçildi. Bağımsızlar Siirt’te yüzde 39’dan 42’ye çıkarken tek aday Gülten Kışanak’ı Meclis’e gönderdi
Rekor Şırnak’ta
BDP’ninse diğer partilere göre bölgede kesin bir hâkimiyeti söz konusu. BDP, 1999, 2002, 2004 seçimlerinde bütün illerde birbirine yakın oy alırken bu saltanatına sadece 2007 seçimlerinde AK Parti son vermişti. 2007’de, AKP, Mardin ve Siirt’te DTP’den daha çok oy almayı başarmıştı. Şırnak’tan AK Parti meclise hiçbir adayını gönderemezken BDP destekli bağımsız adaylar yüzde 73.4’lük rekor bir oy ile Hasip Kaplan, Selma Irmak, Fesal Sarıyıldız’ı meclise gönderdi. Bağımsızlar Şırnak’ta yüzde 52’den 73’e çıkarken üçte üç yaptı.
Batman’da bağımsız adaylar Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız yeniden seçildi, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Ziver Özdemir ise AK Parti’nin Batman’daki kazananları oldu. Bağımsızlar Batman’da oylarını yüzde 39’dan 51’e çıkarken ikide iki yaptı.
Mardin’de durum 3-3
Mardin’deki durum ise AK Parti 32.4 ile 3 milletvekili meclise gönderiyor. İstanbul eski Valisi ve Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammer Güler 1. sırandan seçildi. Bağımsızlar da rakipleri AK Parti gibi 3 adayı meclise gönderiyor, bunlar Ahmet Türk, Gülseren Yıldırım ve Erol Dora.
Şanlıurfa’da ise AK Parti yüzde 64.9 oy oranına ulaşarak bölgedeki en yüksek oranını yakaladı ve 9 milletvekili çakırdı.
Bağımsızlardan ise Şanlıurfa’da İbrahim Ayhan ve İbrahim Binici Meclis’e gitmeye hak kazandı.
Diyarkakır’da zafer turu atıldı
DİYARBAKIR’DA akşam saatlerinde BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili adayları Leyla Zana, Hatip Dicle, Emine Ayna, Altan Tan, Şerafettin Elçi ve Nursel Aydoğan’ın seçilerek meclise girdiği haberi yayıldı. Haber üzerine, BDP’liler araçlarla konvoy yaparak tur attı. PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atan partililerde gruplar halinde cadde üzerinde toplanıp slogan atarak yürüdüler. Sevinç gösterileri sırasında havai fişeklerde atıldı. Çevik kuvvet ekipleri ise uzaktan onlem aldı. Bu sırada bir polis heliktopteri sürekli tur attı. Oy verme işlemlerinin tamamlanmasıyla sandık görevlileri, oy torbalarını götürdükleri adliye önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Zaman zaman izdihamın yaşandığı adliye önünde polis sıkı güvenlik önlemleri aldı.
Malezyalı milletvekili Batman’da
Malezya’da Halkın Adaleti Partisi (PKR) Milletvekili 31 yaşındaki Nurullah Izzah Anwar, Batman’da oy verme işlemlerini takip etti. Malezya eski Başbakan Yardımcısı Enwer İbrahim’in kızı Nurullah Izzah Anwar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in oy kullandığı gecekondu semtlerinde oy verme işlemlerini izleyerek not aldı. Batman’da seçim çalışmalarını ilk kez izlediğini söyleyen Anwar, “Türkiye’ye defalarca geldim. Fakat ilk kez sıcak bölge olan Güneydoğu’dayım. Buradaki Müslüman kardeşlerimizin seçimi bizi de ilgilendiriyor. Türkiye’deki reformları ve değişimi yakından izliyoruz. Malezya’dan 10 parlamenter Türkiye’nin değişik bölgelerinde seçimi izliyor. Sıcak bölgede insanlar da oldukça sıcak” dedi.
Seçim sıkı güvenlik önlemleri altında sakin geçti
GÜNEYDOĞU genelinde seçimler sakin geçerken, halk, seçimlere yoğun ilgi gösterdi. Güneydoğu genelinde halkın seçimlere büyük ilgi gösterip, sandık başlarına gittikleri gözlenirken, bölge genelin küçüp çaplı tartışmalar dışında sakin bir seçim yapıldı.
Diyarbakır’da sandıkların kurulduğu her okulda sıkı güvenlik önlemleri alındı. İl genelinde polis ve jandarma olmak üzere toplam 8 bin 300 güvenlik görevlisi görelendirildi. Kentte yüksek çözünürlü kameraların bulurduğu 10 helikopter de havadan güvenliği destek sağladı. Diyarbakır’da polisin sandıklara en az 15 metre yaklaşması uygulaması zaman zaman ihlal edildiği gerekçesiyle tartışmalar oldu. Sandık görevlilerinin durumu Emniyet’e bidirmesi üzerine bazı okulllarda, görevli polisler uyarıldı.
Silvan’da oy kullanmak için sandık başına giden Z.K. üzerinde seyah-beyaz fotokopi oy pusulası bulununca, polis tarafından gözaltına alındı.
Kışanak görevlilerle sohbet etti
BDP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt bağımsız milletvekili adayı Gültan Kışanak, oyunu Siirt Endüstri Meslek Lisesi’ndeki 1058 nolu sandıkta kullandı. Gültan Kışanak, Selim Sadak ile birlikte oy kullanılan diğer okulları gezerek, sandık görevlileriyle sohbet etti. Kışanak ile ziyaret ettiği Ayyıldız İlköğretim Okulu’nda, görevli polis memurları arasında sandığa uzaklık mesafesi konusunda kısa süreli bir tartışma yaşandı.




