Gazete Vatan Logo

Güneş tutulması nereden görülecek, Türkiye’den görülecek mi? Güneş tutulması ne zaman 2022 olacak, TSİ kaçta?

Güneş tutulması heyecanla bekleniyor. Yılın ikinci güneş tutulmasına sayılı günler kala “Güneş tutulması ne kadar sürecek, hangi şehirlerde görülecek, kaç gün kaldı, deprem habercisi mi?” sorularına yanıt aranmaya başlandı. Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen güneş tutulması için aramalar yoğunlaştı. Peki, Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta, Türkiye’den görülecek mi?

Güneş tutulması nereden görülecek, Türkiye’den görülecek mi? Güneş tutulması ne zaman 2022 olacak, TSİ kaçta?

Güneş Tutulması için geri sayım başladı. Güneş Tutulmasının ikincisi bu yıl Ekim ayında gerçekleşecek. Tutulmanın tarihi, saati, etkileri ve Türkiye’den görülüp görülmeyeceği merakla sorgulanıyor. Peki, Güneş Tutulması ne zaman gerçekleşecek, saat kaçta, etkileri nelerdir, hangi şehirlerde görülecek, güneş tutulmasına kaç gün kaldı?

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Parçalı güneş tutulması, 25 Ekim 2022 tarihinde, Türkiye Saati ile 12:40 ve 15.05 saatleri arasında meydana gelecek.

Tutulmanın maksimum evresi ile 13.50 olacak. Bu sürede Güneş diskinin yüzde 50'si örtülecek.

Güneş tutulması hangi şehirlerde görüşecek, Türkiye’den izlenebilecek mi?

Güneş tutulması, İzlanda, Avrupa, Kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu, Batı Asya, Hindistan, Batı Çin'den gözlenebilecek.

Hava açık olursa tutulma Türkiye'den de izlenecek.

Güneş tutulması deprem habercisi mi?

Görür, "Kimi takipçilerim soruyor. Bu ay Güneş tutulması olacak. 17 Ağustos 1999 Depremi'nden önce de olmuştu. Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa diyorlar. Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir. Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur. Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz" dedi.

Haberin Devamı

Stres yüklü faylara dikkat çeken Görür açıklamasının devamında, "Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir. Sevgiyle" ifadelerini kullandı.