Gazete Vatan Logo

Genelevde isyan var!

Zürafa Sokak’ta 6 geneleve kapatma kararı çıktı

Karaköy Zürafa Sokak üzerindeki genelevlerden iki tanesine Ahlak ve Kumar Büro Amirliği ekiplerinin denetimleri sonucunda ceza aldı. Genelevin bulunduğu sokaktaki evlerde çalışan kadınların müşterileri çağırmasının yasak olduğu ve bu nedenle yönetmeliğe iki kez aykırı davrandıkları için bu iki işletmeye kapatılma kararı verildi.

Türkiye genelinde kayıtlı 52 genelev var. Karaköy’deki genelevin içinde bulunduğu sokaktaki 42 evden yaklaşık 15 tanesi bugün faal olarak çalışıyor; ancak bu evlerden 6 tanesi daha kapatılacak. 100 hayat kadını 25 trans kadının çalıştığı ve diğer çalışanlarla sokağın nüfusu 200’ü aşıyor. Günde 5 binden fazla erkeğe bedenleriyle hizmet veren kadınlarla birlikte çalışmak isteyen 40 bin hayat kadını da “vesikalı” çalışmak için izin bekliyor. Ancak 2002 yılından beri yeni vesika verilmiyor

Yasadışı fuhuş artacak iddiası

Kapatılma kararının İstanbul’daki kadın cinayetlerini, yasadışı ve denetimsiz fuhuşu artıracağını dile getiren hayat kadınları genelevin önünde basın açıklaması yaptı. Nefret takma isimli bir hayat kadını genelev çalışanları adına yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

“Karaköy’de devletimiz tarafından 1953 sayılı Umumi Hifzısıhha Kanunu’nun 128. maddesine çıkarılan ‘Genel Kadınlar ve Genel Kadınların Tabi Olacakları Hükümler Tüzüğü’ kapsamında tüm ruhsatları alınmış genelevlerde sigortalı olarak çalışan ve bu işi meslek edinmiş genel kadınlarız. Karaköy’deki genelevler Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri kesintisiz olarak hizmet veriyor.Son bir yılda genelevler birer birer kapatılmaya başlanmıştır. Karaköy semtinin gelişmesi ve ‘Galataport’ gibi çalışmalar nedeniyle bu bölgede bir rant ortamı yaratmıştır. Dışarıda 100 bin kadın fuhuş yapıyor ve kontrolleri yapılmadığı için cinsel yolla bulaşıcı hastalık taşıyorlar.

Bu uygulama fuhuşun sokakta kontrolsüz, kayıtsız ve sağlıksız bir şekilde yapılmasına ve daha da artmasına sebep olacak. İç huhuk yollarına başvuracağız. Bu yollar tıkanırsa AİHM’e kadar gideceğiz” Zürafa Sokak’taki genelev 2. Abdülhamit döneminde Beyoğlu’nda yaşayan Avrupalılar için açıldı. Cumhuriyet’in ilanından sonra Zürafa Sokak’taki yerine taşındı.

Haberin Devamı