Gazete Vatan Logo

Güneş tutulması nasıl olur (kısaca)? Ay, Dünya ile Güneş arasına nasıl girer, güneş tutulması ayın hangi evresinde gerçekleşir?

Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayı güneş tutulması yarın yaşanacak. Peki, Güneş tutulması nasıl olur? Ay'ın Dünya ile Güneş arasına nasıl girer, güneş tutulması ayın hangi evresinde gerçekleşir?

Güneş tutulması nasıl olur (kısaca)? Ay, Dünya ile Güneş arasına nasıl girer, güneş tutulması ayın hangi evresinde gerçekleşir?

Yılın ikinci güneş tutulması 25 Ekim günü gerçekleşecek. Güneş tutulması, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çoğu Avrupa ülkesinden, kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu ve Batı Asya'nın bazı bölgelerinde görülecek. İşte güneş tutulmasının oluş şartları ve durumu…

Güneş tutulması nasıl olur?

Ay yeni Ay evresindeyken Dünya ile Güneş arasına girdiğinde Güneş tutulması gerçekleşir.

Tutulması sırasında güneş diski örtülür ve ayın gölgesi yeryüzüne düşer. Her 29,5 günde Ay yeniay evresine gelmesine rağmen, her ay Güneş tutulması gerçekleşmez. Bu durumun sebebi Ayın yörüngesinin belli bir açıya sahip olmasıdır. Bu sebeple yeniay evresinde Ay yörüngesi üzerinde dönerken Ay’ın gölgesi Dünya’nın ya üstüne ya da altına denk gelir. Senede iki defa Dünya-Ay-Güneş’in konumu Güneş tutulmasına izin verecek şekilde denk gelir. Bu durumda, Ay’ın gölgesi Dünya’da belirli bölgelere düşer ve Güneş tutulması gerçekleşir.

Güneşin sadece belirli bölümlerinin Ay tarafından gölgelendiği durumlarda parçalı tutulma gerçekleşir. Güneşin Ay tarafından tam örtüldüğü zamanlarda ise tam tutulma görülür.

Haberin Devamı

Ayın gölgesinin tutulma sırasında izlediği yörüngeye tam tutulma hattı adı verilir. 16 bin km uzunluğunda 160 km genişliğinde olan bu hat üzerinde bulunanlar tam tutulma izleyebilir. Güneşin tutulması en fazla 4 dakika sürmektedir. Güneş tutulması dört evrede incelenir.