Gazete Vatan Logo

Fsı Motor Nedir? Fsı Motorun Özellikleri Nelerdir?

FSI motorun ne olduğu, özellikleri ve üretim teknolojisi merak konusu olmaktadır. FSI motor, Hitler motor olarak tanımlanan 1.6 lt. kapasiteli standart Atmosferik motora alternatif olarak geliştirilmiştir. MPI Atmosferik VW motora oranla daha düşük tüketimli emisyon değerlerine sahip motorlar geliştirebilmek amacıyla üretilmiş bulunmaktadır. FSI motorlar ileri teknoloji ürünleri olarak geliştirilmiş bulunmaktadır. Ancak FSI motor Türkiye’ de beklendiği kadar destek bulamamaktadır. Nedeni ise FSI motorun LPG desteği bulunmamasıdır.

Fsı Motor Nedir? Fsı Motorun Özellikleri Nelerdir?

FSI Motor Ne Demek?

FSI motor üreticileri için amaç, 1.6 litre kapasiteli standart VW motorun yerine geçmesi idi. Bu sayede daha az yakıtla daha yüksek verim alınabilecekti. FSI motor, benzinli VAG grubunda yer bulan atmosferik motor türüdür.

FSI motor özellikleri arasında değişken özellikli subap zamanlamayla çalışabilmesi bulunmaktadır. FSI motorlar düşük yakıt tüketimi ve emisyon değeri kazanabilmek için geliştirilmiştir. 4 Enjeksiyonlu, atmosferik motorlar olarak 2000’li yıllarda geliştirilmiş bulunmaktadır.

Standart motora oranla FSI motorda enjektörler yakıtı emme manifolduna basmaktadır. Burada doğrudan havayla temas ederek subaplarla yanma odasına basılmaktadır. Burada oluşan homojen karışım basınç desteğiyle kullanılabilmektedir.

FSI Motorun Özellikleri Nelerdir?

FSI motor için, Hitler motor olarak da tanınmaktadır. FSI motorlar az yakıt tüketmesine rağmen düşük devirlerde performansı düşük kalabilmektedir. Yüksek devirlerde çalıştırıldığında ise beklenen sonuç alınabilmektedir. Ancak bu durumda ise yakıt tüketimi de orantılı olarak artabilmektedir.

Haberin Devamı

FSI motor Türkiye’ de çok fazla tercih edilmemektedir. FSI motorda enjektörler tarafından yakıt emme monifoltu yerine doğrudan yanma odasına gönderilmektedir. Yüksek basınçla yollanan yakıt havayla da burada karışmaktadır. Homojen bir karışıma dönüşerek yanma işlemi gerçekleşmektedir.

Yakıt sistemine ek olarak piston kollarında da kolay yanmayı sağlayabilecek geliştirici unsurlar bulunmaktadır. Değişken subap zamanlaması ile çalışan FSI motorun en önemli özelliği yanmanın verimidir. FSI motorda az yakıtla yüksek performans alınması söz konusu olabilmektedir.

LPG desteği bulunmayan FSI motorlar bizim ülkemizde beklendiği sonucu yakalayamamaktadır. 2000 yılının sonlarına doğru üretimi gerçekleştirilen FSI motor beklenen rağbeti görememesine rağmen TSI – TFSI tipi motorların üretiminde FSI mühendislik çalışmalarından esinlenmiş bulunmaktadır.

FSI motorda yakıt tüketimi azdır.

Olası risklere maruz kalmamak için araç bakımı rutin olarak yapılmalıdır.

Haberin Devamı

FSI motor yüksek sesle çalışmaktadır.

LPG desteği bulunmamaktadır.

EGR valfine bağlı olarak arıza ışığı sıklıkla yanabilmekte olup parça değiştirilebilmektedir.

En az 95 oktan benzin kullanmaktadır.

Yüksek sesli çalışmaktadır. Yakıt ve hız artırımı sesi de yükseltebilmektedir. Bu nedenle kullanıcıların doğru uzmanlardan destek alması gerekmektedir.