Gazeteciye müebbet ve 787 yıl hapis!
Aralarında gazetecilerin bulunduğu MLKP davasında karar çıktı
MLKP davasında, aralarında gazeteciler Erdoğan ve Namaz’ın da bulunduğu 7 sanık birer müebbet ve 787 yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırıldı
Aralarında gazeteciler Füsun Erdoğan ve Bayram Namaz’ın da bulunduğu MLKP davasında karar çıktı.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 9 tutuklu, bir tutuksuz sanık katıldı. Toplam 26 sanığın yargılandığı davada karara bağlandı. Mahkeme, sanıklar Ali Hıdır Polat, Naci Güner, Arif Çelebi, Bayram Namaz, Füsun Erdoğan, İbrahim Çiçek ve Ziya Ulusoy’u “Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs” suçundan birer kez müebbet hapis cezasına çarptırdı. Sanıklar ayrıca “Sayı ve nitelik bakımından vahim kabul edilen silah bulundurmak, patlayıcı madde bulundurmak, resmi evrakta sahtecilik, genel güvenliğin tehlikeye sokulması, tehlikeli maddelerin bulundurulması ve mala zarar verme” gibi suçlardan da ve 787 yıl 8’er ay hapse mahkum edildi. Erkan Özdemir ise müebbet hapis ve 3 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkum edildi. Diğer sanıklar da 7 yıl 6 ay ve 31 yıl 5 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Mahkeme bir sanığı tutuklu kaldığı süreyi gözönüne alarak tahliye ederken, dört kişi hakkında yakalama kararı çıkardı.
2006’da Gaye operasyonuyla başlayan davaya insan hakları örgütleri tepki göstermişti. Davadan ceza alan Özgür Radyo eski Genel Yayın Koordinatörü Erdoğan, cezaevindeki tüm tutuklu gazeteciler adına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin ödülüne layık bulunmuştu.
‘İki bilgisayar çıktısı nedeniyle’
2006 yılında tutuklanan Füsun Erdoğan ilk kez 2007’de hakim karşısına çıktı. ‘Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs’ ettiği, örgütün merkez komite üyesi olarak mali işlerinin ve legal alandaki faaliyetlerinin sorumluluğunu taşıdığı iddia edildi. Yaklaşık 7 yıldır cezaevinde olan Erdoğan, savunmasında polis fezlekesinin olduğu gibi iddianameye girdiğini, hakkında ‘yaratılmış’ iki bilgisayar çıktısı sebebiyle tutuklu olduğunu söylemişti. Erdoğan kendisini, şöyle savunmuştu: “Haber değeri taşıdığı için MLKP’ye ilişkin haberleri yaptığımdan yargılanıyorum. MLKP ile hiçbir bağım olmamasına rağmen bir kalem darbesiyle merkez komite üyesi yapıldım. Polis fezlekesinin iddianameye girmesiyle 2006’dan beri tutukluyum. Her zaman beraat edeceğimi düşündüm. Çünkü kendimi, kendi gerçekliğimi biliyorum. Ancak bu mahkemede ne gerçeklik ne de adalet var. Yargılanmamın tek gerçek nedeni muhalif gazeteci olmamdır.”




