Gazete Vatan Logo

Felaketler şehri Van, 2012’ye buruk girdi

‘2011 yıktı geçti yeni yılda bizi yalnız bırakmayın!’

Felaketler şehri Van, 2012’ye buruk girdi

Geçen yılın son aylarında art arda iki büyük depremle sarsılan Van, 2012’yi soğukta ve açıkta karşıladı. Çadırkentlerde veya evlerinin önlerine kurdukları çadırlarda hayatlarını sürdürmeye çalışan Vanlıların yeni yıldan en büyük dileği bir daha asla böylesi felaketler yaşamamak...

2011’in en kötü olaylarından biri de 23 Ekim Pazar günü Van’da meydana gelen 7.2 şiddetindeki depremdi. Saat 13.41’de merkez üssü Tabanlı köyü olan deprem 25 saniye sürdü. 7,2’ lik depremde en büyük yıkım, Erciş ilçesinde meydana geldi. Çınarlı Mahallesi ile Atatürk ve Kışla caddelerindeki binaların neredeyse tamamı yıkıldı. Yıkılan binaların arasında bir öğrenci yurdu da yer aldı.

Azra Bebek mucizesi

Van’da meydana gelen, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği 7.2 büyüklüğündeki deprem ülkeyi yasa boğdu. Depremde 604 kişi hayatını kaybetti 222 vatandaş enkazdan sağ kurtuldu. Depremden iki gün sonra enkaz altından kurtarılan 14 günlük Azra Bebek, Türkiye’nin umut kaynağı oldu.

İkinci felaket katladı

Tam yaralar sarılacak derken 17 gün sonra, 9 Kasım gecesi Van bir kez daha sarsıldı. Merkez üssü Edremit ilçesi olan 5,6 büyüklüğündeki ikinci deprem bu defa Van merkezi etkilendi. Birinci depremde hasar gören birçok bina yıkıldı. 39 kişinin hayatını kaybettiği depremde Bayram Oteli’nin enkazı altında kalan DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir de yaşamını yitirdi. Bayram Otel’in enkazından, Japon yardım ekibinden Miyuki Konnai sağ kurtulurken, ağır yaralı çıkarılan Atsushi Miyazaki kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Özellikle Van’da yaşanan ikinci deprem sonrası Vanlılar farklı şehirlere göç etti. Sıcaklığın eksi 10 dereceye kadar düşmesi ile çadırda yaşam zorlaştı.

Türkiye seferber oldu

Depremin ardından tüm Türkiye Van’a yardım için seferber oldu. Hemen hemen her mahallede yardım kampanyaları düzenlendi, gönüllü kurtarma ekipleri Van’da arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Van’a yardım amaçlı konser organizasyonları düzenlendi. Bu organizasyonlardan en büyüğü olan Van’a Rock’ta 500 bin lira toplandı.

Van’ı unutmayın...

Felaket dolu bir yılı geride bırakan Vanlılar, yeni yılı da aç ve üşüyerek karşıladı. Çadırkentlerde zor kış şartlarıyla savaşan depremzedelerin dileği, 2012’de unutulmamak...

Ünlü komedyen moral depoladı

DEPREMLE sarsılan, kış şartlarında zor günler geçiren depremzedeler tiyatrocu Levent Kırca ile güldü. Çadırkent ve Mevlana Evleri’ni gezerek depremzedelerin dertlerini dinleyerek, onlarla sohbet eden Kırca, “Sanatçılar ve duyarlı insanlar Van’ı unutmasın, buraya gelsin” dedi. Van’a gelerek çadırkent ve Mevlana Evleri’ni kentleri gezen Levent Kırca, depremzedelerin sorunlarını dinledi, hem de yaptığı esprilerle onları güldürdü. Yanında getirdiği kameramanla birlikte çadırkentleri gezen Kırca, eline mikrofon alarak muhabirlik yapıp, depremzedelere sorular yöneltti. Depremzede çocuklarla da yakından ilgilenen Kırca, onlarla şakalaştı. Daha sonra Mevlana Evleri’nde depremzedelerle yemek yiyen Kırca, sanatçıların Van’dan elini-ayağını çekmemesi gerektiğini söyledi: “Hükümeti, muhalefeti; herkes duyarlı olmalı. Bu konu siyasetin ötesinde bir olay. Siyaset malzemesi yapılmadan herkes bir olup Van’a sahip çıkmalı.”

‘Tarkan ve Ajda da gelsin’

Kırca’yı görmekten mutlu olan depremzedeler, yardımların yanı sıra birilerinin kendilerini ziyarete gelmesinden de mutlu olduklarını anlatırken, yıllarca televizyonlardan severek takip ettikleri Levent Kırca’yı burada görmekten mutlu olduklarını, en çok da Tarkan ve Ajda Pekkan’ın Van’a gelerek kendilerini ziyaret etmesini istediklerini de söyledi. (Fevzi KOYUN VAN)

‘Uludere’ye gideceğim’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yılın son gününü depremzedelerle geçirdi. CHP lideri, buradan da 35 sivilin öldüğü Uludere’ye geçeceğini söyledi...

Kemal Kılıçdaroğlu yeni yıla girmek üzere Van’a, Genel Başkan Yardımcıları Birgül Ayman Güler, Ayten Kayalıoğlu, Erdoğan Toprak, Gürsel Tekin ve Mehmet Zeki Gündüz, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil ile birlikte Van’a gitti. Kılıçdaroğlu, Van Ferit Melen Havaalanı çıkışında Uludere’deki olayı değerlendirdi. Olayın yanlış istihbarattan kaynaklandığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Başbakan’ın Uludere’de yaşananlar ile ilgili yaptığı açıklama beni tatmin etmedi. Yanlış bir istihbarattan kaynaklanan bir olay. Hangi organ tarafından istihbarat verildi? Bu uçaklar bizim ülkenin uçakları, pilotlar bizim pilotlarımız. Türkiye dışından başka bir istihbarattan mı bilgi alındı? Bu olayın püf noktası istihbaratta. Genelkurmay’a kim verdi bu istihbaratı? Açıklansın” dedi.

Basın şehitlerimiz

Van’ın en eski otellerinden biri olan 1964 yapımı Bayram Otel, ikinci depremde 3 saniye içinde yıkıldı. Ağırlıklı olarak bölgede çalışan basın mensuplarının konakladığı otelde DHA muhabiri arkadaşlarımız Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir de yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı