Gazete Vatan Logo

Gezi’nin ilk gününde suç yok

İstanbul Gezi Parkı’nda geçen yıl 31 Mayıs günü başlayan ve kısa sürede tüm Türkiye’ye yayılan eylemlerle ilgili çok sayıda soruşturma açıldı. Bunlardan biri de İstanbul’da başlayan Gezi eylemlerinin ilk gününde gözaltına alınan 74 kişi hakkında açılan soruşturmaydı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin takipsizlik kararı verdi. Savcı Aslan, kararında Gezi eylemlerinin barışçıl niteliğine ve hukuka aykırı bulunan bir projeye karşı yapıldığına dikkat çekti. Savcı şunlara vurgu yaptı:

“AİHM’in, sırf izinsiz ama barışçıl bir gösteriye katılmalarından ötürü göstericiler hakkında dava açılmaması ve göstericilerin bir ceza tehdidine maruz bırakılmamaları gerektiğine ilişkin kararları vardır. Ayrıca İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nin kararı ile eylemcilerin karşı çıktığı Taksim Yayalaştırma Projesi’nin hukuka aykırı olduğundan iptaline karar verilmiştir. Zira şüpheliler hukuka aykırı idari işleme karşı demokratik tepkilerini göstermek amacıyla olay yerinde bulunmuştur. “

Eminağaoğlu beraat etti

Yargıçlar Sendikası Başkanı ve Çankırı hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu, Gezi Parkı eylemlerine katıldığı ve polisin müdahalesini engellemeye çalıştığı iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti. Eminağğaoğlu 15 Haziran 2013 günü Ankara Kennedy Caddesi’nde düzenlenen Gezi protestolarına katıldığı için 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.

Haberin Devamı