Gazete Vatan Logo

Gazi Turgut Aslan kimdir, Gazi Turgut Aslan Operasyonu nedir?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, FETÖ mali yapılanmasına yönelik düzenlenen ve gizlilikle yürütülen operasyonla ilgili açıklama yaptı. Operasyona 'Gazi Turgut Aslan' adı verildi. Basın toplantısında Soylu'nun yanında, 15 Temmuz’da darbeciler tarafından başından vurulan, Devlet Övünç Madalyası sahibi Emniyet eski Terörle Mücadele Daire Başkanı Turgut Aslan da vardı. Peki, Gazi Turgut Aslan kimdir?

Gazi Turgut Aslan kimdir, Gazi Turgut Aslan Operasyonu nedir?

FETÖ'nün organizasyon yapısını ve özellikle mahrem yapılanmalarını tekrar faaliyete geçirmeye yönelik finansal organizasyonu içerisinde yer alan 704 şüpheliye yönelik 59 ilde eş zamanlı 'Gazi Turgut Aslan Operasyonu' başlatıldı. Operasyonda şu ana kadar 543 şüpheli gözaltına alınırken, firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği belirtildi. Peki, Gazi Turgut Aslan kimdir, Gazi Turgut Aslan Operasyonu nedir?

Gazi Turgut Aslan kimdir?

Gazi 1. Sınıf Emniyet Müdürü Aslan, 1962 yılında Çorum'un Ortaköy ilçesinde doğdu. 1981 yılında Polis Kolejinden, 1985 yılında Polis Akademisinden dereceyle mezun olan Aslan, komiser yardımcısı olarak başladığı görevine sırasıyla, Bursa, Bingöl, Marsilya/Fransa Başkonsolosluğu, Ankara, Yozgat ve Tunceli illeri ile Emniyet Genel Müdürlüğünün değişik birimlerinde devam etti.   

Meslek hayatı süresince çeşitli başarı belgeleriyle ödüllendirilen Aslan, 2014 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanı olarak atandı.      

Görevi süresince terör örgütleriyle mesai mefhumu gözetmeksizin fedakarca ve kahramanca mücadele eden Aslan, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine kadar bu görevini başarıyla yürüttü.      

Haberin Devamı

15 Temmuz'da hain darbeciler tarafından Jandarma Genel Komutanlığında rehin alınan Aslan, başından vurularak ağır yaralanmış ve geçirdiği operasyonlarla hayata tutunarak “gazi' unvanı almıştı.      

Evli ve iki çocuk babası olan Aslan'a 15 Temmuz'da milli irade ve demokrasiyi savunmak için gösterdiği kahramanca mücadeleden ötürü Devlet Övünç Madalyası verilmişti.

Gazi Turgut Aslan Operasyonu nedir?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bakanlıktaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nda (GAMER), operasyona ismi verilen, 15 Temmuz'da darbecilerin başından vurduğu dönemin TEM Daire Başkanı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Turgut Aslan ile birlikte operasyona ilişkin açıklama yaptı. Soylu, "Yaklaşık 8 ay boyunca gerek kargo, gerek bankamatik üzerinden ve birbirlerini tanımayan insanlar üzerinden gerçekleşen ve gerçekleştirilen bu para transferi tamamen yurt dışı kaynaklıdır. MASAK Başkanlığı'nın burada hakikaten büyük bir katkısı var, emniyet birimlerinin her birinin ayrı ayrı ortaya koyduğu başarılı takip ve operasyonel anlayış sonucunda bu sistematik ve düzenli para aktarımı tespit edilmiştir. Yaklaşık 3 ila 6 bin lira arasında bu örgüt mensuplarına yurt dışındaki örgüt yöneticileri tarafından Türkiye'deki örgütün ayakta tutulabilmesi ve örgütün finansal yapısının devam ettirilebilmesi için aktarılan bir sistem var. Deşifre edilen finans aktarım yöntemleri arasında; kartsız işlem, kargo içerisine gizleyerek ve fiziki buluşmalar var" dedi.

Haberin Devamı

Ayrıca bu operasyonun bir 'şafak operasyonu' olmadığını vurgulayan Soylu, "Biz bu operasyonu neden sabah söylemedik? Çünkü bir şafak baskını yapılmadı. Sebebi? Çok gizlilik içerisinde yürütülen bir soruşturma olması. Bizim teknik cihazlarına, özellikle telefonlarına ihtiyacımız vardı. Ve şu ana kadar da birçoğunu sağlayabildik. Şu ana kadar ele geçirilen bir para miktarı var; ama buradaki para miktarından ziyade 8 aylık izlemelerimizde daha yüksek bir para miktarının nasıl transfer edildiğini takip ettik. Bu para miktarından ziyade buradaki yöntemin deşifre edilmesi, çözülmesi ve FETÖ silahlı terör örgütünün Türkiye'deki özellikle güncel yapılanması, yeni eleman temini ve finans kaynaklarının deşifresine yönelik atılan adım önemlidir. Terörle mücadelemiz FETÖ, PKK, KCK, DEAŞ, DHKP-C gibi bütün terör örgütleriyle hiç durmaksızın devam edecek. Etrafımızdaki coğrafyadaki istikrarsızlığı biliyoruz, bunu ülkemizin içerisine yansıtmaya çalışanlara da müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha buradan huzurunuzda belirtmek isterim" diye konuştu.

Haberin Devamı