Gazete Vatan Logo

Euro 5 Motor Nedir, Özellikleri Nelerdir? Euro 4 İle Euro 5 Motor Farkları Nelerdir?

Euro 1, Euro 2, Euro 4, Euro 3, Euro 5 şeklinde ilerleyen bu seri bu şekilde yazıldığında pek bir şey ifade etmese de oldukça önemli bir husustur. Aslına bakıldığında bu serilerin hepsi bir emisyon standartlarıdır. Emisyon standartları ise dünyadaki var olan soluduğumuz havanın kirlenmemesi adına yapılan düzenlemelerdir. Elbette ne kadar düzenlemeler yapılsa da havalar kirleniyor. Ancak bu düzenlemeler neticesinde bu kirlilik minimuma iniyor.

Euro 5 Motor Nedir, Özellikleri Nelerdir? Euro 4 İle Euro 5 Motor Farkları Nelerdir?

Euro 5 Motor Nedir, Özellikleri Nelerdir? 

Euro 5, Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi’nde motosiklet üreticilerinin ürün satışa sunması için uyması gereken kurallardır. Yürürlüğe 2020 yılında giren Euro 5, standartları daha katı olmakla birlikte Euro 4 ile neredeyse gaz salımı yarı yarıya düşürmüştür.

Aynı zamanda motosikletleri kapsayan 20.000 km sınırı bu standart ile beraber kaldırıldı. Son olarak 2020 yılının ilk günü dahil sonraki günlerde Avrupa Birliği Serbest Ticaret Bölgesi dahilinde satılan her yeni motosiklet için Euro 5 motor standartlarına uymak zorunlu hale getirildi.

Euro 4 İle Euro 5 Motor Farkları Nelerdir?

Euro 5'in zorunlu hale gelmesi ile birlikte insanlar Euro 4 ile Euro 5 arasındaki farkları merak etmeye başladı. Bu doğrultuda bakıldığında Euro 4 kapsamında ki bir motosiklet maksimum 1140 mg/km karbon monoksit salabilmektedir. Fakat Euro 5 altında bakıldığında bu değer maksimum 1000 mg/km’ye kadar iniyor.

Aynı zamanda toplam hidrokarbonlar için limit, 170 mg/km’den 100 mg/km’ye dek düşmüş durumdadır. Son olarak, azot oksit için belirlenen sınırın da 90 mg/km’den 60 mg/km’ye düştüğü görülmektedir. İlk kez Euro 5 ile en fazla 68 mg/km metan olmayan hidrokarbonlar adına yeni bir önlem getirilmiş oldu.

Haberin Devamı

Euro 5 mevzuatının kapsadığı 4 farklı egzoz emisyonu çeşidi vardır. Bunlara ek olarak her iki standartta da ortak, üç önlemli gaz; hidrokarbonlar, karbon monoksit ve nitrojen oksittir. Euro 5 adına farklı olarak ise listeye metan olmayan hidrokarbonlar eklenmiştir.

Euro 5 ve Euro 4 Ne Anlama Geliyor?

Euro 1, Euro 2, Euro 5, Euro 3, Euro 4 çeşitleri, bunlar birer emisyon standartları olarak geçer. Bu emisyon standartları ise egzozlardan çıkan kirli havanın, temiz havaya neyi ne kadar yansıttığını belirler.

Emisyon Euro sistemleri ile birlikte bugüne dek zararlı olan karbondioksit gazı ve nitrojen oksit gazı büyük ölçüde azaltıldı. Euro sistemleri ile sağlanan bu azalmanın doğaya etkisi ise oldukça büyük ölçüdedir. Böylelikle çevre ve doğa daha uzun süre yaşanılabilir hale gelmiştir.

Haberin Devamı