Gazete Vatan Logo

Gezi hatırası

Gezi hatırası

Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren gençler İstiklal Caddesi’ndeki yürüyüşle anıldı. Polis Gezi Parkı’na girişleri kapattı ancak onlarca kişi Beşiktaş’ta Abbasağa ve Kadıköy’de de Özgürlük Parkı’nda Gezi etkinlikleri düzenledi.

Taksim’de bulunan Gezi Parkı’ndaki ağaçların Topçu Kışları ve alışveriş merkezi projesi nedeniyle sökülmek istenmesiyle başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan Gezi eylemlerinin dün ikinci yıl dönümüydü. Polis sabah saatlerinden itibaren Taksim’e çıkan yolları kapattı, metro da Osmanbey, Taksim ve Şişhane duraklarına uğramadan sefer yaptı. Ardından da Gezi Parkı’na girişler kapatıldı. Parkta bulunan herkes dışarı çıkarıldı.

‘Her yerdeyiz’ pankartı

Öğlen saatlerinde Gezi eylemlerinde öldürülen gençleri anmak için Taksim Dayanışması öncülüğünde bir grup İstiklal Caddesi’ne geldi. Taksim Dayanışması’ndan Mimar Mücella Yapıcı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, sanatçılar Ferhat Tunç, Şebnem Sönmez’in de aralarında olduğu yaklaşık 300 kişi ‘Her yerdeyiz’ yazılı pankartın arkasında toplandı. ‘Her yer Taksim her yer direniş’, ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür’ sloganları atan grup ‘İsyanımız ikinci yılında, acılar kalbimizde umudumuz ile birlikte’ yazılı dev bir pankart açtı.

Haberin Devamı

Polis barikatı

Ellerinde karanfillerle Taksim Meydanı’na yürüyen grubun önü, Fransız Konsolosluğu’na yaklaşık yüz metrelik mesafede polis tarafından kesildi. Avukat Can Atalay, polis yetkilileriyle görüşerek, Gezi Parkı girişine karanfil koyarak ölenleri anmak’ istediklerini söyledi. Polis izin vermedi. İstiklal Caddesi üzerinde oturan grup, konuşmalar yapıldıktan sonra karanfilleri bırakıp dağıldı. Yapıcı, “Bugün bizi Gezi’ye sokmayabilirsiniz, ama unutmayın gün gelecek devran dönecek, hesap verecekler” dedi.

Her park bir Gezi

Taksim Dayanışması birkaç gün önceki açıklamasında saat 15.00’dan itibaren Beşiktaş’ta Abbasağa ve Kadıköy’de de Özgürklük Parkı’nda atölye çalışmaları, forum ve konser gibi etkinliklerin yapılacağını duyurmuştu. Her iki parkta da dün öğlen saatlerinden sonra iki yıl önce ki Gezi Parkı görüntülerini hatırlatan fotoğraflar geldi. Abbasağa Parkı’nda standlar kuruldu, forumlar yapıldı. Ağaçlara renkli kurdelalar asıldı.
‘Bu da sana dert olsun’
Eylem boyunca bitkin olduğu gözlenen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan konuşmasında şöyle dedi: “Ben onu ekmeğe gönderirken, hastaneden kaldıramadım içime dert oldu. Tayyip Erdoğan bu da o küçük yaşı, kocaman yüreğiyle seni fethetti, itibarını sıfıra indirdi, bu da sana dert olsun.”
Azılı suçlu değil gazeteci!
Sabah saatlerinden itibaren polis ablukasına alınan Gezi Parkı’nda Zaman gazetesi muhabiri Emre Şencan yumruklanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınma görüntülerinden Şencan’ın cep telefonuyla görüntü çektiği için gözaltına alındığı anlaşıldı. Şencan’ın parktan çıkarılırken kendini yumruklayan polisin ismini sordu. O polis de “Amerika’ya mı söyleyeceksin, Fethullah Gülen’e mi söylettireceksin” diye çıkıştı. Parktan uzaklaştırılan ve serbest bırakılan Şencan darp raporu aldı. Basın örgütleri Şencan’a yönelik müdahaleyi kınadı ve polisle ilgili işlem yapılmasını istedi.

Haberin Devamı